11 Minuman Yang Boleh Menyebabkan Keguguran, Anda Perlu Berhati-hati Semasa Hamil Muda

Donna

Minuman yang boleh menyebabkan pengguguran harus dielakkan semasa mengandung. Sesetengah minuman dianggap tidak sihat kerana mengandungi bahan berbahaya.

Pengambilan banyak cecair disyorkan semasa mengandung. Tetapi, Ibu perlu selektif dalam memilih minuman yang hendak diminum.

Kehamilan adalah tempoh yang sensitif sepanjang kehamilan. Memilih pengambilan mineral yang masuk ke dalam badan boleh menjejaskan perkembangan janin dan kesihatan Ibu.

Bagi ibu-ibu yang mempunyai komorbiditi semasa hamil, pengambilan nutrisi perlu diberi perhatian lebih. Jangan sampai Ibu tersalah makan dan minum hanya kerana ingin memuaskan nafsu.

Jadi, untuk mengelakkan masalah kesihatan malah keguguran semasa hamil, ibu perlu melengkapkan diri dengan maklumat pengambilan makanan dan minuman yang tidak selamat untuk dimakan semasa hamil.

Minuman yang boleh menyebabkan keguguran

Bukan sahaja makanan, Ibu juga perlu memberi perhatian kepada pengambilan cecair yang masuk ke dalam badan semasa mengandung. Dilancarkan daripada pelbagai sumber, berikut adalah 10 minuman yang perlu dielakkan semasa hamil kerana boleh menyebabkan keguguran:

1. Minuman bergas

Minuman ringan umumnya mengandungi pemanis tiruan yang perlu anda elakkan semasa mengandung. Kandungan pemanis ini umumnya sakarin, yang mudah memasuki bayi melalui plasenta.

Jika sakarin diambil secara berlebihan, ia boleh menjejaskan tumbesaran bayi dan menyebabkan kecacatan. Selain itu, minuman ringan juga mengandungi pemanis lain seperti aspartam. Menurut pakar ob-gyn di Massachusetts, David Elmar, aspartam juga boleh menjejaskan perkembangan janin.

“Kajian selama 15 tahun menunjukkan, aspartam boleh menyebabkan kecacatan kelahiran,” kata Elmar.

Dipetik daripada Ibu Bapa, terdapat kesan yang boleh dialami oleh wanita hamil apabila mengambil soda. Sebahagian daripadanya adalah kekurangan kalsium, peningkatan tekanan darah tinggi, risiko kecacatan kelahiran atau berat badan berlebihan, dan peningkatan risiko keguguran.

Minum soda boleh mengganggu kesuburan
Minum soda juga boleh mencetuskan haid awal pada wanita, dan juga menjejaskan kualiti air mani atau air mani pada lelaki. Penyelidik dari Sekolah Kesihatan Awam Universiti Boston di Massachusetts menjalankan tinjauan mengenai hubungan antara ketidaksuburan dan minum soda pada 3,828 wanita berumur antara 21 dan 45, dan 1,045 lelaki dengan pasangan mereka.

Keputusan penilaian mendedahkan bahawa minum soda dikaitkan dengan pengurangan 20 peratus dalam kemungkinan konsepsi atau konsep setiap bulan pada lelaki dan wanita. Wanita yang minum satu soda setiap hari mengalami pengurangan 25 peratus dalam konsep setiap bulan. Manakala pada lelaki pula terdapat penurunan sebanyak 33 peratus.

2. Alkohol adalah salah satu minuman yang menyebabkan keguguran

Alkohol adalah minuman yang boleh menyebabkan pengguguran. Kandungan bahan dalam alkohol boleh mengganggu perkembangan janin dan menyebabkan kecacatan yang teruk, seperti masalah ubah bentuk badan, perkembangan otak terbantut,

Tiada dos yang disyorkan untuk meminum alkohol. Pengambilan segelas sehari masih tidak digalakkan kerana ia boleh menyebabkan beberapa kelainan pada bayi.

Menurut laporan 2015, tiada jumlah pengambilan alkohol dianggap selamat dan tiada trimester kehamilan selamat untuk diminum alkohol, tanpa mengira bentuknya. Semua jenis minuman beralkohol berisiko untuk wanita hamil.

