7 Tabiat Sebelum Tidur Yang Boleh Menjadikan Kulit Lebih Sihat

Donna

Tidur pada waktu malam sentiasa menjadi saat yang ditunggu-tunggu setiap hari. Selain merehatkan badan dan minda, tidur pada waktu malam seolah-olah merupakan masa kulit menjana semula dan berehat. Oleh itu, adalah lebih baik apabila anda tidur pada waktu malam, badan dan kulit anda berada dalam keadaan santai dan tenang agar keadaan kulit anda menjadi lebih sihat dan lebih baik.

Oleh itu, menggunakan skincare pada waktu malam adalah aktiviti yang tidak boleh dilepaskan. Namun, selain menggunakan skincare, rupanya 7 tabiat ini juga tidak boleh dilepaskan sebelum tidur untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat.

1. Elakkan kafein 4 jam sebelum tidur

Elakkan kafein 4 jam sebelum tidur
reader.com

Bukan anda tidak boleh mengambil kafein pada waktu malam, cuma anda perlu mengelakkan kafein 4 jam sebelum tidur. Jadi, jika jadual tidur anda pada waktu malam ialah 22.00, maka had penggunaan hanya sehingga 17.00. Ini adalah untuk mengelakkan susah tidur yang merupakan kesan daripada kafein itu sendiri. Tidur yang berkualiti pastinya menjadikan kulit anda lebih segar dan sihat.

2. Pengambilan buah-buahan

Pengambilan buah-buahan
simplerecipes.com

Yelah, makan buah-buahan memang bagus untuk kulit, tentunya dengan portion yang betul. Walau bagaimanapun, tidak salah untuk makan buah-buahan sebelum anda tidur. Tetapi, dengan catatan dengan memakannya 1 jam selepas makan malam, pastikan ia tidak terlalu dekat dengan waktu tidur anda.

3. Regangan

Regangan
healthline.com

Melakukan regangan atau regangan badan seketika sebelum tidur pada waktu malam adalah sama penting. Anda boleh melakukan regangan badan ini dengan pergerakan mudah seperti sit-up, squats, atau jogging on the spot. Ia tidak terlalu lama, 15 minit sudah memadai.

4. Meditasi

Meditasi
beautyblog.com

Selepas meregangkan badan anda, adalah idea yang baik untuk mencuba yang ini. Ya, meditasi. Suasana yang tenang pada waktu malam menjadikan meditasi sangat cepat apabila dilakukan pada waktu malam. Memberi tumpuan dan menumpukan perhatian pada meditasi boleh membuat fikiran anda tenang dan menghilangkan tekanan selepas seharian melakukan aktiviti, yang tentunya akan menjadikan tidur anda lebih berkualiti, dan mendapatkan kulit yang segar pada keesokan harinya.

5. Gunakan losyen dan lip balm bibir

Gunakan losyen dan lip balm bibir
pinterest.com

Tidur di dalam bilik berhawa dingin pasti akan membuatkan kulit dan bibir anda kering keesokan harinya. Oleh itu, menggunakan losyen dan lip balm pada waktu malam juga menjadi kewajipan sebelum anda tidur. Anda boleh melihat hasilnya pada keesokan harinya, kulit dan bibir anda menjadi lebih licin, lembut dan anjal.

6. Minum air mineral

Minum air mineral
pinterest.com

Pengambilan air mineral sudah pasti bermanfaat untuk kulit, terutamanya apabila anda tidur, cecair badan anda akan berkurangan dengan banyak. Oleh itu, jangan lupa amalkan air mineral sebelum tidur, selain mengekalkan cecair badan dan membuang banyak, sudah tentu ia juga baik untuk kesihatan dan kelembapan kulit.

7. Tidur dalam gelap

pinterest.com

Kini, setelah melakukan pelbagai rutin di atas, langkah terakhir agak penting tetapi sering diabaikan dan dipandang remeh. Iaitu, tidur dalam gelap. Ini nampaknya sangat berpengaruh untuk kesihatan kulit, kerana kulit anda akan berehat sepenuhnya dan menjana semula dengan baik apabila anda tidur dalam gelap. Malah, tidur dalam gelap juga boleh mengelakkan obesiti!

Tags

Related Post

Leave a Comment