Bolehkah Syampu Bayi Digunakan untuk Dewasa? Faedah Rambut Beruban

Shafana aznii

Produk bayi biasanya dirumus khas dan diperbuat daripada bahan yang selamat kerana ia dibuat untuk kulit bayi. Malah produk bayi biasanya dibuat dengan kandungan kimia yang minimum. Oleh itu, tidak ramai orang dewasa yang berminat menggunakan produk bayi, salah satunya syampu bayi. Tetapi apakah faedah syampu bayi untuk uban dan untuk orang dewasa?

Tidak sedikit yang mengesyorkan menggunakan syampu bayi, malah ada yang pakar mengesyorkan menggunakan syampu bayi. Memandangkan syampu bayi dianggap baik untuk rambut dewasa, malah syampu bayi untuk uban juga dianggap agak berkesan. Tetapi sebelum beralih kepada syampu bayi, anda perlu memberi perhatian kepada penjelasan di bawah:

Syampu Bayi untuk Rambut Beruban

Perbezaan Syampu Bayi dan Syampu Dewasa

Sebelum mencuba syampu bayi, anda harus memahami dahulu apakah perbezaan antara syampu bayi dan syampu dewasa. Disebabkan sistem badan orang dewasa dan bayi berbeza, produk yang dibuat tentunya juga berbeza.

Apa yang membezakan syampu bayi dengan syampu dewasa ialah baunya. Syampu dewasa umumnya dibuat dengan pelbagai aroma dengan tujuan untuk menjadikan rambut lebih wangi dan menarik. Tidak seperti syampu bayi, syampu bayi biasanya tidak mengandungi wangian atau mempunyai wangian yang lembut dan tidak mengganggu.

Selain itu, syampu bayi secara amnya tidak mengandungi bahan kimia yang keras, jadi syampu bayi ini sangat selamat digunakan. Sebagai contoh, syampu bayi mengandungi bahan-bahan surfaktan lembut yang menjadikan syampu tidak menyakitkan. Syampu dewasa juga mengandung surfaktan, tetapi ia lebih keras dan berasid yang berfungsi untuk membersihkan kotoran.

Contoh lain ialah syampu dewasa mengandungi lebih banyak natrium laurat sulfat yang berkesan untuk membersihkan rambut. Tetapi tidak dengan syampu bayi, kerana jika dilihat dari aktiviti bayi yang jarang menyebabkan rambut kotor, bahan ini tidak perlu. Selain itu, bahan-bahan ini boleh menyebabkan iritasi sehingga tidak baik untuk produk bayi.

Jadi pada dasarnya, syampu dewasa mengandungi lebih banyak bahan kimia, ini disebabkan oleh perbezaan organ orang dewasa dan bayi. Apa yang pasti apabila orang dewasa menggunakan syampu bayi ia akan kekal selamat dan tidak akan mengalami kesan sampingan.

Kelebihan Menggunakan Syampu Bayi

Syampu Bayi untuk Rambut Beruban

Beberapa perbezaan antara syampu bayi dan syampu dewasa menunjukkan syampu bayi sememangnya lebih selamat. Oleh itu, ramai orang mengesyorkan mencuba syampu bayi untuk menjaga rambut. Tetapi apakah kelebihan menggunakan syampu bayi untuk orang dewasa? Di bawah adalah penerangan ringkas tentang beberapa kelebihan menggunakan syampu bayi untuk orang dewasa:

1. Baik untuk kulit kepala dan tidak pedih

Salah satu kelebihan syampu bayi ialah ia bagus untuk kulit kepala dan tidak pedih. Ini kerana syampu bayi diformulasikan dengan bahan-bahansurfaktan lembut, jadi bayi tidak akan mengalami kesakitan. Jadi orang dewasa yang menggunakan syampu bayi tidak akan mengalami kesakitan walaupun syampu itu masuk ke dalam mata mereka.

Selain itu syampu bayi bagus dan selamat untuk kulit kepala. Kerana kandungan kimia minimum dalam syampu bayi tidak akan merosakkan atau merengsakan kulit kepala. Jadi yang pasti jika anda menggunakan syampu bayi kulit kepala anda tidak akan rosak. Kerana yang menyebabkan kerosakan pada kulit kepala adalah kandungan kimia dalam syampu seperti pewarna dan pewangi.

2. Dapat mengatasi rambut gugur

Salah satu kerosakan rambut yang sering dialami oleh orang dewasa ialah keguguran rambut. Tetapi anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa sebab yang menyebabkan keguguran rambut. Jadi pastikan dahulu jika rambut anda gugur kerana ia tidak serasi dengan sesetengah syampu. Jika ya, anda boleh mencuba produk syampu bayi untuk menghilangkan rambut gugur.

