Rahsia Kulit Sihat & Awet Muda: Panduan Cara Pakai Skincare Yang Betul Untuk Pagi dan Malam

Donna

Penjagaan kulit adalah rutin yang penting untuk mengekalkan kesihatan dan kecantikan kulit wajah. Salah satu aspek penting dalam penjagaan kulit ialah urutan penggunaan skincare yang betul pada waktu pagi dan malam. Memahami urutan yang betul akan memastikan produk yang digunakan memberikan manfaat maksimum kepada kulit anda. Oleh itu, mari kita ketahui urutan yang betul untuk penjagaan kulit pada waktu pagi dan malam.

Untuk mengekalkan kulit wajah yang sihat dan awet muda, anda mesti perhatikan cara pakai skincare yang betul supaya anda tidak salah menggunakannya.

Untuk memastikan penggunaan skincare yang betul, pastikan anda mengikuti urutan penggunaan yang betul pada waktu pagi dan malam. Berikut ini adalah urutan penggunaan yang disarankan untuk penjagaan kulit di waktu pagi.

Untuk mendapatkan manfaat maksimum penjagaan kulit, anda perlu tahu cara betul pakai skincare untuk menggunakannya.

Sila ambil perhatian bahawa terdapat sedikit perbezaan dalam urutan penjagaan kulit pada waktu pagi dan malam.

Pada waktu pagi, penggunaan produk penjagaan kulit bertujuan untuk melindungi kulit daripada sinaran ultraungu (UV) matahari dan pencemaran udara.

Jadi, jangan salah faham, berikut adalah cara pakai skincare yang betul.

1. Sabun pencuci muka

Urutan skincare ialah membersihkan muka

Pencuci muka bertujuan untuk menghilangkan minyak dan kotoran pada muka

Urutan yang betul untuk penjagaan kulit di waktu pagi ialah mencuci muka dengan sabun pencuci khas, sama ada pencuci muka atau buih muka.

Membersihkan muka dengan pencuci muka selepas bangun pagi bertujuan untuk menghilangkan minyak dan kotoran yang terkumpul semalaman semasa anda tidur.

Jika muka anda bersih, lebih mudah produk seterusnya digunakan untuk melekat dan meresap ke dalam kulit wajah.

2. Toner muka

Cara betul pakai skincare keesokan paginya ialah toner muka.

Toner muka berfungsi membantu menanggalkan lebihan kotoran dan minyak yang mungkin masih melekat selepas anda membersihkan muka.

Penggunaan toner juga berfungsi untuk membantu memulihkan pH kulit anda yang hilang semasa langkah mencuci.

Selain itu, toner boleh membantu menyediakan kulit sebelum menggunakan produk penjagaan kulit lain, seperti serum dan pelembap.

Menggunakan toner untuk kulit berjerawat dengan bahan-bahan tertentu boleh membantu melegakan keradangan, mengecutkan jerawat, dan menghalang jerawat baru daripada muncul pada masa hadapan.

3. Essence

Bagi anda yang ketagih dengan skincare, sudah tentu anda sudah biasa dengan produk essence.

Ya, ramai wanita memerlukan pati sebagai salah satu produk penjagaan wajah wajib harian mereka. Termasuk dalam urutan penggunaan penjagaan kulit pagi anda.
Essence adalah urutan skincare yang perlu digunakan pagi dan malam
Essence boleh digunakan sebelum serum muka

Essence adalah cecair berasaskan air dengan kepekatan bahan aktif yang tinggi.

Essence berfungsi untuk melembapkan dan membantu produk penjagaan kulit seterusnya meresap dengan lebih baik ke dalam kulit.

Essence juga boleh membantu menenangkan dan menyuburkan kulit, dan mencegah penuaan. Ini berkat kandungan asid hyaluronik, gliserin dan vitamin C yang tinggi di dalamnya.

Anda boleh menggunakan essence mengikut urutan anda menggunakan skincare selepas menggunakan toner atau sebelum menggunakan serum muka.

Untuk melakukan ini, hanya tuangkan beberapa titis esen ke tapak tangan anda dan kemudian sapu ke seluruh muka anda dengan menepuk muka anda perlahan-lahan.

4. Serum muka

Seterusnya, Cara betul pakai skincare pagi ialah serum muka. Serum muka ialah cecair bertekstur ringan yang mengandungi kepekatan bahan aktif yang lebih tinggi.

Serum dianggap lebih berkesan menyerap ke dalam kulit berbanding pelembap atau krim muka.

Cara menggunakan serum muka ialah tuangkan ke tapak tangan secukup rasa atau sebesar kacang.

Kemudian, sapukan serum ke seluruh permukaan muka hingga ke leher secara rata.

Tepuk perlahan bahagian muka dan leher supaya serum muka dapat menyerap ke dalam kulit dengan sempurna.

Untuk hasil maksimum, profesor dari jabatan dermatologi Sekolah Perubatan Harvard, Dr. Maryam M. Asgari menekankan bahawa serum mesti digunakan untuk membersihkan kulit.

Selepas ia diserap dengan betul, urutan penggunaan penjagaan kulit boleh diteruskan dengan menggunakan pelembap.

