Bolehkah pengambilan taugeh secara berkala membuatkan anda cepat hamil? Semakan Fakta

Donna

Taugeh atau sering dipanggil taugeh adalah sejenis sayuran yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh badan. Itulah sebabnya sesetengah orang percaya bahawa tumbuhan muda yang baru bercambah boleh meningkatkan peluang untuk hamil. Bagaimanakah dunia perubatan melihat dakwaan ini?

Fakta tentang Taugeh untuk Meningkatkan Kesuburan

Taugeh mengandungi sejumlah nutrien penting yang baik untuk tubuh seperti karbohidrat, protein dan sejumlah vitamin dan pelbagai galian. Inilah yang menjadikan sayur ini kaya dengan antioksidan.

Menurut penyelidikan, makanan yang tinggi antioksidan boleh membantu meningkatkan kesuburan, untuk lelaki dan wanita. Sebabnya, antioksidan boleh membantu mencegah kesan radikal bebas dalam mengurangkan kualiti sel telur dan sperma.

Secara logiknya, sayur ini mempunyai kandungan vitamin E yang sangat tinggi jika dibandingkan dengan bahan makanan lain terutamanya sayur-sayuran.

Seperti yang diketahui, vitamin E dianggap sebagai salah satu faktor yang boleh meningkatkan kualiti dan kuantiti pengeluaran sperma, keadaan yang boleh mempercepatkan persenyawaan selepas hubungan seksual.

Walau bagaimanapun, ramai orang lupa bahawa walaupun tahap vitamin E Pucuk toge mempunyai cukup banyak, keperluan vitamin E untuk mempercepatkan persenyawaan adalah sangat besar.

Sekurang-kurangnya seorang mesti mengambil tiga kilogram taugeh untuk mendapatkan vitamin E yang diperlukan. Sudah tentu ini mustahil untuk dilakukan, bukan? Malah, sehingga kini, kajian tentang makan taugeh untuk cepat hamil masih belum menunjukkan hasil yang spesifik.

Justeru, lebih baik pasangan yang belum dikurniakan zuriat tidak termakan mitos tentang pengambilan taugeh untuk meningkatkan kesuburan.

Cara Selamat untuk Meningkatkan Kesuburan

Daripada mengambil taugeh secara berlebihan, cuba dapatkan nasihat pakar sakit puan untuk memeriksa sama ada terdapat sebarang masalah kesuburan yang anda alami atau lakukan perkara berikut, termasuk:

1. Makan makanan yang lebih lengkap dan seimbang

Daripada makan taugeh untuk cepat hamil, anda dan pasangan dinasihatkan untuk mengambil makanan berkhasiat yang lengkap dan seimbang seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, telur, susu rendah lemak, ikan, kacang dan biji.

Sebaliknya, elakkan makanan yang boleh mengganggu sistem pembiakan, seperti ikan yang mengandungi paras merkuri yang tinggi, makanan tinggi gula dan lemak tepu, dan makanan segera.

2. Bersenam dengan kerap

Bersenam bukan sahaja membantu meningkatkan kesihatan badan, tetapi juga baik untuk menyokong program kehamilan.

Jika anda ingin cepat hamil, lakukan 150 minit senaman intensiti sederhana setiap minggu. Jemput pasangan anda untuk menjadikan aktiviti lebih menyeronokkan.

3. Dapatkan Rehat yang Cukup

Jika anda merancang kehamilan, dapatkan kira-kira 7-9 jam tidur pada waktu malam. Beberapa cara anda boleh melakukan ini termasuk mewujudkan suasana tenang lebih dekat dengan waktu tidur, menghentikan penggunaan peranti elektronik dan tidur pada masa yang sama setiap hari.

4. Uruskan Tekanan Dengan Baik

Tekanan diketahui memberi kesan kepada masalah kesuburan, baik pada lelaki mahupun wanita. Ini disebabkan oleh tindakan hipotalamus di dalam otak.

Apabila tekanan menyerang, hipotalamus dan kelenjar pituitari mengawal pengeluaran hormon tekanan dalam badan. Kedua-dua kelenjar ini juga bertanggungjawab untuk hormon pembiakan.

Secara logiknya, apabila badan memberi tumpuan kepada hormon tekanan, kerja hormon pembiakan berubah. Akhirnya, ini membawa kepada ketidaksuburan.

Oleh itu, cari cara yang baik untuk menguruskan tekanan dengan baik. Anda boleh melakukan hobi, bermeditasi, dan meningkatkan pengambilan makanan yang sihat.

5. Elakkan merokok dan minuman beralkohol

Salah satu cara untuk cepat hamil adalah dengan mengelakkan beberapa tabiat yang boleh mengganggu kesuburan, seperti merokok dan mengambil minuman beralkohol.

Selain itu, anda harus mula mengehadkan pengambilan kafein setiap hari supaya ia tidak menjejaskan kesuburan. Had selamat untuk pengambilan kafein ialah 200 mg sehari atau bersamaan dengan 1-2 cawan kopi.

6. Ambil Vitamin Pranatal

Pengambilan vitamin pranatal adalah langkah pertama yang baik jika anda dan pasangan ingin mempunyai anak tidak lama lagi. Anda boleh berunding dahulu dengan pakar perbidanan tentang jenis vitamin yang betul untuk diambil.

Jika anda ingin meningkatkan kesuburan, mulakan mengamalkan gaya hidup sihat dengan mencuba pelbagai kaedah di atas. Semoga bermanfaat!

Sekarang, itulah penjelasan lengkap mitos taugeh yang boleh membuatkan anda cepat hamil. Walaupun pengambilannya tidak memudaratkan kesihatan anda, anda tidak seharusnya menjadikannya sebagai tunjang utama untuk cepat hamil.

Tags

Related Post

Leave a Comment