5 Kebaikan Berbekam Untuk Ibu Menyusu, Dapat Membantu Melancarkan Susu Ibu

Donna

Bekam boleh menjadi pilihan perubatan tradisional untuk menyihatkan badan dan menggalakkan susu ibu

Pada masa kini, terdapat banyak jenis rawatan tradisional yang boleh dilakukan oleh ibu menyusu, salah satunya ialah teknik bekam atau bekam.

Menurut Klinik Cleveland, bekam adalah terapi perubatan yang berasal dari Timur Tengah dan China. Teknik ini dilakukan dengan meletakkan cawan atau cawan pada kulit selama beberapa minit, sehingga kemudian sensasi sedutan tercipta. Teknik bekam boleh dilakukan di beberapa titik seperti perut, dada, kaki dan pinggul.

Bukan sahaja bermanfaat untuk kesihatan tubuh badan, bekam juga dapat membantu mengatasi pelbagai masalah penyusuan badan tau. Ia antara lain dapat mengatasi bengkak payudara, melegakan kesakitan badan, dan mengatasi masalah pengeluaran susu.

Di bawah Donna.commy memberikan maklumat lengkap tentang 5 kebaikan bekam untuk ibu menyusu, dilaporkan dari pelbagai sumber. Baca lagi!

1. Melancarkan peredaran darah supaya pengeluaran susu ibu meningkat

Masalah pengeluaran susu ibu sememangnya satu perkara yang membimbangkan. Kerana semasa fasa penyusuan, anda pasti berharap pengeluaran susu anda dapat memenuhi keperluan bayi anda.

Bekam boleh menjadi salah satu cara untuk meningkatkan pengeluaran susu. Kerana teknik bekam dapat melancarkan pengaliran darah dan oksigen ke semua bahagian badan termasuk tisu di payudara.

Dengan cara itu, diharap bekam dapat merangsang tisu pada payudara untuk menghasilkan lebih banyak susu.

2. Membantu mengatasi atau membengkak payudara semasa menyusu

Mengalami bengkak payudara ketika menyusu, sudah tentu badan tidak selesa. Kerana selain sakit pada payudara, tidak jarang bengkak disertai demam. Ini sudah tentu boleh mengganggu aktiviti penyusuan si kecil.

Dengan terapi bekam, Mama boleh atasi ini. Menurut WebMD, teknik bekam boleh membantu mengurangkan kesakitan dalam badan, termasuk yang disebabkan oleh payudara bengkak. Sebaliknya, teknik bekam juga boleh memberi kesan kelonggaran pada otot-otot badan, sehingga bengkak pada payudara dapat surut.

3. Membantu melegakan sakit pinggang semasa menyusu

Semasa fasa penyusuan, Mama sangat mudah mengalami sakit pinggang. Ini boleh berlaku kerana anda perlu menyusu dengan kerap setiap 2 hingga 3 jam, walaupun dengan kedudukan yang mungkin tidak berubah.

Untuk menangani sakit belakang, anda boleh melakukan terapi bekam atau bekam. Kerana bekam dipercayai dapat meredakan ketegangan otot dan memberi kesan santai. Termasuk untuk kawasan yang mudah sakit seperti belakang, pinggang, lutut dan bahu.

Berkaitan:

4. Menjadikan badan lebih relaks supaya penyusuan susu ibu berjalan lancar

Menurut kajian Universiti Islam Sultan Agung, diketahui bahawa bekam boleh memberi kesan santai. Perasaan relaks akan menjejaskan pembebasan hormon prolaktin dan oksitosin.

Kedua-dua hormon ini sangat penting untuk ibu yang menyusukan anak. Jika paras hormon prolaktin dan oksitosin seimbang, payudara akan menghasilkan susu yang mencukupi. Supaya proses penyusuan berjalan lancar dan bayi dapat nutrisi yang optimum.

5. Mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin

Selepas bersalin, ibu-ibu berdepan dengan pelbagai aktiviti baru, salah satunya penyusuan. Penyusuan susu ibu adalah proses semula jadi untuk ibu dan bayi. Namun, tidak semua proses penyusuan berjalan dengan mudah.

Kadangkala ada beberapa halangan yang timbul dan menyebabkan Mama terdedah kepada tekanan atau kemurungan. Contohnya, proses perlekatan yang lemah, masalah pengeluaran susu, dan masalah kesihatan yang berkaitan dengan payudara.

Jika anda mengalaminya, anda tidak perlu risau. Kerana terapi bekam boleh dilakukan untuk mengatasinya. Dengan bekam badan, nanti rasa risau dan stress boleh reda, supaya Mama terhindar dari risiko kemurungan selepas bersalin.

Itulah 5 kebaikan bekam untuk ibu menyusu.

Perlu diingat, walaupun ia mempunyai pelbagai manfaat, ia tidak bermakna anda boleh mengabaikan kesan sampingan. Demi keselamatan, seelok-eloknya teknik bekam dijalankan oleh pakar, dan jangan lupa berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan terapi ini.

Related Post

Leave a Comment