TORCH, Jangkitan Wanita Hamil Yang Boleh Menyebabkan Kecacatan Lahir Pada Bayi

Donna

TORCH ialah istilah untuk menggambarkan sekumpulan penyakit berjangkit yang boleh berjangkit kepada janin semasa mengandung, semasa bersalin, atau selepas bersalin. Apakah simptom yang boleh dikenal pasti dan adakah penyakit ini berjangkit? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kenali jangkitan yang termasuk dalam penyakit TORCH

TORCH ialah singkatan untuk Toxoplasmasis, rubella, cytomegalovirus, herpes, dan agen lain (seperti jangkitan HIV dan sifilis). Keempat-empat jenis penyakit berjangkit ini adalah sama berbahaya kepada janin jika ia berlaku pada wanita hamil.

Berikut adalah beberapa punca penyakit TORCH, termasuk:

1. Toksoplasmosis

Jangkitan ini diklasifikasikan sebagai jarang berlaku, kerana kehadirannya toksoplasmosis disebabkan oleh jangkitan parasit yang masuk ke dalam badan melalui mulut.

Jangkitan akibat parasit Toxoplasma gondii ini umumnya datang daripada sumber makanan seperti telur atau daging yang tidak dimasak dengan sempurna. Bukan itu sahaja, sumber lain yang menjadi tempat tinggal parasit ini ialah najis kucing dan lalat.

Simptom yang disebabkan oleh toksoplasma agak ringan iaitu influenza, demam, keletihan dan rasa lesu.#

Malah, dalam beberapa kes, tanda-tanda jangkitan dengan penyakit ini tidak begitu jelas sehingga sukar untuk dikesan. Walaupun begitu, jika parasit toxoplasmasis menjangkiti bayi dalam kandungan, penyakit ini boleh menyebabkan kerosakan otak, sawan, keradangan mata dan juga hidrosefalus.

2. Rubella

Rubella atau selalunya dipanggil German measles, ia adalah penyakit yang disebabkan oleh virus dan penghidapnya tidak mengalami sebarang gejala

Walau bagaimanapun, penghidap mungkin mengalami gejala ringan seperti demam, sakit tekak dan ruam kulit.

Jika dalam tempoh 5 bulan pertama kehamilan, seorang wanita dijangkiti rubella, dia biasanya akan menularkan penyakit ini kepada janinnya.

Jika janin terdedah kepada rubella dalam tempoh 12 minggu pertama kehamilan, kemungkinan besar bayi akan dilahirkan dengan banyak masalah, umumnya masalah dengan mata, pendengaran dan kerosakan jantung.

Sementara itu, jika janin terdedah kepada rubella antara 12 dan 20 minggu kehamilan, masalah biasanya lebih ringan. Sementara itu, janin yang dijangkiti rubella selepas 20 minggu kehamilan biasanya tidak mengalami masalah kesihatan.

3. Sitomegalovirus

Sitomegalovirus (CMV) disebabkan oleh virus herpes. Secara amnya, orang yang dijangkiti virus ini boleh pulih dengan sendirinya. Namun, berbeza jika anda dijangkiti virus CMV semasa hamil.

Mengikut kajian, seramai 1 dalam 5 bayi yang menghidap CMV sejak lahir akan mengalami masalah kesihatan seperti kehilangan pendengaran dan penglihatan, masalah paru-paru, lemah otot, jaundis, dan juga gangguan mental.

4. Herpes

Jangkitan virus ini biasanya berjangkit dari ibu kepada bayi semasa proses kelahiran. Namun, terdapat kemungkinan lain jika bayi tersebut telah dijangkiti virus tersebut herpes semasa masih dalam kandungan. Gejala herpes seperti sawan, kerosakan otak dan masalah dengan saluran pernafasan biasanya muncul pada minggu kedua kehamilan.

Selain daripada empat jenis jangkitan seperti yang dijelaskan di atas, sebenarnya terdapat beberapa jangkitan yang termasuk dalam kumpulan penyakit TORCH.

Jangkitan ini termasuk cacar air (varicella), HIV, Hepatitis B dan C, beguk atau beguk, parvovirus B19, dan sifilis yang laluan penularannya hampir sama dengan empat jangkitan yang dibincangkan sebelum ini iaitu berlaku semasa mengandung atau semasa proses kelahiran.

Bagaimanakah Penyakit TORCH Diagnosis Semasa Kehamilan?

Untuk mengesan kehadiran penyakit ini, doktor biasanya akan mengesyorkan untuk menjalankan ujian darah ke atas wanita hamil.

