Bolehkah Ibu Hamil Bekam? Berikut penjelasan penuhnya

Donna

Wanita dalam keadaan biasa boleh melakukan banyak aktiviti yang berat dan memerlukan tenaga yang tinggi kerana tiada syarat yang boleh terjejas secara langsung apabila aktiviti tersebut dijalankan. Berbeza dengan wanita yang berada dalam keadaan normal, wanita hamil perlu mengambil berat tentang apa aktiviti yang harus dielakkan, terutama yang boleh memberi kesan besar kepada fizikal mereka, memandangkan terdapat janin dalam kandungan yang penting untuk mengekalkan keadaannya. .

Mengelakkan aktiviti yang membebankan sememangnya satu bentuk usaha ibu hamil untuk menjadikan perkembangan janin dalam kandungan sentiasa normal dan lancar mengikut usia kandungan yang dilalui. Dengan wujudnya beberapa larangan bagi wanita hamil untuk tidak melakukan aktiviti berat tertentu kerana kesan buruk terhadap kehamilan, sering timbul persoalan daripada ibu hamil untuk memastikan sama ada aktiviti tersebut boleh dijalankan atau tidak.

Salah satu bentuk aktiviti yang sering memerlukan penjelasan tentang boleh atau tidak untuk ibu hamil menjalani adalah bekam. Bekam merupakan satu bentuk perubatan tradisional yang banyak diamalkan dalam kalangan masyarakat dengan matlamat dan faedah tertentu. Dalam aktiviti bekam ini terdapat beberapa syarat yang membolehkan setiap wanita hamil memberi perhatian. Berikut adalah penjelasan berkenaan sama ada wanita hamil boleh berbekam dalam ulasan yang diberikan di bawah.

Bolehkah Ibu Hamil Bekam?

Bekam adalah satu aktiviti yang dilakukan pada bahagian badan tertentu dengan tujuan untuk mengeluarkan darah kotor dan manfaat kesihatan yang lain. Kesan dan faedah yang diberikan oleh aktiviti bekam terhadap kesihatan tidak dapat dibuktikan dengan jelas dan terperinci. Syarat-syarat ini menjadikan faedah yang disediakan dengan berbekam sebagai satu bentuk perubatan alternatif lebih kepada saranan yang positif. Walaupun tidak dibuktikan secara muktamad, aktiviti bekam tetap menjadi pilihan ramai orang.

Setakat ini tidak ada larangan yang menyebut bahawa berbekam diharamkan bagi wanita hamil. Syarat-syarat ini menjadikan jawapan kepada persoalan adakah dibolehkan ibu hamil berbekam dan jawapannya ya. Walaupun dibenarkan, wanita hamil tetap perlu berhati-hati memandangkan tiada laporan yang diuji dan boleh diukur menyatakan aktiviti bekam boleh memberi kesan buruk secara langsung kepada kehamilan. Sekiranya keadaan badan ibu hamil tidak cergas, maka berunding dengan doktor adalah pilihan yang tepat berbanding terpaksa melakukan bekam agar bahaya berbekam bagi ibu hamil dapat dielakkan.

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Ketika Ibu Hamil Berbekam

Seperti yang dijelaskan dalam huraian di atas, wanita hamil perlu mengelak daripada melakukan aktiviti bekam walaupun tidak dilarang bagi wanita hamil memandangkan terdapat beberapa risiko yang tidak diketahui. Segelintir ibu hamil yang teringin sangat berbekam, perhatikan beberapa perkara penting ketika melakukan bekam agar tidak memberi kesan buruk kepada janin dalam kandungan. Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diambil kira ketika ibu hamil berbekam.

1. Penggunaan alatan yang bersih dan steril

Perkara pertama yang perlu diambil perhatian oleh setiap wanita hamil dengan berbekam ialah penggunaan alatan yang perlu dipastikan bersih dan steril. Bekam basah memerlukan pesakit merembeskan darah supaya ada risiko penularan penyakit. Wanita hamil perlu membeli peralatan bekam sendiri yang boleh membantu memastikan tiada risiko penularan penyakit.

2. Lebih baik memilih bekam kering daripada basah

Bekam basah menyebabkan ibu hamil mengalami pendarahan yang agak banyak sehingga boleh mendatangkan kesan mudarat kepada ibu hamil. Pemilihan bekam kering perlu diutamakan daripada terpaksa memilih bekam basah yang lebih berisiko. Namun, bekam kering dirasakan sebagai proses bekam yang kurang hasil atau manfaat untuk tubuh.

Berkaitan:

3. Jangan bekam perut dan belakang

Perkara seterusnya yang perlu difahami oleh setiap wanita hamil yang melakukan bekam ialah kedudukan bekam tersebut. Wanita hamil perlu mengelak daripada bekam pada bahagian tertentu badan yang sensitif dan berkaitan secara langsung dengan proses kehamilan. Bahagian yang tidak boleh dibekam ialah perut dan punggung. Ibu hamil lebih baik memilih kawasan bekam yang tidak terlalu banyak seperti hanya di bahagian bahu, dada dan sebagainya.. Ibu hamil lebih baik memilih kawasan bekam yang tidak terlalu banyak seperti di bahagian bahu sahaja. , dada, dan sebagainya.

4. Wanita hamil mestilah berada dalam keadaan sihat

Semasa melakukan bekam, pastikan ibu hamil berada dalam keadaan sihat fizikal. Terdapat beberapa masalah pada wanita hamil, terutamanya imuniti yang rendah, mereka tidak sepatutnya melakukan bekam memandangkan terdapat beberapa risiko kesan berbahaya kepada kesihatan ibu hamil dan janin yang sedang berkembang dalam kandungan mereka.

Itulah beberapa penjelasan yang diperlukan Perhatikan betul-betul sama ada wanita hamil boleh berbekam yang diterangkan dalam penerangan di atas. Aktiviti bekam boleh dilakukan oleh ibu hamil dengan memberi perhatian kepada beberapa perkara dan memastikan segala risiko adalah minimum agar tidak memudaratkan janin yang sedang berkembang. Wanita hamil perlu memberi perhatian kepada setiap aktiviti mereka sebagai sebahagian daripada cara mengekalkan kehamilan muda.

Related Post

Leave a Comment