Adakah benar mengandung anak lelaki lebih berisiko menyebabkan komplikasi?

Donna

Satu kajian menyatakan bahawa wanita yang mengandung anak lelaki mempunyai risiko tinggi mengalami pelbagai komplikasi kehamilan. Adakah semua wanita hamil mengalami ini? Semak penjelasan lengkap dalam ulasan berikut.

Hubungan antara Bayi Lelaki dan Komplikasi semasa Kehamilan

Ramai bakal ibu bapa tidak mahu mengetahui jantina bayi dalam kandungan kerana ingin terkejut ketika lahir. Walaupun ia kelihatan tidak berbahaya, ini tidak disyorkan.

Sebabnya, mengetahui jantina janin dalam kandungan boleh membantu menentukan risiko komplikasi kehamilan. Beberapa komplikasi kehamilan seperti preeklampsia dan pertumbuhan janin terbantut berkait rapat dengan jantina janin.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kehamilan dengan lelaki boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatangnkencing manis semasa mengandung, juga praeklampsia.

Penyelidik dari St. John’s College di Universiti Cambridge menjalankan penyelidikan mengenai pengaruh jantina bayi dan komplikasi kehamilan. Hasilnya kemudian diterbitkan pada Jurnal Perubatan Biologi Pembiakan.

Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, kira-kira 10 peratus wanita yang mengandung anak lelaki mengalami beberapa komplikasi kehamilan, daripada masalah tumbesaran janin sehinggalah kepada preeklampsia.

Punca keadaan ini masih belum diketahui secara pasti, tetapi penyelidik mengesyaki ia berkaitan dengan kelajuan tumbesaran bayi lelaki.

Wanita yang mengandung anak lelaki cenderung mengalami komplikasi kehamilan kerana janin membesar lebih cepat di dalam kandungan dan memerlukan lebih banyak nutrisi dan oksigen.

Semasa dalam kandungan, janin akan mendapat nutrisi dan oksigen daripada ibu melalui plasenta. Penyelidik mendapati bahawa jantina janin boleh mempengaruhi fungsi plasenta. Selain itu, obesiti pada wanita hamil dan keadaan tekanan juga menjejaskan fungsi plasenta.

Selaras dengan kajian lepas, satu kajian diterbitkan dalam jurnal Acta Physiologica mendapati bahawa plasenta bertindak balas secara berbeza bergantung kepada jantina janin. Plasenta dalam janin wanita berfungsi lebih ringan daripada plasenta dalam janin lelaki.

Selain itu, plasenta juga mempunyai keupayaan untuk mengubah bentuk dan fungsi. Komposisi protein, sel dan protein boleh berubah bergantung kepada makanan yang diambil oleh wanita hamil. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui jantina bayi dalam kandungan.

Mencegah Komplikasi Kehamilan

Beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi komplikasi kehamilan iaitu mengubah diet, rehat di atas katilatau melahirkan bayi lebih awal daripada tarikh lahir yang dijangkakan.

Wanita hamil mempunyai pilihan ubat yang terhad kerana ubat yang mereka makan boleh sampai ke janin melalui plasenta. Inilah yang boleh menjejaskan keadaan janin.

Selain itu, penting juga untuk mengetahui jantina bayi dalam kandungan supaya ibu hamil dapat melakukan perubahan gaya hidup terutama bagi wanita yang mengalami obesiti.

Jika anda melihat penjelasan ini, mengetahui jantina janin adalah penting untuk menjaga kesihatan semasa kehamilan.

Satu kajian mendedahkan bahawa Obesiti semasa kehamilan boleh meningkatkan risiko komplikasi yang lebih teruk, termasuk peningkatan peluang keguguran, diabetes dan kelahiran mati.

Akhirnya, sebilangan wanita yang mengandung anak lelaki mungkin menghadapi masalah semasa kehamilan. Penyelidikan mendapati jantina bayi dalam kandungan mempengaruhi fungsi plasenta, serta beberapa faktor lain seperti tekanan semasa hamil dan pemakanan yang tidak baik yang membawa kepada obesiti semasa hamil.

Tags

Related Post

Leave a Comment