6 Cara Meningkatkan Imuniti Badan Semasa Hamil

Donna

Semasa mengandung, badan mengalami banyak perubahan termasuk sistem imun badan. Tidak hairanlah wanita hamil lebih mudah terdedah kepada jangkitan kuman dan virus. Bagaimana untuk meningkatkan daya tahan semasa hamil? Semak pelbagai petua dalam ulasan berikut.

Cara Meningkatkan Imuniti Wanita Hamil

Salah satu kebimbangan wanita semasa mereka hamil ialah perkara yang perlu mereka lakukan untuk meningkatkan sistem imun mereka. Sebabnya, sakit semasa hamil adalah perkara yang dielakkan oleh semua wanita hamil kerana dikhuatiri boleh menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan janin dalam kandungan.

Walaupun punca penyakit ada di mana-mana dan sukar untuk dielakkan, cara terbaik untuk melindungi diri adalah dengan meningkatkan sistem imun badan.

Beberapa gaya hidup yang boleh dilakukan untuk meningkatkan imuniti ibu hamil termasuklah:

1. Pastikan badan anda terhidrat

Tubuh manusia kebanyakannya terdiri daripada air, sebab itu tubuh memerlukan air untuk memastikan sistem imun badan dapat berjalan dengan berkesan. Cara paling mudah ialah memenuhi keperluan cecair badan anda dengan betul.

Selain itu air, anda juga memenuhi keperluan cecair anda melalui buah-buahan yang mengandungi banyak air. Namun, elakkan minuman yang mengandungi terlalu banyak kafein dan gula.

2. Bersenam dengan kerap

Anda mungkin sering mendengar bahawa senaman boleh menjadikan badan lebih bersedia untuk bersalin. Bersenam juga boleh membantu mengurangkan tekanan pada wanita hamil.

Namun, tahukah anda bahawa senaman juga boleh meningkatkan sistem imun? Ya, aktiviti fizikal menyumbang kepada kesihatan, termasuk menyokong fungsi imun badan supaya lebih berkesan.

Senaman meningkatkan suhu badan, yang boleh menghalang pertumbuhan bakteria. Selain itu, sel darah putih juga dapat dibebaskan dengan lebih cepat apabila bersenam.

Ibu hamil masih boleh bersenam asalkan tidak berlebihan. Anda boleh mencuba senaman ringan hingga sederhana, sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Beberapa sukan yang disyorkan termasuk berenang, yoga kehamilan dan gimnastik.

3. Tidur yang cukup

Kehamilan mempengaruhi corak tidur. Ramai ibu hamil mengakui sukar mendapat tidur yang berkualiti. Malah, kurang tidur boleh menjejaskan sistem imun badan.

Salah satu cara untuk mengatasi masalah tidur adalah dengan menggunakan bantal kehamilan. Selain itu, cuba tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari untuk mengawal pola tidur anda.

4. Ambil Makanan Sihat

Setiap wanita pasti akan lebih memberi perhatian kepada makanan yang diambilnya apabila mendapat tahu tentang kehamilan. Namun, masih ramai wanita hamil yang beranggapan bahawa mereka perlu makan untuk dua orang semasa hamil.

Sebenarnya, wanita hamil hanya memerlukan sedikit kalori tambahan pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Pada peringkat kehamilan ini, anda hanya memerlukan kira-kira sekeping roti dan segelas susu.

Untuk menyokong sistem imun badan semasa hamil, anda dinasihatkan untuk memperbanyakkan pengambilan makanan yang kaya dengan nutrien seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, daging, kekacang dan produk tenusu.

5. Menjaga kebersihan

Bakteria dan virus penyebab penyakit boleh didapati di mana-mana, termasuk di dalam rumah. Oleh itu, anda perlu menjaga kebersihan badan dan rumah anda.

Cuba basuh tangan anda dengan kerap dan elakkan sentuhan langsung dengan orang yang sakit. Anda juga perlu membersihkan rumah dan katil anda dengan lebih kerap.

Bukan itu sahaja, anda juga perlu memastikan buah-buahan dan sayur-sayuran telah dicuci bersih sebelum memakannya. Pastikan juga bahan-bahan tersebut segar sebelum dimasak supaya risiko jangkitan dan keracunan makanan dapat dikurangkan.

6. Amalkan Makanan Tambahan Kehamilan

Wanita hamil perlu memenuhi keperluan pemakanan yang menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin, seperti: asid folik, kalsium dan zat besi. Bukan itu sahaja, pengambilan vitamin dan mineral yang menyokong kerja sistem imun badan juga tidak kurang pentingnya; seperti vitamin C, zinkdan vitamin D.

Walaupun ia diperlukan oleh badan, anda tetap perlu berhati-hati apabila mengambil suplemen. Sebaiknya dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil suplemen tertentu semasa mengandung.

Sekarang, itulah pelbagai tips untuk mengekalkan imuniti semasa hamil yang boleh anda amalkan. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat.

Tags

Related Post

Leave a Comment