Apa Berlaku Jika Wanita Hamil Sakit, Adakah Janin Juga Sakit?

Donna

Ramai yang beranggapan wanita hamil lebih mudah mendapat penyakit kerana sistem imun mereka terjejas. Jadi apa yang berlaku kepada janin jika wanita hamil itu sakit, adakah janin juga jatuh sakit?

Sistem imun wanita hamil berubah untuk melindungi bayi dalam kandungan. Ia boleh menyebabkan wanita hamil mudah diserang penyakit seperti selsema dan ini tidak mendatangkan ancaman kepada janin. Namun, ini membuatkan ibu hamil perlu berhati-hati dalam memilih rawatan kerana ia boleh memberi kesan kepada janin mereka.

Kajian menunjukkan bahawa wanita hamil berkemungkinan besar mendapat sakit semasa trimester pertama dan paling tidak mungkin semasa trimester kedua.

Apa yang berlaku kepada janin apabila wanita hamil sakit

Monique Rainford, MD, Pakar Obstetrik dan Ginekologi merujuk kepada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) yang mengatakan selsema semasa hamil biasanya tidak akan membahayakan wanita hamil atau bayi. Apabila wanita hamil sakit, bayi dilindungi oleh:

 • Sistem imunisasi ibu
 • Sistem imun janin itu sendiri
 • Plasenta

Jadi jika anda bertanya sama ada anda mengandung, janin jatuh sakit? Rainford menekankan bahawa wanita hamil yang sakit tidak akan membahayakan janin kerana mereka dilindungi oleh plasenta, sistem imun wanita hamil, dan sistem imunnya sendiri.

“Salah satu simptom yang perlu diberi perhatian ialah demam. Pada awal kehamilan, demam boleh meningkatkan risiko kecacatan kelahiran tertentu. Hubungi pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mengalami demam semasa hamil,” kata Rainford. Verywellfamily.

Biasanya, selsema tidak menyebabkan demam. Jadi, suhu badan yang tinggi mungkin petanda wanita hamil mempunyai penyakit lain seperti influenza atau COVID-19.

Wanita hamil jatuh sakit mencetuskan risiko kecacatan kelahiran?

Melancarkan halaman Marchofdimes, pakar mengatakan masih belum jelas sama ada demam tinggi yang dikaitkan dengan influenza menyumbang kepada peningkatan risiko kecacatan kelahiran. Tetapi untuk mengurangkan risiko kecacatan kelahiran, wanita hamil atau mereka yang ingin melahirkan bayi perlu mendapatkan vaksin influenza tahunan.

Walaupun manfaatnya, hanya separuh daripada semua wanita hamil di Amerika Syarikat mendapat suntikan influenza setiap musim. Inilah yang meletakkan ribuan ibu hamil dan bayi berisiko tinggi mendapat penyakit serius.

“Suntikan selesema tahunan harus menjadi keutamaan dalam penjagaan pranatal, ” kata Edward R.B. McCabe, MD, ketua pegawai perubatan MarchofDimes.

Menurutnya, doktor harus menawarkan suntikan influenza kepada semua pesakit hamil setiap tahun. “Jika mereka tidak menawarkannya, wanita harus memintanya,” kata McCabe.

CDC mengesyorkan agar setiap orang yang berumur enam bulan ke atas, termasuk wanita hamil, diberi vaksin setiap tahun terhadap virus influenza. Selain mendapatkan suntikan selesema tahunan, wanita hamil boleh mengurangkan risiko mereka mendapat influenza dengan:

 1. Hadkan hubungan dengan orang lain yang sakit
 2. Jangan sentuh mata, hidung dan mulut
 3. Basuh tangan dengan sabun dan air sebelum menyentuh orang lain
 4. Menggunakan hand sanitizer

Gunakan air panas, sabun atau mesin basuh pinggan mangkuk untuk membasuh pinggan mangkuk dan peralatan

Jangan berkongsi pinggan, cawan, perkakas atau berus gigi

Orang yang tinggal bersama wanita hamil, atau yang berhubung rapat dengan mereka, harus diberi imunisasi setiap tahun.

Wanita hamil yang mengalami gejala jangkitan influenza, seperti demam mengejut, sakit otot, dan batuk harus menghubungi pembekal penjagaan kesihatan mereka secepat mungkin untuk memulakan ubat anti-virus.

Bagaimana untuk mencegah selesema pada wanita hamil

Sukar untuk mengelakkan selsema. Tetapi pertahanan terbaik ialah:

 • Cukup tidur.
 • Makan makanan yang seimbang.
 • Basuh dan sanitasi tangan anda dengan kerap.
 • Bersenam dengan kerap.
 • Pertimbangkan untuk memakai topeng dan penjarakan sosial di tempat awam atau di sekeliling orang yang sakit.
 • Ambil vitamin pranatal seperti yang diarahkan.

Jika seorang perokok, berhenti adalah satu kemestian. Ia meningkatkan sistem imun dan melindungi bayi.

Berkaitan:

Bagaimana untuk pulih jika wanita hamil sakit

Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil oleh wanita hamil untuk pulih.

Rehat

Badan yang direhatkan membantu sistem imun wanita hamil berfungsi dengan lebih baik. Sistem imun yang sihat boleh membantu memendekkan penyakit.

Kekal terhidrat

Cecair juga penting untuk badan yang sihat. Cecair juga membantu membersihkan sistem

Ambil vitamin

Vitamin dan suplemen mengandungi nutrien yang menyumbang kepada badan yang sihat dan sistem imun yang sihat.

Walaupun langkah di atas boleh menjadi cara untuk pulih, ia masih bukan pil ajaib untuk menghilangkan selesema dalam sekelip mata. Walau bagaimanapun, secara kolektif langkah-langkah di atas memberi peluang terbaik tubuh ibu hamil untuk melawan penyakit ini.

Bila nak jumpa doktor?

Doktor atau bidan sedia membantu wanita hamil mendapatkan kehamilan yang paling selamat dan sihat. Jangan teragak-agak untuk menghubungi doktor atau bidan anda dengan soalan jika anda sakit semasa mengandung.

Ia juga penting untuk berunding dengan doktor jika wanita hamil mengalami demam. Akhir sekali, jika anda mula batuk dengan lendir yang berubah warna atau jika batuk anda disertai dengan sakit dada dan/atau berdehit, pastikan anda menghubungi doktor anda. Doktor mungkin perlu menetapkan antibiotik untuk membunuh jangkitan.

Related Post

Leave a Comment