Bolehkah Janin Mendengar Hati Ibu dan Menangis? Semak Fakta

Donna

bolehkah-janin-mendengar-hati-ibu-dan-menangis-semak-fakta

Tahukah anda bahawa janin dalam kandungan sudah boleh mendengar bunyi, tau? Sekitar 16 minggu kehamilan, struktur dalam telinga telah mula terbentuk, supaya janin mula mengesan bunyi.

Beberapa bunyi pertama yang bayi ini dengar termasuk degupan jantung, gemuruh di dalam perut, dan bunyi udara yang keluar masuk dari paru-paru ibunya. Apabila pendengaran terus berkembang, bayi anda akan mula mendengar lebih banyak tentang dunia di luar rahim.

Kini, memasuki usia 24 minggu, telinga bayi telah berkembang sepenuhnya. Penyelidikan menunjukkan bahawa ramai bayi dalam kandungan akan memalingkan kepala mereka sebagai tindak balas kepada bunyi dan bunyi lain.

Walau bagaimanapun, kehadiran air ketuban dan semua lapisan badan bunyi meredam kedengaran di dalam rahim. Di samping itu, tiada udara untuk membawa bunyi ini di dalam rahim.

Untuk membayangkan bunyi yang didengari bayi anda, anda boleh meletakkan tangan anda di atas mulut anda dan bercakap. Perbualan yang tersekat-sekat seperti bunyi bayi dalam kandungan.

Anda mungkin boleh membezakan nada dan nada, tetapi perkataannya tidak jelas. Jika anda menyanyikan lagu dengan mulut tertutup, kemungkinan besar anda akan mendengar nota, bukan liriknya. Semakin kuat bunyi itu, semakin besar kemungkinan bayi dapat mendengarnya. Itu yang janin dengar.

Bunyi yang paling jelas didengari oleh janin

Bukan rahsia lagi bahawa bunyi paling jelas yang boleh didengari bayi ialah suara ibu mereka. Dilaporkan oleh Very Well Family, kebanyakan bunyi yang didengari bayi ini dihantar dari udara dan kemudian melalui rahim. Suara ibu yang bergema di seluruh badan dan tulang juga akan menguatkan bunyi ini.

Kajian telah menunjukkan bahawa kadar denyutan jantung janin meningkat apabila mendengar suara ibu. Iaitu, bayi menjadi lebih teruja apabila Ibu bercakap.

Fakta lain menunjukkan, kata-kata yang bayi dengar daripada ibu mereka akan dikenali walaupun selepas mereka dilahirkan. Menariknya, kajian ini juga mendapati bayi dapat mengesan perubahan halus dan memproses maklumat yang kompleks.

Janin boleh tahu Ibu menangis dan menangis juga

Memetik halaman Sistem Kesihatan RMC, penyelidikan telah menunjukkan bahawa semasa kehamilan, bayi merasakan apa yang anda rasa, dan dengan intensiti yang sama. Ini bermakna jika anda menangis, maka bayi boleh merasakan emosi yang sama, seolah-olah mereka sendiri.

Semasa mengandung, bayi sedang bersedia untuk hidup di dunia luar. Anda mungkin tertanya-tanya bagaimana mereka melakukan ini atau mentafsir mesej yang dihantar ibu mereka semasa mengandung.

Kajian dari University of California-Irvine menunjukkan, keadaan emosi ibu boleh mempengaruhi perkembangan bayinya sebelum dan selepas kelahiran.

Selain itu, janin juga menerima isyarat kimia dan hormon melalui plasenta. Isyarat ini bersambung terus dengan keadaan emosi anda.

Jika anda sangat sedih, atau mengalami kemurungan, bayi anda juga mengalami perasaan tersebut. Keadaan emosi anda mempengaruhi perkembangan bayi anda untuk sebahagian besar kehidupan mereka.

Selalunya dikatakan bahawa peringkat yang paling menentukan untuk janin adalah apabila ia mencapai minggu ke-32. Ketika itulah dia berkelakuan hampir seperti bayi baru lahir dan paling sensitif terhadap segala yang mengelilinginya. Janin juga boleh bermimpi dan mempunyai fasa tidur REM sendiri.