5. Pelembap

cara pakai skincare yang betul adalah urutan penjagaan kulit yang betul

Sapukan pelembap ke kawasan pipi terlebih dahulu

Anda mungkin tertanya-tanya, bilakah pelembap harus digunakan pada rutin penjagaan kulit pagi dan petang. Jawapannya selepas mencuci muka dan menggunakan toner, esen dan serum muka, dan sebelum menggunakan pelindung matahari.

Bagi pemilik kulit muka kering, pilih pelembap dengan tekstur berkrim. Tekstur krim yang lebih tebal juga boleh dipilih oleh pemilik kulit muka biasa dan kulit muka gabungan. Manakala pelembap bertekstur cecair atau gel pula sesuai digunakan oleh jenis kulit muka yang berminyak.

Cara menggunakan pelembap iaitu ambil pelembap dengan saiz lebih besar sedikit daripada saiz kacang ke tapak tangan. Sapukan pelembap pada bahagian pipi terlebih dahulu, kemudian sapukan ke atas ke arah dahi dengan gerakan mengurut.

Skip penggunaan pelembap jika toner atau serum muka anda sudah cukup untuk melembapkan kulit anda terutamanya yang mempunyai kulit berminyak.

Gunakan produk pelembap yang sesuai dengan jenis kulit anda dan menyasarkan masalah kulit anda.

6. Pelindung matahari atau pelindung matahari

Menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari adalah urutan penjagaan kulit pagi yang mesti anda gunakan setiap hari.

Produk penjagaan wajah yang satu ini berfungsi untuk membantu melindungi wajah daripada penuaan akibat pendedahan matahari.

Anda disyorkan untuk menggunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30.

Cara menggunakan pelindung matahari adalah dengan menyapu produk ke seluruh permukaan muka sambil mengurutnya dalam gerakan pusingan perlahan mengikut arah jam.

Pastikan sapu pelindung matahari 15-30 minit sebelum keluar rumah supaya ia menyerap dengan baik.

Selepas urutan penjagaan kulit pagi selesai, anda boleh segera menggunakan produk solekan atau solekan muka yang diingini.
Urutan penggunaan skincare pada waktu malam

Selepas menjalankan rutin yang sibuk dari pagi hingga petang, gunakan waktu malam untuk menenangkan wajah dengan melakukan penjagaan kulit yang betul.

Walaupun tidak terlalu berbeza dengan urutan penggunaan skincare pada waktu pagi, masih terdapat langkah tambahan penjagaan kulit yang perlu anda gunakan pada waktu malam.

Berikut adalah urutan penjagaan kulit setiap malam yang perlu anda gunakan.

1. Penanggal mekap

cara pakai skincare yang betul ialah menggunakan penanggal solekan.

Ya, pada waktu malam, anda perlu membersihkan muka anda daripada solekan atau produk kosmetik yang digunakan semasa aktiviti siang hari.

Ini bertujuan untuk mengekalkan kulit yang sihat dan mengelakkan kesan negatif daripada produk solekan yang tinggal.

Anda boleh menggunakan penanggal solekan berasaskan minyak untuk menanggalkan solekan yang mengandungi minyak.

Namun, mereka yang mempunyai kulit berminyak perlu menggunakan penanggal solekan berasaskan air supaya wajah anda tidak menjadi lebih berminyak.

2. Produk pencuci muka

Urutan skincare yang korang tak boleh ketinggalan ialah menggunakan sabun pencuci muka
Basuh muka anda dengan sabun pembersih muka selepas menanggalkan solekan

Urutan penggunaan skincare pada malam berikutnya ialah menggunakan produk pencuci muka.

Walaupun anda telah menggunakan penanggal solekan, membersihkan muka dengan produk pembersih adalah penting bagi memastikan tiada kesan mekap, minyak dan kotoran yang tertinggal di wajah anda.

Anda boleh membersihkan muka secara optimum dengan air micellar dan/atau minyak pembersih atau susu pembersih, pilih mengikut jenis kulit muka anda, selepas menanggalkan mekap dengan penanggal khas.

Kemudian, teruskan cuci muka dengan sabun pencuci yang sesuai dengan jenis kulit muka anda. Bilas muka anda dengan bersih menggunakan air yang mengalir.

3. Scrub atau pengelupasan muka

Langkah penjagaan kulit pada waktu malam perlu disempurnakan dengan proses pengelupasan atau scrub. Pengelupasan atau scrub berfungsi menanggalkan sel kulit mati pada wajah.

Perlu diingatkan bahawa pengelupasan muka tidak boleh dilakukan setiap hari. Hanya buat facial scrub sahaja 1-2 kali seminggu.

4. Toner

Urutan skincare pagi dan malam ialah toner muka

Gunakan toner selepas mencuci muka

Sama seperti urutan penjagaan kulit pagi, anda boleh menggunakan toner muka selepas mencuci muka dengan sabun pembersih sebagai langkah penjagaan kulit malam.

Gunakan toner muka yang mengandungi asid laktik, asid hyaluronik dan gliserin untuk melembapkan kulit anda semalaman.

