Perbezaan Antara Sunscreen dan Sunblock, Manakah Yang Lebih Baik?

Donna

Kedua-duanya memainkan peranan penting dalam melindungi kulit daripada sinaran matahari, namun apakah perbezaan antara sunblock dan sunscreen? Mengetahui perkara perbezaan antara sunblock dan sunscreen bermula daripada bahan, cara penggunaannya, dan fungsinya.

Perbezaan antara Sunblock dan Sunscreen

Secara asasnya, kedua-duanya merupakan produk perlindungan kulit daripada sinaran matahari, tetapi sunblock dan sunscreen mempunyai jenis, bahan ramuan, cara berfungsi dan kegunaan yang berbeza. Apabila diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu, sunblock lebih merujuk kepada melindungi kulit daripada sinaran matahari, manakala sunscreen membawa maksud menghalang sinaran matahari daripada mengena kulit.

Apa tu Sunscreen?

Sunscreen ialah pembalut kulit daripada pendedahan kepada cahaya matahari atau sinaran UV yang berfungsi dengan menyerapnya ke dalam kulit. Oleh itu, pendedahan kepada cahaya matahari tidak akan memasuki dan merosakkan lapisan dermis kulit (lapisan kedua kulit). Anda boleh menggunakan Sunscreen lebih kerap berbanding Sunblock.

Apa tu Sunblock ?

Sunblock ialah bahan untuk menghalang sinaran ultraungu (sinaran UV) daripada terdedah kepada kulit. Komponen Sunblock bertindak sebagai penghalang pada lapisan luaran paling kulit (epiderma) yang biasanya digunakan untuk bahagian tertentu kulit yang paling kerap terdedah kepada cahaya matahari.

Sunblock tidak meresap ke dalam kulit. Apabila anda menggunakan Sunscreen, anda biasanya akan melihat lapisan putih pada kulit anda yang bertindak sebagai penghalang UV. Sunblock lebih kerap digunakan untuk tujuan seperti ketika berenang atau semasa bercuti ke pantai.

Secara umum, sunblock kurang sesuai untuk penggunaan harian memandangkan ia tidak dapat diserap ke dalam lapisan epidermis kulit.

Perbezaan Kandungan Sunscreen dan Sunblock

Jelas keduanya mempunyai bahan yang berbeza walaupun keduanya melindungi kulit. Setiap jenama produk Sunscreen dan sunblock mungkin mempunyai bahan tambahan yang berbeza, tetapi mempunyai bahan asas yang sama.

Berikut ini perbezaan antara kandungan sunscreen dan sunblock:

Kandungan sunscreen

Sunscreen mengandungi bahan aktif seperti ensulizol, octisalate dan sebatian organik seperti octyl methoxycinnamate. Sunscreen juga boleh mengandungi penghalau serangga.

Kandungan sunblock

Kebanyakan sunblock mengandungi bahan aktif mineral seperti titanium oksida dan zink oksida. Ini menjadikan tekstur sunblock lebih tebal dan pejal sebagai penghalang daripada UV. Anda perlu gunakan lapisan sunblock yang lebih tebal.

Walaupun kedua-dua sunscreen dan sunblock berfungsi melindungi kulit daripada sinaran matahari yang merosakkan, terdapat perbezaan dalam cara berfungsinya:

Sunscreen dan sunblock kedua-duanya berfungsi melindungi kulit tetapi dengan cara yang sedikit berbeza. Kedua-duanya dapat menghalang sinaran UVA dan UVB yang merosakkan, namun sunscreen umumnya lebih sesuai untuk penggunaan harian kerana ia diserap ke dalam kulit sambil memberikan perlindungan UV yang berpanjangan.

Manakala sunblock memberikan perlindungan UV yang lebih cepat, ia tidak diserap ke dalam kulit malah bertindak sebagai penghalang pada permukaan kulit. Ini menjadikan penggunaannya kurang searah untuk penggunaan harian. Walaupun begitu, kebanyakan produk sunscreen moden mampu memberikan perlindungan sinaran UVA dan UVB secara menyeluruh.

Berkaitan:

Walaupun kedua-dua Sunscreen dan sunblock melindungi kulit daripada kerosakan sinaran UV, terdapat perbezaan dalam cara berfungsinya:

Cara sunscreen Berfungsi
Seperti yang disebutkan, sunscreen diserap ke dalam lapisan epidermis kulit. Apabila terdedah kepada sinaran UV, bahan sunscreen menyerap dan memecahkan gelombang UV sebelum ia menembusi dalam kulit.

Anda perlu menggunakan sunscreen dengan seragam kerana banyak sunscreen berfungsi apabila diserap dengan baik. Walaupun ia tidak menghalang sepenuhnya UV, sunscreen memberi perlindungan nyata.

Bagaimana sunblock Berfungsi
Lapisan kandungan sunblock melekat pada permukaan kulit sahaja. Anda akan nampak lapisan putih pada kulit kerana ia akan memantulkan sinaran UV untuk mengelakkannya daripada menembusi kulit. Oleh itu, anda mungkin perlu menggunakan lapisan tebal sunblock untuk perlindungan maksimum.

Manakah yang Lebih Baik, Sunscreen atau Sunblock?
Kedua-duanya mempunyai kebaikan dan kekurangan. Ia bergantung kepada jenis dan keperluan kulit anda serta keberkesanan produk yang digunakan.

Berikut ini beberapa faktor untuk memilih produk perlindungan UV yang sesuai:

Orang dengan kulit sensitif biasanya lebih sesuai dengan sunblock kerana ia tidak diserap ke dalam kulit. Jika anda mempunyai masalah kulit seperti dermatitis atau rosacea, guna sunscreen bebas daripada oxybenzone, PABA dan pewangi buatan.

Walaupun jenisnya, gunakan produk dengan SPF minimum 30 atau lebih tinggi.

Pilih produk spektrum luas yang melindungi daripada sinaran UVA dan UVB.

Guna produk tahan air untuk memastikan perlindungan yang berkekalan sepanjang hari.

Kini terdapat lebih banyak pilihan sunscreen selamat dan berkesan untuk melindungi kulit daripada sinaran UV. sunscreen juga popular digabungkan dengan losion dan pelembab kulit.

Sunscreen dan Sunblock Tiada Kesan Sampingan Atau Reaksi yang Buruk

Sekiranya digunakan dengan betul, kedua-dua Sunblock dan Sunscreen ini adalah selamat dan berkesan. Anda boleh menggunakan salah satu daripadanya ketika menjalankan aktiviti luar.

Ia tidak disyorkan menggunakan kedua-dua produk secara serentak atau bergilir. Lebih baik guna hanya satu produk yang sesuai dengan keperluan anda.

Pada 2013, FDA meminta agar istilah “sunblock” tidak digunakan kerana ia memberi kesan produk tersebut boleh menyekat 100% UV walaupun ini tidak benar. Tiada produk yang boleh berbuat demikian.

Perbincangan ini membincangkan perbezaan sunscreen dan Sunblock Kedua-duanya mempunyai bahan dan cara operasi yang berbeza tetapi secara amnya berkesan melindungi kulit daripada ketidakselesaan dan kerosakan yang disebabkan oleh sinaran UV.

Tags

Related Post

Leave a Comment