Kebanyakan ibu bapa sering cuba merangsang janin dari luar dengan muzik, kata-kata yang baik, belaian dan juga menghidupkan lampu di perut. Amalan ini dijalankan dengan tujuan untuk meningkatkan kebolehan kognitif, walaupun kepentingan kesejahteraan ibu sebagai penentu perkembangan saraf janin sering diabaikan.

Selain itu, apa yang perlu diketahui ialah hubungan emosi bayi dan ibu sangat kuat, sehinggakan segala yang ibu rasai akan sampai ke janin dengan cara yang sama seperti makanan iaitu melalui tali pusat.

Berkaitan:

Adakah janin tahu kehadirannya tidak diingini?

Topik ini agak sensitif dan membuatkan ibu sedih. Namun, kehamilan yang tidak diingini bukan lagi sesuatu yang asing untuk didengari. Kehamilan yang tidak diingini boleh bermakna kehadiran janin ‘ditolak’ oleh ibu bapanya. Dilaporkan oleh Psych Central, dari perspektif psikologi, ini sukar untuk dijelaskan.

“Bayi yang sudah dilahirkan boleh mengalami penolakan daripada ibu. Terdapat beberapa dekad penyelidikan mengenai ikatan lampiran yang membantu menjelaskan perkara ini. Namun, kita tidak tahu sama ada bayi yang belum lahir boleh mengalami penolakan daripada ibu. Ini adalah sukar kawasan untuk belajar dan sangat sedikit yang diketahui,” kata ahli psikologi klinikal berlesen di Merrick di New York, Emily Guarnotta, PsyD.

Dari sudut pandangan neuroendokrin (iaitu, pertukaran kimia atau hormon antara ibu dan bayi), adalah mungkin. Setakat ini diketahui wanita hamil yang dalam kesusahan akan mengeluarkan hormon tekanan yang boleh menjejaskan perkembangan anak-anak mereka.

Penyelidikan mengenai perkara ini masih agak jarang, terutama mengenai implikasi jangka panjang, Ibu. Walau bagaimanapun, kajian 2018 menyatakan bahawa seseorang yang percaya bahawa janin mendapat ‘penolakan’ daripada ibu bapanya, lebih berkemungkinan berasa tidak selamat dalam hubungan apabila dewasa.

“Sekiranya anda bergelut untuk berasa berhubung dengan bayi dalam kandungan, cuba untuk tidak membebankan diri. Ramai ibu bapa menghadapi masalah dengan ini, terutamanya mereka yang pernah mengalami kehilangan peranakan sebelum ini, seperti keguguran atau kelahiran mati. Menjauhkan diri daripada kehamilan boleh menjadi satu bentuk perlindungan diri,” kata Guarnotta.

Kepentingan menjaga kesihatan mental dan menguruskan emosi semasa hamil

Semasa mengandung, ramai wanita cenderung untuk memberi lebih perhatian kepada diet dan gaya hidup mereka. Malangnya, mereka tidak selalu memberi tumpuan kepada kesejahteraan emosi. Sebagai contoh, dalam kebanyakan kes, seorang wanita tidak mengambil cuti bersalin sehingga saat terakhir dan bekerja dalam persekitaran yang tertekan, yang boleh menjejaskan perkembangan janin.

Siasatan yang dijalankan oleh Universiti California mendakwa bahawa ketegangan kronik, diskriminasi, atau gejala kemurungan dikaitkan dengan kejadian bayi berat lahir rendah (LBW). Selain itu, masalah lain juga berkaitan dengan perkembangan kanak-kanak.

Seperti yang dijelaskan, walaupun emosi tidak sampai kepada bayi melalui ekspresi muka, ia boleh sampai kepada si kecil anda melalui sistem endokrin mereka. Zarah akan memasuki plasenta dan semua yang anda rasa akan berkumandang dalam janin. Hubungan antara kedua-duanya sangat kuat sehingga ia boleh melepasi tali pusat.

Sebaliknya, hubungan kimia dan hormon ini juga membawa risiko tertentu kerana tidak semua mesej yang diterima bayi adalah positif. Atas sebab ini, Ibu harus berwaspada apabila mengalami kesedihan, penderitaan, dan tekanan yang berpanjangan.

Related Post

Leave a Comment