5 Nasihat Berkesan Untuk Membantu Kulit Sihat dan Cerah Setiap Hari!

Donna

Nasihat Berkesan Untuk Membantu Kulit Sihat dan Cerah Setiap Hari!
Memiliki kulit yang bersinar dan sihat bukanlah perkara mustahil. Dengan mengamalkan beberapa kaedah mudah sepanjang hari, anda boleh menghasilkan kulit bak bayi.

Setiap orang ingin mempunyai kulit yang menunjukkan kesihatan secara semula jadi. Walau bagaimanapun, usaha tidak memberi faedah jika rawatan tidak dilakukan secara berterusan. Tentunya aspek menjaga kulit badan perlu diamalkan setiap hari.

Donna telah merangkum lima nasihat kecantikan untuk perawatan kulit sepanjang hari.

1. Pengambilan Air Yang Mencukupi

Kulit menunjukkan apa yang ada di dalam tubuh. Jika kita kekurangan air, kulit akan kelihatan kering.Kekurangan air membuatkan kulit kurang menarik, kering dan kusam.

Tubuh manusia memerlukan sekurang-kurangnya lapan gelas air panas setiap hari untuk membersihkan racun dan mencapai kulit bercahaya yang diperlukan.

2. Mencuci Paras Sebelum Tidur

Setelah menghabiskan hari yang melelahkan, ramai orang terutamanya wanita, pergi tidur tanpa mencuci paras. Membersihkan kulit pada waktu malam lebih penting daripada pada waktu pagi , kerana siang membuat kulit kering kerana sinaran matahari. Bukan sahaja itu, debu yang membuat kulit kusam.

Kotoran boleh memasuki liang-liang dan menyebab kudis. Justeru, mencuci muka pada waktu malam boleh membantu pemulihan kulit daripada kudis.

3. Mengencangkan dan Melembabkan Kulit

Untuk mengencangkan dan melembabkan muka perlu menggunakan toner, kerana ia sangat baik untuk mengimbangkan aras pH dalam kulit yang agak masam.

Selain itu, ia boleh membantu menyingkirkan makeup atau kotoran berlebihan di kulit dan mendetoksifikasi kulit.

4. Pengunaan Faktor Perlindungan (SPF)

Langkah ini sangat baik untuk mengekalkan kelembaban kulit terutamanya pada musim sejuk iaitu gunakan SPF setiap hari.

Tidak cukup dengan melindungi kulit , diperlukan sedikit tabir surya atau sun screen untuk parap, termasuk mata dan bibir.

Berkaitan:

5. Pengelupasan Kulit

Sel-sel kulit mempunyai jangka hayat semulajadi 28 hari. Untuk munculkan kulit bercahaya secara semula jadi yang baru, sangat disyorkan untuk pengelupasan kulit sekali atau dua kali seminggu menggunakan exfoliant mikro Kaolin.

Selain itu, pengelupasan kulit menghasilkan peningkatan stimulasi, meminimalkan liang-liang, dan kulit tampak segar. Jangan lupa untuk mencuci muka menggunakan produk yang sesuai dengan jenis kulit.

Related Post

Leave a Comment