Punca Vertigo Semasa Hamil dan Cara Mengatasinya

Donna

punca-vertigo-semasa-hamil-dan-cara-mengatasinya

Rasa pening semasa hamil adalah perkara biasa. Ramai wanita hamil mengadu berasa lemah, letih, atau mengalami pening apabila bangun secara tiba-tiba. Semua ini boleh membuat anda pening dan hilang keseimbangan. Pernahkah anda mendengar tentang vertigo semasa hamil?

Vertigo dicirikan dengan sakit kepala berputar di mana badan terasa bergoyang sehingga anda merasakan persekitaran di sekeliling anda berputar atau terapung.

Walaupun vertigo dan pening semasa hamil boleh menyebabkan anda berasa tidak seimbang dan berkongsi simptom yang sama, ia sangat berbeza. Adalah penting untuk mengetahui perbezaan, punca, dan cara merawat vertigo.

Jika anda sering mengalaminya, pertimbangkan dahulu penjelasan Donna.com.my tentang punca vertigo dan cara mengatasinya.

Punca Vertigo semasa Hamil

Vertigo adalah aduan yang sangat biasa di kalangan lelaki dan wanita, termasuk wanita hamil.

Vertigo boleh menyebabkan anda berasa tidak seimbang walaupun anda tidak bergerak. Dalam kebanyakan kes, vetigo boleh menunjukkan masalah di telinga dalam.

Beberapa sebab biasa wanita hamil mengalami vertigo termasuk:

1. Masalah telinga dalam

Telinga dalam bertanggungjawab untuk keseimbangan dan pendengaran. Apabila terdapat masalah dengan telinga dalam, ia boleh mengganggu komunikasi dengan otak tentang keseimbangan badan. Akhirnya, itulah yang menyebabkan vertigo.

2. Hormon turun naik

Semasa kehamilan, badan menghasilkan lebih banyak estrogen. Peningkatan hormon ini boleh mengganggu persatuan orientasi spatial otak, yang seterusnya boleh mengganggu keseimbangan.

3. Benign Paroxysmal Positional Vertigo

Vertigo Kedudukan Paroxysmal Benign adalah sebab yang paling biasa untuk vertigo. Apabila kedudukan kepala berubah secara tiba-tiba, seperti apabila anda duduk atau berdiri secara tiba-tiba, anda akan mengalami vertigo.

4. Jangkitan telinga

Jangkitan seperti penyakit Meniere atau kolesteatoma boleh menyebabkan pengumpulan cecair atau pertumbuhan kulit bukan kanser di dalam telinga. Jangkitan ini boleh menyebabkan episod vertigo atau kehilangan pendengaran.

Vertigo boleh menyebabkan beberapa komplikasi atau masalah semasa kehamilan, seperti

1. Jatuh

Salah satu masalah terbesar dan paling biasa dengan pening semasa hamil adalah jatuh. Jika anda berjalan atau melakukan kerja semasa anda pening, anda mungkin kehilangan keseimbangan dan jatuh. Jatuh semasa mengandung boleh menjadi sangat berbahaya.

2. Sakit

Pening dan vertigo boleh menyebabkan sakit kepala yang mendadak dan teruk serta sakit leher. Episod vertigo yang berpanjangan semasa mengandung perlu dilaporkan kepada doktor.

3. Menjejaskan penglihatan

Vertigo semasa mengandung juga boleh menjejaskan penglihatan. Penglihatan anda mungkin kelihatan kabur atau berganda.

4. Kesukaran bernafas

Anda mungkin merasa sukar untuk bernafas dengan betul atau dalam apabila anda berasa pening. Perlahan-lahan dan jangan lakukan sebarang aktiviti yang mencetuskan vertigo buat seketika. Jika anda bimbang, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor.

Berkaitan: 

Mengatasi Vertigo semasa Hamil

Apabila anda mengalami vertigo, anda perlu menjaga diri anda. Berikut ialah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

1. Pergi perlahan-lahan

Setiap kali anda ingin bangun dari katil atau berdiri, lakukan perlahan-lahan. Jangan terburu-buru. Mengurangkan pergerakan kepala secara tiba-tiba boleh memburukkan vertigo.

2. Susun bantal

Gunakan bantal untuk tidur dengan kepala ditinggikan. Ini menghalang aliran atau pengumpulan cecair di telinga dalam.

3. Duduk

Setiap kali Mama pening, segera duduk. Jangan tunggu pening hilang dan terus berdiri. Apabila duduk, kemungkinan kecederaan adalah kurang.

4. Mencangkung

Apabila anda ingin mengambil sesuatu dari lantai, mencangkung dan mengambilnya daripada membongkok. Apabila anda membongkok, darah akan menyerbu ke kepala anda, yang boleh menyebabkan anda berasa pening. Apabila mencangkung, kepala kekal dalam kedudukan tegak.

5. Tukar kedudukan

Apabila anda berada dalam kedudukan yang sama terlalu lama, sebarang pergerakan boleh menjadi tiba-tiba, menjejaskan deria keseimbangan anda. Teruskan menukar kedudukan setiap beberapa minit.

Pilihan Rawatan untuk Vertigo semasa Kehamilan

Vertigo boleh dicetuskan oleh banyak sebab. Rawatan untuk vertigo akan bergantung kepada punca asas.

Beberapa rawatan vertigo yang paling biasa yang mungkin dicadangkan oleh doktor ialah:

1. Dadah (jika perlu)

Semasa mengandung, anda tidak boleh menjalani kebanyakan rawatan atau prosedur perubatan. Pilihan rawatan yang paling selamat dan tidak invasif ialah ubat. Doktor akan cuba merawat keadaan perubatan itu mendasarinya dengan bantuan ubat-ubatan yang selamat kehamilan hanya apabila perlu.

2. Prosedur penetapan semula canalith

Dalam kes Benign Paroxysmal Positional Vertigo dengan mendapan kalsium dalam telinga, prosedur penyusunan semula kanalith akan membantu memindahkan mendapan kalsium ke ruang telinga dalam. Badan akan menyerap deposit ini dari sini, sekali gus memulihkan keseimbangan anda.

3. Pemulihan vestibular

Dalam kes masalah telinga dalam yang menyebabkan episod vertigo, pemulihan vestibular boleh membantu menguatkan deria lain untuk mengimbangi vertigo.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa doktor anda mungkin tidak mempertimbangkan pilihan rawatan lain untuk vertigo semasa kehamilan melainkan perlu.

Walau bagaimanapun, vertigo juga dianggap sebagai salah satu kesan sampingan daripada arus hormon yang berlaku semasa kehamilan. Oleh itu, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda tentang keamatan vertigo atau gejala berkaitan lain yang anda alami. Doktor anda boleh mengesyorkan pilihan rawatan yang sesuai.

Mama perlu berjumpa doktor seawal mungkin jika episod vertigo berulang. Jika anda fikir episod vertigo lebih kerap atau lebih lama daripada sebelumnya, atau jika anda mempunyai simptom lain yang disertakan seperti loya, sakit kepala yang teruk dan penglihatan berganda, anda perlu memberitahu doktor anda.

Apabila anda berasa tidak seimbang semasa hamil, ia mungkin hanya pening atau vertigo. Walau apa pun, penting untuk berhenti bergerak dan mencari tempat untuk duduk atau berdiri dengan sokongan.

Itulah penjelasan punca vertigo semasa hamil dan cara mengatasinya. Pernahkah anda mengalami vertigo semasa hamil? Apa yang Mama lakukan untuk mengatasinya?

Related Post

Leave a Comment