5. Serum dan pati muka

Selepas menggunakan toner, anda boleh menggunakan essence dan serum muka sebagai rutin penjagaan kulit pada waktu malam.

Kedua-dua facial serum dan essence untuk menggunakan skincare sebenarnya mempunyai fungsi yang sama iaitu melembab dan menghaluskan kulit wajah.

Lepas essence dah meresap sempurna ke dalam kulit, baru boleh pakai serum muka.

6. Krim mata atau krim mata

Krim mata boleh digunakan sebagai rutin penjagaan kulit pada waktu malam
Krim mata berfungsi untuk menyelesaikan masalah di kawasan kulit mata

Urutan penjagaan kulit malam yang membezakannya dengan pagi ialah penggunaan krim mata atau krim mata.

Krim mata atau krim mata adalah salah satu produk penjagaan wajah yang paling penting untuk menggunakan penjagaan kulit pada waktu malam.

Lebih-lebih lagi, untuk anda yang mempunyai masalah mata panda, eye bag, dan kedutan di bahagian mata.

Pilih krim mata yang mengandungi kepekatan tinggi, seperti antioksidan dan peptida.

Gunakan krim mata dengan menggosoknya perlahan-lahan ke kawasan kulit di bawah mata.

7. Krim malam (krim malam) dan topeng tidur

cara pakai skincare yang betul pada waktu malam lebih lengkap dengan penggunaan krim malam.

Krim malam berfungsi menggantikan peranan pelembap yang biasa anda gunakan pada waktu pagi.

Krim malam biasanya mempunyai bahan dan fungsi yang lebih spesifik iaitu melembapkan kulit dan mengurangkan kedutan atau memudarkan bintik hitam di muka.

Sementara itu, topeng tidur adalah langkah penjagaan kulit malam pilihan, tetapi ia masih memberi kesan positif pada kulit wajah anda.
Gunakan topeng tidur sebagai urutan penjagaan kulit pada waktu malam
Anda boleh menggunakan topeng tidur dalam bentuk helaian (helaian)

Kedua-dua langkah penjagaan kulit ini boleh membantu melembapkan kulit wajah anda semasa tidur sepanjang malam.

Sapukan krim malam secukupnya pada permukaan muka hingga ke leher sambil mengurut muka secara lembut.

Selepas krim malam telah menyerap dengan betul ke dalam kulit, gunakan topeng tidur.

Menggunakan topeng tidur tidak perlu dibilas selepas itu, seperti cara memakai topeng muka secara umum.

Biarkan bahan dalam topeng tidur menyerap ke dalam kulit semalaman.

8. Minyak muka

cara pakai skincare yang betul malam lebih lengkap dengan penggunaan minyak muka.

Khasiat face oil boleh diperolehi apabila digunakan pada waktu malam kerana ia mengelakkan kulit kelihatan terlalu berminyak dan melekit.
Minyak muka boleh digunakan mengikut urutan penjagaan kulit pada waktu malam
Gunakan minyak muka sebagai langkah penjagaan kulit malam terakhir

cara pakai skincare yang betul adalah, cukup tuangkan beberapa titis face oil ke tapak tangan, kemudian tepuk perlahan ke seluruh muka.

Untuk hasil yang maksimum, jangan teruskan dengan langkah penjagaan kulit yang lain selepas menggunakan minyak muka.

Bagi anda yang mempunyai kulit muka berminyak dan cenderung mudah berjerawat, elakkan menggunakan face oil. Sebabnya, kulit muka yang lebih berminyak mudah menyebabkan jerawat.
Urutan penggunaan skincare mestilah mengikut jenis dan keperluan kulit

Siri penjagaan kulit di atas adalah urutan penjagaan kulit pagi dan petang yang betul. Jadi, adakah urutan penggunaan skincare anda betul atau tidak?

Perkara penting yang perlu anda ketahui dalam menjalankan rutin penjagaan kulit anda pada waktu pagi dan malam ialah menggunakan produk dengan tekstur yang paling ringan hingga berat.

Contohnya, gunakan produk berasaskan air dahulu, kemudian gunakan produk berasaskan minyak.
Urutan skincare mestilah mengikut jenis dan keperluan kulit
Langkah penjagaan kulit yang digunakan mestilah sesuai dengan keperluan kulit

Walau bagaimanapun, perlu diingatkan juga bahawa tidak semua orang pasti akan sepadan dengan urutan penggunaan penjagaan kulit di atas. Ini kerana urutan penggunaan skincare yang betul juga perlu disesuaikan dengan jenis dan keperluan kulit wajah anda.

Untuk urutan penjagaan kulit untuk remaja, contohnya, ia mungkin berbeza dan lebih disesuaikan dengan jenis dan keperluan kulit. Oleh itu, anda boleh mendapat manfaat daripada setiap pesanan penggunaan penjagaan kulit secara optimum.

Jika anda masih berasa keliru dan tidak pasti, adalah penting untuk berunding dengan pakar kulit untuk mendapatkan cadangan rejimen penjagaan kulit yang betul mengikut jenis dan keperluan kulit anda.

Tags

Related Post

Leave a Comment