3. Susu mentah yang tidak dipasteurisasi

Semasa mengandung, anda mesti mengambil susu pasteur. Pempasteuran adalah satu proses untuk membunuh pelbagai bakteria dan mikrob yang terdapat dalam susu.

Jika susu yang kita beli tidak dipasteur, kemungkinan masih terdapat bakteria di dalamnya dan boleh membahayakan ibu hamil. Bakteria yang masuk ke dalam badan ibu akan dibawa ke janin melalui plasenta. Kesannya boleh menyebabkan kerosakan pada bayi dalam kandungan.

Menurut Food and Drug Administration (FDA), susu mentah atau tidak dipasteurisasi boleh membawa bakteria berbahaya seperti Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter, dan lain-lain yang sering menyebabkan keracunan makanan.

4. Jus Wheatgrass

Jus wheatgrass atau ekstrak wheatgrass sememangnya berkhasiat kerana ia mengandungi vitamin, mineral, asid amino penting, dan antioksidan yang baik untuk kesihatan. Namun begitu, jus ini perlu dielakkan oleh Ibu semasa mengandung.

“Wheatgrass biasanya ditanam di dalam tanah atau air dan dimakan mentah, yang bermaksud ia boleh tercemar dengan bakteria atau kulat, ” kata Brent A. Bauer, pengarah Program Perubatan Komplementari dan Integratif Jabatan Perubatan Dalaman di Mayo Clinic.

“Jika anda mengandung atau menyusu, jangan makan wheatgrass,” sambungnya.

Kajian juga menunjukkan, terdapat hubungan antara pengambilan minuman wheatgrass dengan keguguran. Minum jus wheatgrass juga berpotensi menyebabkan gangguan kepada perkembangan janin.

5. Beberapa ramuan herba tradisional boleh mencetuskan keguguran

Minum jamu tradisional jangan lalai masa mengandung ya Ibu. Terdapat beberapa ramuan dalam perubatan herba yang boleh menjejaskan perkembangan janin hingga menyebabkan keguguran.

Berikut adalah 6 ramuan herba tradisional daripada bahan semulajadi yang perlu ibu elakkan semasa hamil:

  • Pegang daun
  • Ephedra
  • Daun Echinacea
  • ginseng
  • Cohosh hitam
  • Masam Kunyit

Setakat ini kajian tentang jamu tradisional dan kesannya terhadap ibu hamil masih terhad. Lebih baik jika anda tidak mengambil minuman yang boleh menyebabkan keguguran.

6. Minuman yang mengandungi kafein berpotensi menyebabkan pengguguran

Semasa mengandung, metabolisme kafein dalam darah melambatkan dengan ketara. Pengambilan kafein dengan dos yang berlebihan, tidak baik untuk kesihatan janin.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam beberapa kajian pemerhatian mendapati, pengambilan kafein yang berlebihan boleh dikaitkan dengan kelahiran pramatang, kelahiran mati, berat lahir rendah, dan pertumbuhan terbantut. Kajian yang diterbitkan dalam JAMA Network Open juga menunjukkan bahawa walaupun sedikit kafein yang diambil boleh menjejaskan berat lahir anak anda.

Kolej Obstetrik dan Ginekologi Amerika (ACOG) mengesyorkan mengehadkan penggunaan kafein harian kepada sekitar 200 miligram (mg) semasa kehamilan. Sementara itu, WHO menetapkan had jumlah kafein yang boleh diambil oleh wanita hamil, iaitu tidak lebih daripada 300 mg sehari.

Kafein boleh didapati dalam beberapa minuman, seperti kopi, teh dan minuman tenaga. Jika Ibu bimbang tentang pengambilan kafein semasa mengandung, anda harus berjumpa doktor.

Berkaitan:

7. Minuman penambah tenaga

Pakar telah lama mengesyorkan agar wanita hamil mengelakkan minuman penambah tenaga. Kebanyakan minuman ini mengandungi kafein yang tinggi dan bahan-bahan lain yang berbahaya kepada janin.

Selain itu, pengambilan minuman penambah tenaga terlalu kerap sebenarnya boleh memburukkan lagi dehidrasi, Ibu. Kajian mendapati kandungan dalam minuman ini boleh menyebabkan tekanan meningkatkan tekanan darah dan degupan jantung.

