Penting untuk tahu, berikut adalah 9 khasiat kaki ayam untuk ibu hamil

Donna

Biarpun sering dianggap sebagai bahagian yang tidak berkhasiat dan sesetengah orang cenderung tidak suka memakannya kerana dianggap tidak bersih, kaki ayam sebenarnya mengandungi pelbagai khasiat penting yang diperlukan oleh tubuh. Apakah faedah kaki ayam untuk ibu hamil? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kandungan Nutrien dalam Kaki Ayam

Cakar adalah bahagian kaki ayam yang kebanyakannya terdiri daripada kulit, urat, tulang muda dan tulang. Tapi jangan salah, bahagian ini mempunyai banyak khasiat dan mampu membekalkan vitamin dan mineral untuk tubuh.

Berikut adalah pelbagai khasiat yang terkandung dalam 100 gram kaki ayam, antaranya:

 • Tenaga: 215 kcal.
 • Protein: 19.4 g.
 • Lemak: 14.6 g.
 • Kalsium: 88 mg.
 • Fosforus: 83 mg.
 • Natrium: 67 mg.
 • Zat besi: 0.91 mg.
 • Magnesium: 5 mg.
 • Zink: 0.69 mg.
 • Kolin: 13.3 mg.
 • Vitamin A: 100 IU.
 • Vitamin E: 0.27 mg.
 • Folat (vitamin B9): 86 mcg.

Kira-kira 70 peratus daripada jumlah protein dalam kaki ayam terdiri daripada kolagen; protein struktur yang memberikan bentuk, kekuatan, dan daya tahan kepada kulit, tendon, otot, tulang, dan ligamen.

Kaki ayam juga merupakan sumber folat (vitamin B9) untuk badan. Vitamin B9 memainkan peranan dalam membantu sintesis DNA dan membantu mencegah kecacatan kelahiran pada bayi.

Kandungan lemak dalam kaki ayam kebanyakannya berasal dari kulit. Jumlah lemak ini boleh menjadi lebih tinggi jika kaki ayam diproses dengan menggorengnya atau disiram dengan sos.

Jika dilihat pada kandungan khasiat di dalamnya, sudah tentu ibu hamil boleh makan kaki ayam asalkan telah dicuci bersih, disediakan dengan sempurna, dan cara memasaknya tidak menjadikan nilai kalorinya tinggi.

Kebaikan Kaki Ayam untuk Ibu Hamil

Beberapa manfaat yang ibu hamil boleh perolehi daripada mengambil kaki ayam antaranya:

1. Membantu mengurangkan tekanan

Kaki ayam mengandungi pelbagai asid amino yang mempunyai manfaat yang baik untuk tubuh. Salah satu asid amino di dalamnya ialah arginin.

Arginine adalah asid amino yang sebenarnya boleh dihasilkan oleh badan. Selain itu, makanan yang mengandungi protein juga biasanya mengandungi asid amino ini.

Di dalam badan, arginin ditukar menjadi nitrik oksida; menghalang pengeluaran hormon kortisol, hormon yang menyebabkan tekanan. Justeru, tekanan juga dapat dikurangkan.

2. Mengatasi masalah penghadaman

Wanita hamil umumnya mudah mengalami masalah penghadaman seperti sembelit. Pengambilan kaki ayam sebenarnya boleh membantu mengatasi masalah penghadaman.

Rawan dalam kaki ayam telah terbukti dapat meningkatkan kesihatan usus dan menyokong pertumbuhan bakteria baik dalam saluran penghadaman. Ini dapat membantu meningkatkan penyerapan nutrien dalam makanan dan menjadikan sistem penghadaman lebih sihat.

3. Mengekalkan paras gula dalam darah

Wanita hamil mudah mengalami kencing manis semasa mengandung, keadaan di mana paras gula dalam darah meningkat semasa kehamilan. Memakan cakar diketahui dapat membantu mengekalkan paras gula darah yang normal.

Kajian haiwan mendedahkan bahawa protein dalam kaki ayam boleh mengekalkan gula darah merangsang hormon yang mencetuskan pengeluaran insulin.

4. Membantu mencegah kehilangan tulang

Sesetengah wanita boleh mengalami kehilangan tulang selepas bersalin. Jika anda menyusu, kehilangan tulang boleh berlaku akibat badan mengambil nutrien yang diperlukan bayi.

Tulang kebanyakannya terdiri daripada kolagen. Kandungan kolagen dalam kaki ayam boleh meningkatkan jumlah mineral tulang dan mengurangkan risiko kehilangan tulang.

5. Membantu menurunkan tekanan darah

Wanita hamil mempunyai risiko yang tinggi untuk mengalami praeklampsia komplikasi kehamilan yang dicirikan oleh tekanan darah tinggi dan kehadiran protein dalam air kencing.

Mengambil kaki ayam boleh membantu menurunkan tekanan darah. Kandungan protein dan kolagen dalam kuku boleh membantu mengurangkan jumlah renin plasma, supaya tekanan darah dapat kekal dalam julat normal.

Selain itu, kaki ayam juga kaya dengan potassium sehingga dapat menurunkan tekanan darah. Kalium boleh membuat dinding saluran darah lebih santai, jadi tekanan darah akan menurun.

6. Meningkatkan daya tahan badan

Menjaga kesihatan tubuh badan adalah antara perkara penting bagi semua ibu hamil. Sebabnya, masalah kesihatan ibu hamil boleh menjejaskan keadaan janin. Apatah lagi, wanita hamil tidak boleh mengambil ubat sambil lewa.

Kaki ayam mengandungi pelbagai mineral yang berperanan dalam sistem imun seperti zink, fosforus, kalsium dan magnesium. Oleh itu, pengambilan kaki ayam dapat mengelakkan ibu hamil daripada jatuh sakit kerana sistem imun badan meningkat.

7. Mempercepatkan penyembuhan luka

Setiap wanita hamil pasti akan melalui proses kelahiran. Dalam proses ini, anda biasanya akan mengalami kecederaan, sama ada anda bersalin normal atau pembedahan caesar.

Kandungan protein seperti albumin dan kolagen dalam kaki ayam dapat membantu luka sembuh dengan lebih cepat. Selain itu, kaki ayam juga boleh membantu badan untuk mengelakkan jangkitan selepas bersalin.

8. Mengurangkan sakit sendi

Kolagen dalam kaki ayam boleh membantu merawat sakit sendi. Kolagen akan merangsang pertumbuhan semula tisu untuk melegakan kesakitan pada osteoarthritis.

Sakit sendi jenis ini berlaku akibat kerosakan pada tulang rawan. Akibatnya, tulang akan bergesel antara satu sama lain; menyebabkan kesakitan, bengkak, dan kesukaran bergerak.

9. Meningkatkan kesihatan kulit

Semasa mengandung, kesihatan kulit tetap perlu dijaga. Selain menggunakan pelbagai produk penjagaan kulit, ibu hamil juga boleh menyihatkan kulit melalui makanan.

Pengambilan kaki ayam boleh meningkatkan penghidratan, keanjalan dan kepejalan kulit kerana kandungan kolagen di dalamnya. Kolagen akan meningkatkan jumlah asid hyaluronik dalam kulit, supaya lebih banyak air dalam kulit dan akhirnya penuaan pramatang dapat dicegah.

Jika anda masih tidak pasti atau mempunyai soalan tentang pengambilan kaki ayam, jangan teragak-agak untuk berjumpa pakar sakit puan.

Tags

Related Post

Leave a Comment