Mempunyai Kulit Sensitif? Ini adalah 10 bahan penjagaan kulit yang mesti dielakkan

Donna

Menggunakan produk penjagaan yang tidak sesuai untuk orang yang mempunyai kulit sensitif akan mencetuskan kegatalan, ruam dan juga pengelupasan kulit. Jadi, apakah bahan dalam penjagaan kulit yang perlu dielakkan untuk anda yang mempunyai kulit sensitif? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Bahan Kimia yang Perlu Dielakkan untuk Kulit Sensitif

Tanda-tanda bahawa kulit mengalami reaksi buruk daripada produk penjagaan kulit dan kosmetik adalah penampilan gatal-gatal, kekeringan, ruam, retak, mengelupas, dan sensasi kulit terbakar. Keadaan ini mungkin berlaku apabila anda menggunakan produk yang tidak sesuai atau mungkin merengsa dan berbahaya untuk kulit sensitif anda.

Oleh itu, orang yang mempunyai kulit sensitif perlu memilih produk penjagaan kulit atau kosmetik dengan berhati-hati agar tidak menimbulkan masalah kulit. Berikut adalah beberapa bahan yang harus dielakkan, termasuk:

1. Alkohol

Kandungan alkohol dalam produk penjagaan kulit atau kosmetik akan menjadikan kulit sensitif lebih kering. Sudah tentu, ini secara automatik akan mengalirkan kelembapan semula jadi kulit.

Alkohol berbahaya biasanya terdapat dalam produk astringen (menanggalkan sisa kotoran pada kulit muka). Berhati-hati untuk memilih produk dengan label bebas alkohol atau jenis bebas alkohol—alkohol yang selamat untuk muka.

2. Minyak wangi

Minyak wangi atau wangian dianggap sebagai salah satu bahan yang paling menjengkelkan dalam beberapa produk kosmetik dan penjagaan kulit. Sama ada wangian daripada bahan semula jadi atau sintetik mempunyai kesan wangi, ia cenderung untuk mencetuskan kerengsaan atau alahan pada kulit sensitif.

Selalunya, produk tidak termasuk bahan kimia pewangi atau bahan pewangi alternatif dalam komposisi produk. Inilah yang sering menjerat pengguna yang mempunyai kulit sensitif.

Jadi, berhati-hatilah ketika memilih produk kulit tanpa pewangi. Pilih produk dengan label wangian bebas alergen bermakna produk tersebut tidak mengandungi 26 bahan alergen yang biasanya terdapat dalam produk penjagaan kulit, penjagaan badan, atau kosmetik.

3. Sulfat

Sulfat adalah bahan kimia yang harus dielakkan oleh mereka yang mempunyai kulit sensitif. Bahan inilah yang menjadikan sabun buih—biasanya juga mengandungi sulfur dan garam mineral.

Jenis sulfat termasuk ammonium lauril sulfat Dan natrium lauril sulfat yang boleh membuat kulit sensitif gatal, kekurangan lembapan, kekeringan kronik, dan kerengsaan yang lebih teruk.

Jadi, orang yang berkulit sensitif disarankan memilih produk yang berlabel ‘Bebas Sulfat’ atau ‘Bebas Sabun’.

4. Alpha Hydroxy Acid (AHA)

Asid alfa-hidroksi (AHA) biasanya terkandung dalam produk anti-penuaan, toner dan serum, dan jenis penjagaan kulit yang lain. Kebaikan AHA adalah untuk menyamarkan bintik hitam, tanda penuaan pramatang, mencegah jerawat, dan membekalkan kolagen pada kulit.

Walaupun ia bermanfaat untuk kulit, AHA tidak disyorkan untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif. Kandungan AHA boleh menjadikan kulit lebih sensitif terhadap sinaran UV. Sementara itu, orang yang mempunyai kulit sensitif dan berjerawat lebih baik menggunakan asid beta-hidroksi (BHA) kerana ia lebih mesra kulit.

5. Serum Vitamin A dan C

Vitamin A dan vitamin C adalah bahan aktif yang paling berkesan untuk penjagaan kulit. Kandungan ini bertindak sebagai antioksidan untuk menghalang radikal bebas dan pelbagai tanda penuaan dan masalah kulit.

Walau bagaimanapun, ini boleh mengelirukan bagi orang yang mempunyai kulit sensitif. Sebabnya, serum vitamin A Dan vitamin C menyebabkan kesan langsung seperti sensitiviti, alahan dan kerengsaan kulit.

Tidak mengapa jika masih menggunakan serum vitamin A atau C, tetapi lebih baik untuk berjumpa pakar kulit terlebih dahulu. Anda boleh mencuba bentuk vitamin A yang lebih lembut dalam penjagaan kulit. Juga derivatif vitamin C yang lebih lembut—ascorbyl tetraisopalmitate.

6. Benzoyl Peroksida

Benzoyl peroxide adalah bahan yang harus dielakkan untuk kulit sensitif dan berjerawat kerana kepekatannya agak keras penghalang kulit. Benzoyl peroxide biasanya terkandung dalam penjagaan kulit anti-jerawat yang berfungsi untuk mengeringkannya jerawat. Kesan sampingannya ialah lapisan kulit boleh menjadi kering sepenuhnya.

7. Asid Glikolik

Asid glikolik (asid glikolik) biasanya terdapat dalam toner, pembersih, topeng, krim dan pengelupasan kulit. Bahan aktif ini sebenarnya sangat berkesan dan sesuai untuk semua jenis kulit, kecuali seseorang yang mempunyai kulit yang sangat sensitif dan rosacea.

Kandungan asid glikolik boleh mencetuskan gejala kulit sensitif. Kalau nak guna boleh balance dengan essential oil ikut nasihat pakar kulit.

8. Scrub Keras

Pengelupasan kulit berfungsi untuk mengelupas sel kulit mati yang paling luar dan menyokong pertumbuhan semula tisu kulit yang sihat. Namun, untuk kulit sensitif, anda mesti berhati-hati dalam memilih produk scrub/mengelupas betul.

Jika terlalu keras, ia akan menyebabkan kulit menjadi pecah-pecah, berjerawat, sangat kering, dan benar-benar ‘mengelupas’. Sebaiknya gunakan bahan gosok yang lebih lembut, seperti yang mengandungi ekstrak buah-buahan semulajadi.

9. Propilena Glikol

Propilena glikol adalah bahan kimia yang harus dielakkan oleh kulit sensitif kerana ia mencetuskan kerengsaan dan alahan. Dalam kulit sensitif, ramuan ini berisiko menghalang pertumbuhan semula sel kulit yang sihat, merosakkan membran sel, mencetuskan ruam dan gejala dermatitis kontak yang lain.

10. Biji Aprikot

Apricot berbunyi seperti bahan semula jadi yang baik untuk kulit, tetapi bukan untuk kulit sensitif. Biji aprikot biasanya ditemui dalam skrub muka, topeng atau produk pengelupasan—ia dianggap terlalu keras untuk kulit sensitif. Produk pengelupasan daripada campuran gula dan garam laut, dan manik mikro juga dianggap terlalu merengsakan kulit sensitif.

Sekarang, itulah beberapa bahan kimia yang perlu dielakkan bagi anda yang mempunyai kulit sensitif. Jika tidak, gunakan produk penjagaan kulit yang dicipta khusus untuk kulit sensitif, mempunyai formula lembut, dan terbukti selamat untuk kegunaan biasa oleh orang yang mempunyai kulit sensitif.

Produk penjagaan kulit dengan bahan yang selamat untuk kulit sensitif atau kering adalah siri produk daripada Bioderma.

Tags

Related Post

Leave a Comment