10 Khasiat Susu Soya Membuatkan Kehamilan Anda Lebih Sempurna

Donna

Memenuhi keperluan pemakanan semasa kehamilan adalah penting. Salah satu minuman sihat yang boleh diminum ialah susu soya. Walaupun berguna, jika anda mengambilnya secara berlebihan terdapat kesan sampingan. Semak penjelasan penuh dalam ulasan berikut.

Kandungan Khasiat Susu Soya

Susu soya ialah susu yang diperolehi daripada olahan kacang soya yang telah direbus dan dikisar, kemudian dicampur dengan air.

Pelbagai manfaat boleh diperolehi dengan mengamalkan pengambilan susu soya secara berkala termasuk untuk ibu hamil. Khasiat susu soya tidak dapat dipisahkan daripada kandungan sejumlah zat penting di dalamnya.

Berikut adalah kandungan nutrisi yang terkandung di dalamnya, antara lain:

  • Kalsium.
  • besi.
  • Zink.
  • Serat.
  • Protein.
  • Karbohidrat.
  • Flavonoid.
  • Asid folik.
  • Omega-3.
  • Vitamin D

Kebaikan Susu Soya untuk Ibu Hamil dan Janin

Selain bermanfaat untuk menjaga kesihatan ibu hamil, pengambilan susu soya juga berguna untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin yang maksimum.

Berikut adalah pelbagai khasiat susu soya untuk ibu hamil dan janin yang penting untuk anda ketahui antaranya:

1. Mengoptimumkan Pembentukan Tulang dan Gigi

Manfaat pertama susu soya untuk ibu hamil dan janin adalah untuk mengoptimumkan pembentukan tulang dan gigi bakal bayi.

Ini kerana kacang soya diperkaya dengan kalsium, iaitu mineral yang merupakan unsur penting dalam pembentukan tulang dan gigi; sambil memastikan mereka kuat dan berfungsi dengan baik.

2. Membantu Membesarkan Organ dan Tisu

Pengambilan susu soya secara berkala bagi ibu hamil juga bertujuan untuk membantu organ dan tisu janin membesar dan berkembang.

Khasiat susu soya yang satu ini diperoleh daripada kandungan protein di dalamnya. Seperti yang diketahui, protein adalah bahan yang diperlukan untuk pembentukan organ dan tisu, serta menjaga kesihatan dan fungsi kedua-duanya. Bukan itu sahaja, protein juga berfungsi untuk membaiki sel-sel badan yang rosak.

3. Sumber Tenaga

Kandungan karbohidrat dalam susu soya menjadikan minuman ini sebagai sumber tenaga yang baik untuk ibu hamil.

Semasa kehamilan, keletihan adalah keadaan biasa. Oleh itu, ibu hamil memerlukan lebih banyak pengambilan zat yang dapat memberikan tenaga tambahan, salah satunya kacang soya.

Jenis karbohidrat dalam kacang soya termasuk dalam kumpulan karbohidrat kompleks. Itu yang menjadikan badan lebih lama memproses. Akibatnya tenaga yang diperolehi tidak cepat habis.

4. Meminimumkan Risiko Anemia

Kekurangan darah, aka anemia, juga merupakan satu lagi ancaman yang menghantui wanita hamil. Sekiranya keadaan ini berlaku, impaknya akan menjadi sangat teruk, termasuk bayi yang dilahirkan pramatang dengan berat badan kurang dari ideal.

Dengan mengamalkan pengambilan susu soya secara berkala, diharap risiko mengalami masalah kesihatan ini dapat diminimumkan. Ini kerana susu soya diperkaya dengan zat besi iaitu mineral yang fungsi utamanya membantu mengoptimumkan penghasilan sel darah merah dalam badan.

5. Mencegah Preeklampsia

Selain anemia, preeklampsia adalah komplikasi yang mudah dialami oleh wanita hamil. Kekurangan vitamin D (kekurangan) adalah faktor risiko untuk keadaan ini.

Inilah yang kemudiannya menjadikan susu soya sebagai makanan wajib semasa hamil. Sebabnya, susu soya juga diperkaya dengan vitamin D.

6. Mencegah bayi yang dilahirkan dengan kecacatan

Kacang soya kaya dengan asid folik, aka vitamin B9, yang dipercayai membantu mencegah kecacatan kelahiran. Bukan itu sahaja, vitamin B9 juga didakwa mampu mengoptimumkan pertumbuhan dan perkembangan sel saraf janin.

