Memandikan Diri dengan Selamat Semasa Hamil

Donna

Panduan lengkap tentang peraturan-peraturan mandi dan cara-cara mandi yang selamat untuk ibu hamil agar kesihatan janin terjamin.
Panduan lengkap tentang peraturan-peraturan mandi dan cara-cara mandi yang selamat untuk ibu hamil agar kesihatan janin terjamin.

Semasa mengandung, menjaga badan termasuk mandi tidak semudah dahulu. Sebabnya, ada perubahan ketara dalam badan jadi ada beberapa perkara penting yang perlu diberi perhatian. Apakah peraturan mandi untuk wanita hamil? Semak penjelasan penuh di bawah.

Peraturan Mandian Berdasarkan Trimester Kehamilan

Secara umum, mandi sebelum dan semasa mengandung tidak berbeza. Cuma, ada beberapa perkara yang perlu diambil kira mengikut usia kandungan.

1. Trimester Pertama

Pada trimester pertama, janin masih membesar di dalam rahim dan sangat terdedah kepada gangguan luar. Sebab itu suhu air yang digunakan mestilah suam dan tidak boleh melebihi 39 darjah Celsius. Suhu yang terlalu tinggi boleh mengganggu keadaan janin.

Anda masih boleh mandi dan berendam di dalam tab mandi. Namun dicadangkan hanya untuk seketika sahaja dan suhu air yang digunakan lebih baik iaitu sejuk atau suam, dekat dengan sejuk. Kemudian gunakan sabun biasa yang tidak mengandungi banyak bahan kimia.

Keguguran sering berlaku pada trimester pertama kehamilan. Oleh itu, berhati-hati dengan lantai bilik mandi yang licin. Jika perlu, sediakan tikar getah bilik air atau susur tangan supaya wanita hamil boleh memegang.

2. Trimester Kedua

Pada trimester kedua, berat badan wanita akan mula meningkat dan janin juga akan membesar. Anda boleh mandi seperti biasa. Keperluan suhu di bawah 39 darjah Celsius masih terpakai. Jadi, kalau ibu mengandung nak berendam, seeloknya periksa air dengan tangan dulu.

Anda boleh menggunakan pancuran mandian untuk mencuci rambut dan membersihkan diri, tetapi hadkan masa supaya kemungkinan jangkitan berlaku pada faraj adalah rendah.

Jika anda ingin mendapatkan kelonggaran tambahan, hanya rendam kaki anda dalam air suam dan bukan seluruh badan. Jika boleh, masukkan garam Epsom ke dalam air rendaman dan biarkan selama 10 minit. Kaedah ini dianggap berkesan untuk melegakan kesakitan pada ibu hamil.

Tambahan pula, jika anda ingin berehat, rendam sahaja kaki anda dalam air suam dan bukan seluruh badan. Jika boleh, masukkan garam Epsom ke dalam air rendaman dan biarkan selama 10 minit. Kaedah ini dianggap berkesan untuk melegakan kesakitan pada ibu hamil.

3. Trimester Ketiga

Pada trimester akhir, badan akan mula membesar dan wanita akan sukar untuk bergerak bebas. Pada fasa ini badan wanita selalunya akan berasa sakit. Oleh itu, rendam dalam air suam adalah disyorkan, walaupun tidak terlalu lama dan tanpa menambah bahan kimia.

Perut yang semakin membesar terutama di bahagian perut memerlukan anda berhati-hati ketika berada di dalam bilik air. Lakukan semuanya dengan perlahan supaya anda tidak jatuh atau tergelincir apabila menggunakan sabun atau peralatan mandian lain.

Masa Yang Sesuai untuk Ibu Hamil Mandi
Wanita hamil sebenarnya boleh mandi pada bila-bila masa. Lebih-lebih lagi jika anda rasa badan anda tidak segar atau melekit kerana berpeluh.

Manakala berkenaan maklumat mengenai larangan mandi malam, mungkin ini berkaitan dengan suhu udara yang lebih sejuk. Apabila sejuk, sistem imun cenderung menurun sehingga risiko untuk jatuh sakit juga akan lebih tinggi.

Di samping itu, mandi malam mencetuskan keinginan untuk berlama-lama dalam mandi atau mandi hangat. Sebenarnya perkara ini perlu dielakkan oleh ibu hamil kerana ia boleh membahayakan janin.

Pada asasnya, wanita hamil boleh mandi pada bila-bila masa, sama ada pada waktu pagi, petang atau petang. Paling penting, ingat untuk sentiasa memberi perhatian kepada suhu air, tempoh, dan keadaan bilik mandi untuk mengelakkan risiko terjatuh.

Perkara Yang Tidak Patut Dilakukan Ibu Hamil Semasa Mandi

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dielakkan oleh ibu hamil semasa mandi, antaranya:

1. Mandi dengan Air Panas

Sekiranya wanita hamil mandi, lebih baik menggunakan pancuran mandian yang tidak terlalu panas; suam-suam kuku tidak mengapa dan tidak mengambil masa yang lama. Namun, jika boleh mandi menggunakan air bersuhu bilik atau sejuk, itu adalah lebih baik kerana ia tidak berpotensi mendatangkan masalah kepada janin.

Masalah suhu air sering diabaikan oleh ramai orang. Sebabnya mudah, air suam boleh buat badan relax dan sakit badan pun boleh hilang. Walaupun tidak begitu, sebenarnya air yang terlalu panas boleh memberi kesan buruk kepada janin.

2. Menggunakan Banyak Buih

Jangan gunakan terlalu banyak buih jika anda mandi atau berendam dalam tab mandi.

Buih sabun yang terlalu banyak boleh menyebabkan iritasi pada bahagian faraj dan ia tidak baik untuk janin. Oleh itu, hanya gunakan sabun semulajadi yang diperbuat daripada minyak pati. Elakkan sabun yang terlalu wangi.

3. Rendam Lama

Walaupun dibenarkan, wanita hamil perlu memberi perhatian kepada waktu mandi. Apabila berendam dalam air suam, adalah idea yang baik untuk mengehadkan masa kepada maksimum 20 minit. Lebih dari itu, ia boleh membuatkan wanita mengalami gangguan pada faraj dan boleh merebak ke rahim.

4. Tidak Menggunakan sandal

Peluang wanita tercedera akibat terjatuh di dalam bilik air akan lebih tinggi jika perut semakin membesar. Oleh itu, gunakan sandal khas untuk kegunaan di bilik mandi. Sandal ini berguna untuk mengelakkan tergelincir dan tergelincir.

5. Menggunakan sabun ke organ penting

Menjaga kebersihan badan semasa mengandung adalah sangat penting. Namun, jangan sesekali gunakan sabun terus ke dalam faraj. Sabun yang mengandungi banyak bahan kimia boleh menyebabkan pH faraj berubah dan jangkitan muncul perlahan-lahan.

Demikian ulasan tentang apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh wanita hamil semasa mandi. Jadi, daripada beberapa ulasan di atas, manakah yang sering anda langgar?

Tags

Related Post

Leave a Comment