Tip Menghasilkan Makeup Bertahan Lama dan Semula Jadi

Donna

Tip Menghasilkan Makeup Bertahan Lama dan Semula Jadi
Ikuti cara mudah mengaplikasikan makeup yang bertahan lama, sehingga kelihatan semula jadi di wajah anda.

Wanita yang menginginkan riasan wajah atau makeup dapat bertahan lama. Namun demikian, terdapat waktu situasi itu binasa disebabkan oleh beberapa sebab seperti perlu menambah baik kerap.

Mengikut ulasan Boldsky, bukan semua jenis kulit apabila ber Makeup dapat bertahan lama. Terutamanya bagi mereka yang mempunyai tekstur kulit berminyak. Sebab minyak ialah penghapus Makeup yang berkesan memerlukan menambah baik sering.

Tapi jangan risau, Donna telah merangkum beberapa tip bagaimana Makeup dapat bertahan lama. Di samping itu, boleh diamalkan di rumah sendiri.

 1. Benar-benar bersihkan wajah
  Sebelum menggunakan produk kosmetik pada wajah, langkah pertama yang perlu dilakukan ialah mencuci wajah dengan air atau pembersih wajah.

Dengan demikian, kotoran pada wajah disucikan dan ia akan membantu Makeup merata seluruh wajah. Lakukan usapan menggunakan tangan di wajah secara lembut, boleh gunakan kain pembersih khusus untuk wajah.

Jika lalai maka sisa Makeup akan melekat dan menyebabkan masalah pada kulit wajah.

 1. Pilih Produk Makeup Tiada Minyak
  Langkah ini sangat disyorkan. Sebab produk Makeup yang mengandung minyak justru akan membuat cepat celah.

Manakala, bagi jenis kulit berminyak sepatutnya gunakan Makeup yang mengandung non-comedogonic supaya lubang hidung tidak tersumbat.

 1. Gunakan Bedak Secukupnya
  Salah satu cara agar riasan Makeup kelihatan semula jadi dengan meminimumkan penggunaan bedak. Sebab jika menggunakan berlebihan atau tebal maka lubang hidung kulit wajah akan mengeluarkan lebih banyak minyak.

Oleh itu, gunakan bedak tabur, meratakan dengan kipas. Ingat, secukupnya sahaja.

 1. Gunakan Concealer
  Salah satu trick untuk menutupi kesan jerawat, bintik hitam, dan kantung mata ialah dengan menggunakan concealer.

Berbicara tentang kantung mata, sebaiknya pilih concealer dengan warna yang sedikit lebih terang daripada rangkaian asas, sedangkan untuk menutupi kesan jerawat dan bintik hitam boleh menggunakan concealer dengan warna yang sama dengan rangkaian.

 1. Riasan mata
  Bahagian mata adalah salah satu titik yang menjadi keperluan bagi wanita. Bahkan, dengan ketelitian untuk meriasnya.

Jadi, untuk memulakan Makeup semula jadi dan kekal lama merapikan alis berwarna cokelat muda kerana akan menonjolkan alis kelihatan semula jadi.

Kemudian, gunakan eye shadow bernuansa nude, seperti pink, peach, dan light brown pada kelopak mata, boleh juga menambah eyeliner dan maskara tiada air untuk melengkapkan riasan mata.

 1. Face primer
  Penggunaan polesan ini adalah langkah yang sangat penting untuk mendapatkan Makeup semula jadi dan kekal lama.

Selepas mengaplikasikan pelembab, boleh dilanjutkan dengan mengoleskan face primer pada kawasan wajah. Langkah ini berguna untuk mengecilkan lubang hidung dan menahan minyak berlebihan pada wajah.

Berkaitan:

Face primer juga dapat membuat rangkaian menempel dengan sempurna dan kekal lama pada kulit.

Jika sudah melakukan tugas diatas, selanjutnya hanya perlu membeli produk kosmetik dengan kualiti dijamin. Mengambil kira kemarukan produk Makeup membuatkan orang sembarangan sehingga membahaya. Makanya perlu cermat dalam membeli produk Makeup.

Related Post

Leave a Comment