7. Mengawal Paras Gula Dalam Darah

Sebab seterusnya mengapa wanita hamil sangat dinasihatkan untuk mengambil susu soya dan produk diproses lain daripada kacang ini adalah kerana ia didakwa boleh mencegah—atau sekurang-kurangnya meminimumkan risiko peningkatan paras gula dalam darah yang boleh menyebabkan diabetes.

Paras gula dalam darah yang tinggi semasa hamil tentunya boleh memberi kesan negatif kepada tubuh ibu dan janin yang dikandung. Oleh itu, mulakan pengambilan susu soya dengan kerap.

8. Mengekalkan Paras Kolesterol

Khasiat susu soya untuk ibu hamil yang sama pentingnya ialah mengekalkan paras kolesterol normal dalam badan.

Ini tidak dapat dipisahkan daripada kehadiran kandungan serat. Menurut banyak kajian, karbohidrat kompleks jenis ini berkesan untuk menurunkan lemak LDL, aka kolesterol jahat.

Seperti yang diketahui, kolesterol merupakan sumber penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok, kedua-duanya berkemungkinan besar menyerang wanita hamil.

9. Melancarkan Sistem Penghadaman

Masih dari kandungan serat yang ada, khasiat susu soya untuk ibu hamil dan janin seterusnya adalah melancarkan sistem penghadaman.

Serat berfungsi dengan menyerap air. Ini kemudian menjadikan tekstur najis lembut supaya lebih mudah dikeluarkan dari badan. Kekurangan serat sememangnya menjadi pencetus kepada timbulnya beberapa masalah berkaitan sistem penghadaman antaranya sukar membuang air besar (BAB) atau sembelit.

10. Menyokong Perkembangan Sistem Saraf Fetal

Kandungan folat dalam susu soya merupakan nutrien yang berguna untuk mengoptimumkan perkembangan sistem saraf dan otak janin. Perlu diingatkan, memenuhi keperluan folat dan vitamin B12 semasa hamil terbukti dapat mencegah kecacatan kelahiran pada saraf bayi seperti spina bifida.

Kesan Sampingan Susu Soya untuk Wanita Hamil dan Janin
Walaupun ia bermanfaat untuk kesihatan ibu hamil dan janin mereka, pengambilan berlebihan boleh mencetuskan beberapa masalah kesihatan, termasuk:

Menurunkan Kolesterol Baik Semasa Hamil

Biarpun kaya dengan khasiat, jika diambil secara berlebihan, susu soya dapat mengurangkan kadar kolesterol semulajadi (kolesterol baik) yang sebenarnya diperlukan oleh tubuh ibu semasa mengandung. Kolesterol berperanan dalam pembentukan vitamin D, serta hormon kehamilan seperti estrogen dan progesteron.

Meningkatkan Risiko Gangguan Sistem Pembiakan Janin

Isoflavon dalam susu soya mempunyai struktur kimia yang menyerupai hormon estrogen. Bagi wanita hamil yang mempunyai janin lelaki, pengambilan isoflavon yang berlebihan dianggap meningkatkan risiko janin mengalami gangguan sistem pembiakan atau organ penting.

Sementara itu, bagi janin wanita, pengambilan isoflavon yang berlebihan difikirkan meningkatkan risiko janin mengalami akil baligh awal pada masa hadapan.

Menghalang Penyerapan Mineral Diperlukan Fetus

Selain asid folik, kacang soya juga mengandungi asid phytic yang boleh mengganggu penyerapan mineral penting yang diperlukan oleh janin seperti zink, zat besi dan kalsium dalam usus ibu.

Malangnya, beberapa kesan sampingan susu soya di atas hanya diketahui melalui kajian berskala kecil, yang menjadikan lebih banyak kajian diperlukan untuk memastikannya.

Namun, secara asasnya susu soya masih selamat untuk dimakan oleh ibu hamil, asalkan bahagiannya tidak berlebihan. Jumlah pengambilan susu soya yang disyorkan untuk wanita hamil adalah 1-2 gelas sehari.

Bagi ibu yang mengandung dan janin yang sihat, susu soya boleh digunakan sebagai sebahagian daripada menu harian.

Namun, jika wanita hamil mempunyai sejarah penyakit seperti tiroid atau kanser payudara, lebih baik hadkan atau mungkin elakkan pengambilan susu soya. Jika anda masih ragu-ragu untuk mengambilnya, anda harus berunding dengan pakar obstetrik anda terlebih dahulu.

Tags

Related Post

Leave a Comment