Miliki Bibir Merah Jambu Semulajadi dengan 5 Tips Mudah dan Berkualiti Tinggi

Donna

Donna Memiliki bibir yang sihat dengan warna merah jambu semulajadi adalah impian banyak orang. Namun, memperoleh warna bibir yang cantik dan sihat bukanlah perkara yang mudah, terutama apabila banyak menggunakan solek bibir yang membentuk warna yang sangat gelap.

Membuat bibir kelihatan merah menawan adalah menyeronokkan, tetapi kesihatan bibir juga perlu diberi perhatian. Bibir yang terhidrat akan kelihatan lebih cantik. Berikut adalah 5 tips dari Talian Kesihatan untuk menjaga bibir agar sihat dan merah semulajadi:

1. Gunakan Pelembap Bibir Setiap Malam

Sebelum tidur setiap malam, gunakan lip balm sebagai rutin harian. Ini akan membantu mencipta bibir yang lembap dan sihat pada keesokan harinya. Selepas bangun tidur, gosok bibir anda dengan kain lap lembap untuk melonggarkan kulit mati dan meningkatkan peredaran.

2. Scrub Bibir dengan Bahan Alami

Membuat scrub bibir dengan bahan alami di rumah lebih baik daripada membelinya, kerana buatan sendiri tidak akan bercampur dengan bahan kimia tambahan. Buat scrub bibir daripada gula, minyak badam dan madu kemudian gunakannya dengan kerap.

3. Gunakan Topeng Bibir dengan Aloe Vera

Ambil 1 sudu besar gel aloe vera dan campurkan dengan madu. Sapukan pada bibir dan biarkan selama 15 minit. Kemudian bilas bibir dengan air dan lihat hasil segera untuk bibir merah jambu semulajadi. Gabungan aloe vera dan madu akan menambahkan lembapan pada bibir supaya warna semulajadi bibir kelihatan lebih menyerlah.

4. Gunakan Vitamin E

Gunakan kandungan kapsul vitamin E terus pada bibir untuk membantu menjana sel kulit baru. Kaedah ini akan memberikan bibir lembut dan warna merah semulajadi, kerana vitamin E dapat meningkatkan peredaran pada bibir.

5. Gunakan Lemon untuk Bibir Merah

Menggunakan lemon akan mengelupas kulit mati pada bibir anda dan mendedahkan warna bibir yang lebih cerah. Gosok jus lemon terus pada bibir anda. Namun, elakkan kaedah ini jika bibir anda merekah dan kering kerana ia akan memburukkan lagi keadaan.

Untuk memastikan bibir anda tetap sihat walaupun menggunakan solek setiap hari, pastikan anda menggunakan lapisan pelembap terlebih dahulu. Sapukan minyak badam atau minyak kelapa pada bibir anda dan tunggu sehingga ia meresap. Kemudian, baru gunakan solekan bibir. Ingatlah untuk membersihkannya sebelum tidur.

Tags

Related Post

Leave a Comment