Bagi mereka yang merancang kehamilan atau sedang hamil, pemeriksaan ini amat penting memandangkan jangkitan boleh berjangkit daripada ibu kepada bayi semasa mengandung. Pemeriksaan ini dijalankan supaya doktor dapat menjalankan rawatan secepat mungkin agar komplikasi semasa bayi dilahirkan dapat dielakkan.

Dalam proses pemeriksaan TORCH, doktor akan menjalankan pencarian antibodi dalam badan. Ini dilakukan dalam usaha untuk membunuh virus dan bakteria berbahaya. Antibodi ini termasuk:

 • Imunoglobulin M (IgM): IgM ialah antibodi yang muncul apabila anda mengalami jangkitan yang teruk.
 • Imunoglobulin G (IgG): IgG ialah antibodi yang muncul apabila anda pernah mengalami jangkitan pada masa lalu dan tidak lagi mengalaminya lagi.

Melalui kedua-dua antibodi ini, doktor akan melihat sejarah simptom penyakit pesakit dan menilai sama ada bayi dalam kandungan dijangkiti atau tidak.

Mendiagnosis Jangkitan TORCH pada Bayi Baru Lahir

Sekiranya wanita hamil disahkan menghidap jangkitan TORCH, doktor akan mengambil langkah untuk mengenal pasti sama ada ibu telah menularkan jangkitan kepada janin atau tidak.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa tidak semua penyakit TORCH boleh berjangkit kepada janin semasa mengandung, dan hanya kerana ibu dijangkiti tidak semestinya bayi yang dilahirkan juga akan dijangkiti.

Cara mendiagnosis TORCH pada bayi baru lahir, termasuk:

 • Melalui pemeriksaan fizikal semasa lahir.
 • Selepas menilai simptom bayi.
 • Dengan ultrasound atau alat pengimejan lain semasa kehamilan.

Untuk mengetahui dengan pasti sama ada bayi dijangkiti atau tidak, doktor boleh mengambil sampel darah kecil dari tumit atau jari yang akan digunakan sebagai sampel untuk menguji jangkitan virus.

Jika perlu, ujian tambahan seperti imbasan CT atau mpengimejan resonans magnetik (MRI) mungkin disyorkan oleh doktor untuk membantu mengenal pasti komplikasi atau kesan sampingan jangkitan TORCH.

Rawatan TORCH

Rawatan untuk jangkitan TORCH bergantung pada masa jangkitan berlaku dan keterukan gejala. Jika selepas pemeriksaan, anda disyaki positif TORCH, biasanya doktor akan mengesyorkan beberapa ujian lain untuk mengesahkan diagnosis.

Beberapa peperiksaan TORCH lanjutan yang boleh dijalankan termasuk:

 • Ujian tusukan lumbar. Ujian ini dijalankan untuk mengesan kehadiran jangkitan toksoplasmosis, rubella dan herpes (herpes simplex) dalam sistem saraf pusat.
 • Ujian kultur lesi kulit. Ujian ini berguna untuk mengesan sama ada terdapat jangkitan virus herpes.
 • Ujian kultur air kencing. Ujian ini dijalankan untuk mengesan kehadiran jangkitan sitomegalovirus.

Kebanyakan jangkitan TORCH boleh dirawat dengan ubat. Adalah penting untuk membincangkan sebarang gejala yang dialami wanita hamil dengan doktor.

Cara Mencegah TORCH pada Ibu Hamil

Sebagai langkah mencegah jangkitan semasa hamil, vaksin TORCH boleh diberikan beberapa bulan lebih awal sebelum memulakan kehamilan.

Sebabnya, jika vaksin baru diberikan semasa hamil, prestasi vaksin tidak akan optimum. Malah ada kemungkinan vaksin itu boleh mengancam kesihatan janin dalam kandungan.

Wanita hamil juga boleh mengambil beberapa langkah lain untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan TORCH, termasuk:

 • Elakkan sentuhan langsung dengan orang yang sakit.
 • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun.
 • Elakkan berkongsi minuman atau peralatan makan dengan orang lain.
 • Elakkan perjalanan ke negara yang mempunyai wabak penyakit tertentu.
 • Jika anda memelihara haiwan peliharaan semasa mengandung, minta orang lain untuk membersihkan kekacauan itu.
 • Makan daging dan telur yang telah dimasak dengan sempurna.
 • Dapatkan ujian untuk jangkitan seksual sebelum hamil.

Tags

Related Post

Leave a Comment