Pemilihan Sunscreen Yang Betul Untuk Kulit Sihat Anda

Donna

Eksposur yang berlebihan terhadap sinar matahari boleh menyebabkan pelbagai gangguan kulit, daripada ringan ke serius. Salah satu cara untuk mencegahnya adalah dengan menggunakan sunscreen yang selamat. Bagaimanakah anda memilih sunscreen yang tepat? Sila rujuk panduan di bawah:

Petunjuk Memilih Perlindungan Matahari yang Tepat

Berikut adalah nasihat untuk memilih perlindungan matahari yang sesuai dengan jenis kulit anda, termasuk:

1. Pilih Sunscreen yang Mempunyai Perlindungan ‘Broad Spectrum’

American Dermatology Association, sunscreen yang paling berkesan adalah yang mempunyai perlindungan Broad Spectrum. Produk perlindungan matahari yang mempunyai label Broad Spectrum bererti ia mempunyai keunggulan dalam melindungi kulit daripada sinaran UVA dan UVB.

UVA ialah pancaran suria yang bermula dari matahari terbit sehingga matahari tenggelam, manakala UVB mempunyai keamatan dari pukul 10 pagi sehingga 4 petang. Sinaran dari UVA adalah lima puluh kali lebih kuat daripada UVB. Sinaran UVA tidak boleh dielakkan oleh objek seperti pakaian atau halangan lain.

Disarankan anda menggunakan produk sunscreen yang mempunyai label Broad Spectrum, tetapi beberapa produk memberi amaran bahawa sunscreen hanya untuk melindungi kulit daripada matahari dan bukan untuk mencegah kanser atau penuaan awal.

2. Perhatikan Nombor SPF

SPF atau faktor Sunscreen adalah pengukuran tempoh berapa lama perlindungan berfungsi untuk melindungi kulit daripada pendedahan matahari. Sebagai contoh, sunscreen SPF 15 boleh berkesan selama 150 minit dengan menapis kira-kira 93% sinaran UVB.

Sunscreen SPF 30 kekal 300 minit dan menyerap 97% sinaran UV. Sementara itu, Sunscreen SPF 50 boleh kekal selama 500 minit dan menyerap 98% sinaran UV dan Sunscreen SPF 100 boleh menyerap 99% sinaran UV.

Menurut Makmal Perkhidmatan Kesihatan Awam (FDA), Sunscreenyang selamat digunakan adalah yang mempunyai SPF di bawah 15, kerana tujuan perlindungan matahari adalah perlindungan matahari sahaja, bukan perlindungan kanser kulit atau penuaan pramatang.

Jika anda mempunyai aktiviti luar dan mungkin terdedah kepada cahaya matahari selama lebih daripada dua jam, anda boleh menggunakan sunscreen minimum SPF 15 dan SPF 30.

3. Sunscreen Yang Tahan Air

Disarankan anda memilih sunscreen yang tahan air atau tahan air dan peluh. Perhatikan label produk sunscreen yang anda beli berapa lama sunscreen kekal di dalam air.

Secara amnya, sunscreen akan luntur apabila anda berkeringat. Disarankan anda menggunakan semula sunscreen setiap 2 jam jika anda berkeringat atau selepas mandi berenang.

Selain daripada itu, pastikan anda memakai sunscreen 15 minit sebelum keluar rumah untuk memastikan kulit anda mendapat perlindungan yang baik. Amalkan adab-adab kebersihan tangan sebelum dan selepas menggunakan sunscreen untuk mengelakkan jangkitan kulit.

4. Beri perhatian kepada bahan asas perlindungan UVA

Anda perlu menyemak bahan asas sunscreen yang anda gunakan. Menurut kajian, sunscreen yang berkesan mesti mempunyai salah satu daripada bahan asas berikut, iaitu:

• Ecamsule.
• Avobenzone.
• Oxybenzone.
• titanium dioksida.
• Sulisobenzone.
• Zink oksida.

Bahan-bahan ini adalah bahan-bahan yang telah diisytiharkan berkesan dan selamat dalam mencegah pendedahan kepada sinaran UV.

5. Selamat Untuk Segala Jenis Kulit

Anda juga disarankan untuk memilih sunscreen yang selamat untuk segala masalah kulit yang mungkin anda alami, seperti kulit sensitif atau rosasea.

Beberapa sunscreen sudah mengandungi kandungan lengkap sebagai sunscreen dan pada masa yang sama tidak menyebabkan kesan sampingan untuk jenis kulit sensitif.

Cara memilih sunscreen untuk kulit berminyak dan berjerawat adalah dengan menggunakan tabir matahari yang mempunyai label bukan komedogenik.

Jika anda mempunyai jenis kulit kering, cari produk sunscreen yang mengandungi pelembab seperti asid hialuronik atau seramida. Manakala bagi jenis kulit sensitif, gunakan sunscreen kaya dengan mineral dan bahan yang tidak membakar kulit seperti zink oksida dan titanium dioksida.

6. Elakkan Bahan-Bahan Tertentu

Elakkan produk yang mengandungi alkohol, pewangi atau bahan pengawet tiruan, terutamanya jika anda mempunyai sejarah alahan kulit atau kerengsaan kulit. Penggunaan bahan-bahan ini boleh mencetuskan masalah kulit yang lain.

Gunakan bahan sunscreen seperti titanium dioksida atau zink oksida dan bukannya bahan kimia seperti asid para-aminobenzoik (PABA), dioxybenzone, oxybenzone atau sulisobenzone.

Sesetengah produk sunscreen yang sesuai untuk orang lain mungkin tidak sesuai untuk anda. Pilih produk sunscreen daripada jenama kosmetik kegemaran anda kerana produk ini biasanya mempunyai bahan dan kesan yang sesuai untuk kulit anda.

7. Produk yang Selamat untuk Kanak-kanak

Jika anda sedang mencari sunscreen untuk kanak-kanak, cari produk yang tidak mengandungi benzofenon seperti dioxybenzone, oxybenzone, atau sulisobenzone kerana ia mempunyai risiko kerengsaan kulit pada kanak-kanak.

Ingatlah kanak-kanak mempunyai kulit yang sensitif dan mudah tergusar dengan pendedahan kepada bahan kimia yang biasanya terkandung dalam produk jagaan untuk orang dewasa.

Cara Menggunakan Tabir Matahari Yang Betul

Setelah anda fahami cara memilih sunscreen mengikut jenis kulit, inilah panduan cara penggunaan yang betul:

1. Oleskan sunscreen ke atas kulit anda kira-kira 15-30 minit sebelum aktiviti luar.

2.Oleskan ke atas kulit yang terdedah kepada matahari.

3.Oleskan sunscreen yang secukupnya, kebanyakan orang guna terlalu sedikit.

4. Adalah baik untuk gunakan semula sunscreen setiap 2 jam atau lebih, terutama apabila anda berpeluh.

5. Perhatikan panduan cara penggunaan sunscreen supaya bahan-bahannya berfungsi dengan berkesan untuk menghalang pendedahan matahari terus kepada kulit.

Maklumlah tabir matahari hanyalah perlindungan tambahan, jangan terlalu bergantung kepada ia. Gunakan pakaian dan topi agar kulit anda terlindungi sepenuhnya.

Tags

Related Post

Leave a Comment