Terapi Air Kencing untuk Kesihatan Kulit Wajah, Betulkah Ada Kebaikannya?

Donna

Terapi air kencing dikatakan mampu membantu menyihatkan kulit wajah dan merawat masalah kulit seperti jerawat. Namun, adakah air kencing berkesan untuk mengekalkan kulit yang sihat? Semak penjelasan di bawah.

Kenali terapi air kencing dan cara ia berfungsi

Terapi air kencing adalah rawatan menggunakan air kencing atau air kencing, sama ada secara topikal (topikal) atau secara lisan (dimakan). Terapi ini telah lama digunakan di India untuk merawat keadaan kulit tertentu.

Selepas itu, sejarah mendedahkan bahawa orang Mesir Purba, Rom dan Yunani mula mengenali terapi ini pada Zaman Pertengahan atau Renaissance.

Kaedah terapeutik menggunakan air kencing ini kemudiannya berkembang bermula pada abad ke-18 melalui dua persidangan yang diadakan di India pada tahun 1996 dan di Jerman pada tahun 1999.

Anda boleh melakukan terapi air kencing sendiri di rumah iaitu dengan menyapu terus pada kulit dengan kapas atau kain. Selain itu, gunakan air kencing pada waktu pagi kerana kualitinya dianggap lebih baik.

Selepas anda selesai menyapunya, hanya sapu muka anda, kemudian tunggu sehingga ia benar-benar kering. Kemudian bilas muka anda menggunakan air.

Kaedah ini dianggap mampu membersihkan kulit, mengetatkan pori-pori seperti toner, dan merawat pelbagai masalah kulit, seperti ekzema, psoriasis dan jerawat.

Selain daripada disapukan pada kulit, terapi air kencing juga dilaporkan boleh dilakukan secara lisan dalam kes yang melampau. Ini bermakna air kencing yang telah dipilih boleh diminum terus untuk mendapatkan khasiatnya.

Adakah Terapi Air Kencing Berkesan untuk Kesihatan Kulit Muka?

Air kencing terdiri daripada 90 peratus air. Sudah tentu, komponen ini tidak mempunyai sebarang keupayaan untuk menyuburkan muka atau merawat jerawat.

Manfaat air kencing yang didakwa untuk penjagaan muka mungkin datang dari kandungan urea di dalamnya. Kandungan ini merupakan humektan yang mampu mengekalkan kelembapan kulit.

Air kencing juga dianggap sebagai pengelupasan yang boleh membantu membuang sel kulit mati pada permukaan kulit.

Sebaliknya, air kencing adalah berasid sehingga ia dianggap berguna untuk mengeringkan jerawat. Faedahnya dianggap serupa dengan epal sider cuka.

Namun, adakah terapi air kencing untuk kesihatan wajah benar-benar boleh dipercayai? Sebenarnya, ini tidak berlaku. Pakar malah meragui kaedah ini berkesan untuk mengekalkan kulit yang sihat.

Satu kajian melaporkan bahawa menggunakan air kencing untuk jerawat boleh memburukkan keadaan jerawat yang sedia ada.

Menurut kajian, air kencing segar yang disapu pada kulit memberikan hasil yang berkesan pada mulanya. Bagaimanapun, selepas air kencing yang disimpan (tidak disejukkan) digunakan selama beberapa bulan, keadaan menjadi lebih teruk jerawat.

Ini bermakna air kencing yang berada di luar badan dalam tempoh yang lama boleh menjadi tempat pembiakan bakteria.

Oleh itu, terapi ini tidak disyorkan, memandangkan risiko jangkitan kuman yang boleh berlaku pada kulit.

Selain itu, terapi air kencing untuk kulit wajah yang sihat belum terbukti secara klinikal. Lagipun kandungan urea di dalamnya tidak banyak iaitu sekitar lima peratus sahaja.

Itulah penjelasan terapi air kencing yang dikatakan bermanfaat untuk kesihatan kulit. Daripada menggunakan kaedah yang tidak jelas, pilih penjagaan kulit dan terapi yang telah terbukti selamat.

Anda juga boleh berunding dengan pakar dermatologi mengenai rawatan yang sesuai jika anda mengalami masalah kulit, seperti jerawat dan ekzema yang menjengkelkan.

Tags

Related Post

Leave a Comment