8. Air masak rumput fatimah boleh meningkatkan risiko keguguran

Dilaporkan oleh Dadah, rumput fatimah telah digunakan sejak berkurun lamanya oleh wanita di Malaysia untuk memudahkan proses bersalin. Walau bagaimanapun, penggunaannya semasa mengandung dan penyusuan harus dielakkan kerana kekurangan data klinikal yang membuktikan manfaatnya.

Menurut pakar perbidanan dr. Febriansyah Darus, Sp.OG (K), Rumput Fatimah boleh berbahaya jika dimakan oleh ibu hamil. Tumbuhan yang dikenali sebagai kacip fatimah ini boleh mencetuskan pengecutan berterusan sehingga berbahaya kepada ibu dan janin.

“Ya, anda tidak dibenarkan makan rumput Fatimah. Rumput Fatimah mengandungi sebatian seperti oksitosin, salah satu hormon dalam tubuh wanita yang berfungsi meningkatkan kontraksi,” kata Febriansyah, ketika dihubungi Haibunda, beberapa waktu lalu.

Kontraksi yang berlaku apabila meminum air yang direndam dalam rumput fatimah adalah berbeza dengan kontraksi secara umumnya. Kalau biasa rehat, Ibu yang minum rumput Fatimah boleh terus mengalami kontraksi.

“Dalam kontraksi biasa, selepas kontraksi ada fasa jeda iaitu fasa rahim tanpa kontraksi. Tetapi jika rumput Fatimah terus menguncup, tiada jeda lagi, jadi memang boleh sakit,” katanya.

Di mana-mana usia kandungan, doktor Febrianyah tidak menyarankan ibu hamil mengambil air yang direndam dalam rumput fatimah. Apabila dimakan semasa hamil muda, tumbuhan ini boleh menyebabkan keguguran, Ibu.

9. Minuman yang menyebabkan keguguran: jus yang tidak dipasteurisasi

Sama seperti susu, anda juga harus mengelakkan produk jus yang tidak dipasteurisasi. Ada kemungkinan jus ini mengandungi bakteria berbahaya yang terdapat dalam sayur-sayuran mentah atau buah-buahan.

Bakteria dalam jus yang tidak dipasteurisasi boleh menyebabkan keracunan makanan. Wanita hamil mungkin terdedah kepada penyakit daripada bakteria Listeria.

Bakteria Listeria boleh menyebabkan jangkitan yang dipanggil listeriosis dan terdedah kepada serangan wanita hamil. Listeriosis boleh membawa maut kepada bayi yang belum lahir.

10. Teh Kombucha

Kombucha adalah teh yang ditapai yang berasal dari China. Teh ini mengandungi campuran gula dan budaya bakteria dan kulat yang dikenali sebagai Koloni Bakteria dan Yis Simbiosis (SCOBY).

Teh kombuncha mempunyai manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, penggunaannya adalah kontraindikasi semasa kehamilan kerana ia mengandungi alkohol.

“Hakikat bahawa kombucha mengandungi alkohol tidak pernah disyorkan semasa kehamilan, walaupun dalam jumlah yang kecil,” kata perunding laktasi Wendy Wisner, memetik Very Well Family.

Menurut FDA, kandungan alkohol dalam kombucha boleh berkisar antara 0.7 hingga 1.3 peratus. Semua organisasi perubatan, termasuk American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), telah mengesyorkan mengehadkan semua jenis alkohol semasa kehamilan kerana potensi bahaya kepada janin yang sedang berkembang.

11. Teh Camomile

Teh chamomile juga termasuk minuman yang boleh menggugurkan kandungan. Kesan sampingan teh ini boleh menyebabkan kontraksi, jadi berisiko tinggi menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.

“Sekiranya anda tidak hamil, teh chamomile mengandungi antioksidan yang boleh dimakan untuk mengekalkan kesihatan. Walau bagaimanapun, minum teh chamomile boleh menimbulkan risiko komplikasi kehamilan yang lebih tinggi, terutamanya apabila diambil secara kerap,” kata pakar diet Melissa Mitri, MS, RD, memetik Very Baik keluarga.

Setakat ini, tidak banyak kajian yang menjelaskan bahaya teh chamomile pada wanita hamil. Ibu harus terlebih dahulu merujuk penggunaan teh ini semasa mengandung agar tidak membahayakan janin.

Related Post

Leave a Comment