Beberapa produk shampo bayi lebih memilih menggunakan bahan alami daripada bahan kimia sebagai kandungan shampo. Dan produk shampo bayi umumnya menciptakan produk yang bagus untuk menumbuhkan dan melebatkan rambut bayi. Beberapa bahan pada shampo bayi yang bagus untuk melebatkan rambut adalah minyak zaitun, seledri, aloe vera dan kemiri.

Kerana kebaikan syampu bayi adalah untuk melebatkan rambut, menggunakan syampu bayi boleh digunakan untuk merawat rambut gugur. Jadi, orang dewasa yang mengalami keguguran rambut boleh melebatkan rambut dan mengatasi rambut gugur selepas menggunakan syampu bayi ini.

3. Sesuai untuk kulit sensitif

Tidak semua orang dikurniakan kulit yang boleh menahan sebarang bahan. Sesetengah bayi, kanak-kanak dan orang dewasa mempunyai kulit sensitif. Terutamanya bayi yang baru lahir sudah tentu lebih terdedah dan mempunyai kulit yang lebih sensitif. Oleh itu, syampu bayi biasanya dibuat khusus dan selamat untuk digunakan pada kulit sensitif.

Bahan-bahan yang biasa terdapat dalam syampu bayi yang terbukti baik untuk kulit sensitif ialahhipo-alergenik. Ramuan ini berfungsi untuk mengelakkan iritasi dan kesan alahan pada kulit bayi. Dan secara amnya kulit sensitif mudah mengalami kerengsaan dan alahan, oleh itu syampu bayi dibuat yang mengandunginyahipo-alergenik.

Jadi orang dewasa yang menggunakan syampu bayi sudah tentu dapat mengurangkan risiko iritasi akibat kulit sensitif. Selain itu, kandungan kimia yang minima dalam syampu ini mampu merawat kulit kepala yang sensitif. Jadi kulit tidak akan bertindak balas selepas menggunakan syampu bayi.

4. Boleh menjadikan rambut lebih lembut dan berbau segar

Seperti yang diketahui, syampu dewasa umumnya mengandungi lebih banyak bahan kimia. Jika anda terus menggunakan syampu yang mengandungi bahan kimia yang keras, ia sudah tentu boleh menyebabkan rambut anda menjadi kering dan kaku.

Lainlah kalau pakai syampu bayi. Syampu bayi biasanya diformulasikan untuk menjadikan rambut bayi lebih lembut dan licin. Jadi jika anda mempunyai masalah rambut kering dan kasar, gunakan syampu bayi. Kemudian rambut boleh menjadi lebih licin dan lembut.

Selain itu, syampu bayi tidak mempunyai pewangi yang kuat kerana ia tidak mengandungi pewangi tambahan. Malah, bau syampu bayi biasanya segar dan lembut, yang cukup menenangkan.

Baca Juga: 7 Syampu Bayi yang Baik untuk Melebatkan Rambut

Kebaikan Syampu Bayi untuk Rambut Beruban

Syampu Bayi untuk Rambut Beruban

Bolehkah syampu bayi untuk rambut beruban dianggap berkesan? Jawapannya ya. Kerana terdapat beberapa sebab yang boleh menyebabkan rambut menjadi putih. Ia mungkin disebabkan oleh tekanan, pengaruh usia dan juga kerana penggunaan syampu. Sesetengah bahan dalam syampu dewasa mungkin tidak sesuai dan boleh menyebabkan rambut menjadi putih.

Jika anda tidak mengalami tekanan dan merasakan anda masih terlalu muda untuk mengalami uban, maka boleh jadi kerana syampu itu tidak sesuai. Jika syampu tidak sesuai dengan rambut anda, ia juga boleh menyebabkan rambut anda menjadi kelabu. Jadi cuba gunakan syampu bayi untuk uban.

Ada yang cuba menghilangkan uban dengan menggunakan syampu bayi, hasilnya uban berkurangan malah hilang. Kerana syampu bayi mempunyai bahan kimia yang minimum dan mengandungi bahan semulajadi, ia sangat baik untuk kesihatan rambut. Ada juga yang menyarankan memilih syampu bayi yang mengandungi sayur-sayuran untuk merawat uban.

Itulah penjelasan ringkas tentang perbezaan, kelebihan dan kebaikan syampu bayi untuk uban. Beberapa orang telah membuktikan bahawa syampu bayi benar-benar baik untuk kesihatan rambut. Malah doktor membenarkan dan mengesyorkan penggunaan syampu bayi. Apa yang pasti sebelum mencuba, sesuaikan dahulu produk penjagaan yang akan anda gunakan dengan keadaan rambut dan kulit kepala anda.

Tags

Related Post

Leave a Comment