Kedudukan Tidur yang Menyebabkan Keguguran Dielakkan

Donna

Apabila usia kandungan meningkat, perut menjadi lebih buncit. Ini mungkin menyukarkan anda untuk tidur dengan selesa. Tidur sangat penting untuk Mama semasa mengandung. Ini kerana Mama memerlukan rehat yang secukupnya ketika badan bekerja keras untuk menjaga janin.

Tapi jangan tidur sahaja, okey, Ma. Anda juga perlu memberi perhatian kepada kedudukan tidur yang betul. Sebabnya, terdapat beberapa posisi tidur yang menyebabkan keguguran. Kedudukan tidur tertentu boleh mengganggu keadaan janin.

Apakah posisi tidur yang menyebabkan keguguran? Supaya anda boleh tidur dengan selesa dan selamat, Popmama.com telah merumuskan posisi tidur yang menyebabkan keguguran dapat dielakkan. apa-apa?

1. Kedudukan tidur telentang

Sentiasa berada dalam kedudukan serong mungkin membuat anda berasa sakit. Jadi apabila tidur, sesetengah orang akan bertukar kepada posisi terlentang. Pada awal kehamilan, posisi tidur ini masih selamat dilakukan. Tapi bila dah masuk trimester kedua, Mama kena elakkan tidur telentang.

Ini boleh membahayakan ibu menyebabkan risiko gangguan pencernaan, masalah pernafasan, buasir, dan sakit pinggang. Selain itu, ibu yang mengalami gangguan hipertensi dinasihatkan tidak tidur meniarap kerana boleh menjejaskan tekanan darah.

Bagi janin pula, tidur dalam keadaan terlentang terlalu lama boleh menghalang aliran darah dari plasenta ke jantung, Ma. Penyumbatan aliran darah boleh menyebabkan janin kekurangan nutrien dan oksigen, dalam kes yang teruk, ini juga boleh menyebabkan keguguran.

2. Tidur mengiring sebelah kanan

Mengapa kedudukan ini harus dielakkan? Tidur mengiring sebelah kanan menyebabkan berat ibu dan janin beralih ke kanan. Ini boleh memberi tekanan yang besar pada hati.

Malah, tidur mengiring sebelah kanan perlu dielakkan sebagai posisi tidur bagi wanita hamil trimester ketiga atau kehamilan lewat. Selain meningkatkan risiko keguguran, kedudukan ini boleh menyebabkan bayi meninggal dunia selepas dilahirkan. Kerana tidur mengiring ke kanan boleh menyebabkan aliran darah terhalang.

3. Kedudukan telentang dengan kepala lebih tinggi

Tidur telentang ketika usia kandungan meningkat harus dielakkan ya Ma. Ini termasuk tidur telentang dengan kepala ditinggikan. Untuk mendapatkan keselesaan semasa tidur, anda mungkin menyandarkan kepala anda dengan bantal dan tidur telentang.

Tetapi penting untuk mengetahui bahawa tidur dalam kedudukan itu mengurangkan aliran oksigen.

Kedudukan ini juga boleh memberi tekanan yang besar pada hati, plasenta, buah pinggang, dan belakang. Akhirnya ini boleh membahayakan janin, Ma.

4. Tidur tengkurap

Jika perut belum membesar pada awal kehamilan, anda masih dibenarkan tidur mengiring. Namun, dengan perkembangan tumbesaran janin dan peningkatan usia kandungan, perut semakin membesar. Sudah tentu, anda harus mengelakkan tidur di perut anda.

Sudah tentu tidur mengiring ketika perut membesar tidak akan membuatkan anda berasa selesa. Kedudukan ini juga boleh memberi tekanan kepada janin dan jika terlalu lama dalam posisi meniarap, ini boleh membahayakan perkembangannya.

Apabila wanita hamil tidur tengkurap apabila perut mereka semakin membesar, ia boleh meningkatkan risiko. Seperti gangguan pemakanan, oksigen tidak mengalir dengan lancar, menyebabkan keguguran dan kematian janin.

5. Tidur dengan kaki lebih tinggi

Kaki sakit dan letih sering dialami oleh ibu hamil. Jadi selalunya Mama letak bantal di kaki untuk menopang kaki lebih tinggi. Kedudukan ini biasanya boleh mengurangkan kesakitan.

Walau bagaimanapun, ia tidak boleh dilakukan semasa wanita hamil sedang tidur. Sebabnya, kedudukan ini boleh menyempitkan ruang untuk janin. Ini juga menyukarkan janin untuk menerima atau kekurangan oksigen.

Berkaitan:

Petua Tidur yang Selesa dan Selamat semasa Hamil

Seperti yang sedia maklum, tidur yang berkualiti sangat penting untuk ibu hamil. Oleh itu, pastikan anda boleh tidur dengan selamat dan selesa. Berikut adalah beberapa petua untuk Mama:

Tidur di sebelah kiri anda

Posisi tidur menghadap ke kiri dipercayai dapat membantu mengurangkan tekanan pada vena kava atau vena besar yang membawa darah dari bahagian bawah badan untuk kembali ke jantung kita.

Selain itu, kedudukan menghadap kiri juga mengurangkan tekanan pada hati dan buah pinggang. Ini bermakna akan lebih banyak ruang untuk organ ini menangani bengkak tangan, buku lali dan kaki semasa mengandung.

Tidur separuh duduk

Apabila usia kandungan meningkat, perut buncit boleh menyebabkan ia tidak selesa semasa tidur. Tidur dalam posisi separuh duduk sangat membantu pernafasan, terutamanya apabila anda mengalami selesema atau hidung tersumbat.

Bengkokkan lutut anda untuk mengurangkan rasa loya

Cuba tidur dengan kaki bengkok untuk mengurangkan rasa mual yang berlebihan. Untuk lebih selesa, Mama boleh cuba menyokong badannya dengan bantuan bantal bersalin yang boleh diletakkan di celah-celah kaki seperti kedudukan ketika memeluk guling.

Beberapa faedah lain dari kedudukan ini ialah ia membantu melegakan otot, mengurangkan kesakitan, dan mengurangkan sakit belakang.

Makan snek ringan sebelum tidur

Ini bagi mengelakkan Mama terjaga tengah malam dalam keadaan lapar. Sentiasa bangun semasa tidur boleh menjejaskan kualiti tidur, Ma.

Bertenang

Cuba berehat sebelum tidur. Cari aktiviti yang paling sesuai untuk anda. Contohnya, dengan senaman ringan seperti berjalan. Anda juga boleh bermeditasi sambil menghirup aromatisasi yang membuatkan anda tenang sebelum tidur.

Jadi, itulah beberapa posisi tidur yang menyebabkan keguguran yang mesti dielakkan, Ma. Tidur semasa mengandung memang memerlukan sedikit taktik bagi sesetengah orang. Tetapi itu tidak bermakna Mama tidak boleh tidur dengan selesa.

Related Post

Leave a Comment