Amalan Mudah dengan Merawat Kulit dan Mencegah Masalah Dengan Ampas Teh

Donna

Ampas Teh
ampas teh yang biasanya dibuang. Ia berguna untuk mengatasi masalah jerawat, hakik, kantung mata, menanggalkan sel kulit mati dan mengencangkan kulit.

Sisa teh sentiasa dibuang begitu sahaja kerana kebanyakan orang tidak mengetahui manfaat sisa bijian teh tersebut. Tanpa sedari, ampas teh mempunyai banyak gunaan terutama untuk merawat kesihatan dan kecantikan.

Berikut Donna huraikan manfaat ampas teh yang boleh dimanfaatkan untuk kesihatan dan kecantikan.

Mengatasi Masalah Jerawat

Teh hijau mengandungi bahan-bahan katekin yang mampu melawan bakteria penyebab jerawat serta anti kuman. Bukan sahaja itu, ia juga mampu menstabilkan hormon dalam badan dan mengurangkan kemerahan serta kepanasan yang disebabkan oleh jerawat.

Anda tidak perlu risau, prosesnya juga mudah dan senang. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

Ambil sisa teh dari satu atau dua beg teh yang sudah digunakan dan basahkan dengan air suam panas
Campurkan sisa teh tersebut dengan madu atau gel lidah buaya
Oleskan campuran itu pada bahagian muka yang tidak sempurna
Biarkan rawatan muka tersebut selama 10 hingga 20 minit
Bilas dengan air panas. Lakukan setiap dua kali seminggu

Mencegah Masalah Hakiki

Kandungan antioksid yang terdapat dalam teh mempunyai faedah untuk meningkatkan paras rupa dan penjagaan kulit serta mencegah radikal bebas ,kulit kendur, kerosakan daripada sinaran matahari, bintik-bintik hitam. Ini boleh mengelakkan penuaan serta garis di muka.

Caranya:

Campurkan 3 sudu nasi yoghurt cecair, satu sudu besar sisa bijian teh hijau, dan sedikit serbuk kunyit dalam bekas.
Kemudian, lapkan seluruh di muka dan leher
Biarkan selama 20 minit dan bilas dengan air suam. Gunakan rawatan muka tersebut sekurang-kurangnya satu kali seminggu.

Mengatasi Masalah Kantung Mata atau Mata Panda

Masalah ini tentulah disebabkan oleh tidur kurang, kekurangan minum air, atau terlalu lama bekerja di hadapan komputer dan sebagainya. Anda tidak perlu risau, dengan memanfaatkan ampas teh, masalah kantung mata boleh diatasi dengan mudah.

Cara mengatasinya juga sangat mudah dan senang, cukup dengan mencelupkan ampas teh ke dalam air sejuk, atau meletakkannya di dalam peti sejuk sehingga sejuk.

Kemudian, kompreskan ampas teh sejuk itu ke kawasan kelopak mata dan biarkan beberapa minit sahaja. Ulangi langkah tersebut sehingga kantung mata anda perlahan-lahan memudar.

Berkaitan:

Menanggalkan Sel Kulit Mati

Ampas teh mampu menyingkirkan sel kulit mati kerana mengandungi bahan-bahan antioksida. Ia juga mampu menyingkirkan minyak berlebihan dan kotoran di muka yang menyebabkan jerawat.

Cara menggunanya:

Sediakan ampas teh dan biarkan hingga kering
Lapkan ampas teh tersebut ke muka sambil memberikan kesan urat saraf, seperti apabila menggunakan cucian kasar
Bilas muka sehingga bersih dan gunakan rawatan lembab. Lakukan langkah-langkah ini sekurang-kurangnya dua minggu sekali untuk mendapatkan hasil yang memberangsangkan.

Mengencangkan Kulit

Sekiranya ingin mengencangkan kulit secara semula jadi, dinasihati guna ampas teh sebagai topeng muka. Dengan kaedah mudah ini, paras anda akan kelihatan awet muda.

Langkah pertama, siarkan ampas teh dan lap putih ke muka secara menyeluruh. Kemudian, biarkan semalaman supaya bahan-bahan yang terdapat dalam teh boleh meresap ke dalam kulit. Selepas itu, bilas masker itu dengan air suam pada waktu pagi.

Gunakan kaedah mudah ini untuk mendapatkan rawatan kecantikan semula jadi, tanpa kesan sampingan yang boleh merosakkan tekstur kulit muka.

Tags

Related Post

Leave a Comment