7 Cara Menguatkan Rahim Selepas Keguguran dan Perkara Yang Tidak Patut Anda Lakukan

Donna

7-cara-menguatkan-rahim-selepas-keguguran-dan-perkara-yang-tidak-patut-anda-lakukan

Keguguran boleh menjadi pengalaman traumatik bagi seorang ibu. Sebab itu penting untuk mengetahui cara menguatkan rahim selepas keguguran supaya ia tidak berulang.

Adakah anda pernah mengalami keguguran dan kini hamil lagi dan bimbang tentang kehamilan? Ramai ibu berasa cemas semasa hamil selepas keguguran.

“Bolehkah saya hamil lagi? Adakah saya memerlukan rawatan?’ soalan biasa selepas keguguran. Itu kerana keguguran adalah lebih biasa daripada yang anda fikirkan,” kata Dr. Gurpreet Singh Kalra, Pengarah Perubatan – India, MD MSc FFMLM, dipetik dari Indian Express.

Dr. Gurpreet menambah, walaupun keguguran sering berlaku, kehamilan berikutnya tidak selalu membimbangkan. Mengekalkan kehamilan selepas keguguran adalah sama seperti hamil secara umum.

“Walaupun hamil selepas keguguran tidak berbeza daripada hamil biasa, ada cara yang akan membantu anda meningkatkan peluang kehamilan yang sihat,” tambah Kalra.

Inilah cara untuk menguatkan rahim selepas keguguran dan apa yang tidak boleh dilakukan.

1. Fahami peluang dahulu

Tidak perlu terlalu risau semasa hamil selepas keguguran. Secara amnya, keguguran awal disebabkan oleh keadaan seperti keabnormalan kromosom yang tidak bergantung sepenuhnya kepada kesihatan reproduktif wanita.

Hanya kira-kira 1 peratus wanita mengalami keguguran berulang atau lebih daripada dua berturut-turut. Jadi, anda tak perlu risau sangat yang boleh menyebabkan stress.

“Selepas dua kali keguguran, peluang untuk keguguran meningkat kepada 28 peratus. Ini masih meninggalkan peluang 72 peratus yang tinggi bagi wanita untuk mempunyai kehamilan yang sihat. Memahami peluang ini boleh mengurangkan kebimbangan dan menenangkan fikiran anda, “kata Kalra.

2. Mengesan punca

Jika Ibu mengalami lebih daripada satu keguguran, cuba lakukan pemeriksaan prakonsepsi lengkap untuk membantu mengesan punca yang mendasari. Diabetes yang tidak terkawal, masalah tiroid, PCOS, keadaan autoimun, gangguan genetik dan keadaan kesihatan lain meningkatkan peluang keguguran.

Dengan mengesannya lebih awal, anda boleh mempunyai peluang yang lebih baik untuk hamil dan melahirkan anak yang sihat. Jika beberapa keadaan kesihatan menghalang anda daripada hamil secara semula jadi, anda boleh memilih kaedah In Vitro Fertilization (IVF).

3. Amalkan gaya hidup sihat

Cara menguatkan rahim selepas keguguran dengan mengamalkan gaya hidup sihat semasa hamil. Perubahan gaya hidup adalah penting untuk mendapatkan kehamilan yang sihat.

Pemakanan seimbang yang merangkumi sayur-sayuran berdaun hijau, kacang, buah-buahan dan makanan yang kaya dengan zat besi akan memberikan nutrien yang diperlukan. Bersama-sama dengan itu, minum sekurang-kurangnya lapan gelas air setiap hari.

Merokok dan minum alkohol boleh menjejaskan rahim anda secara negatif. Elakkan tabiat ini dan hadkan pengambilan kafein anda kepada kurang daripada 200 mg sehari.

4. Senaman ringan dan tidak melampau

Menjaga kesihatan tubuh badan dan janin dalam kandungan dengan melakukan senaman ringan secara berkala. Anda boleh berjalan, melakukan yoga atau berjoging.

Adalah lebih baik untuk mengelakkan apa-apa yang terlalu kuat atau berat secara fizikal. Sukan lasak tidak disyorkan semasa mengandung, termasuk mengangkat berat.

Berkaitan:

5. Jangan stress

Cuba uruskan tekanan dengan memasukkan aktiviti seperti meditasi dan jurnal. Jangan biarkan keguguran sebelum ini membuatkan Ibu risau berlebihan yang menyebabkan stress.

Lakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan semasa hamil. Bercakap tentang perasaan anda dan biarkan diri anda menikmati kehamilan ini sepenuhnya. Alihkan tumpuan anda kepada pasangan, keluarga dan rakan anda supaya lebih selesa.

6. Ambil makanan tambahan

Ibu juga dinasihatkan untuk mengambil suplemen asid folik kerana ini mengelakkan keguguran dan beberapa jenis kelainan kongenital pada bayi. Suplemen kehamilan juga boleh membantu menguatkan rahim dengan menyediakan vitamin penting untuk ibu hamil.

7. Selalu periksa dengan doktor

Rutin berjumpa doktor selepas mengalami keguguran. Cara menguatkan rahim selepas keguguran boleh dengan beberapa ubat jika perlu.
berjumpa doktor jika anda mengalami tanda-tanda keguguran berulang.

Semoga cara-cara menguatkan rahim selepas keguguran di atas dapat membantu Ibu-ibu menjalani kehamilan yang sihat dan menyeronokkan.

Related Post

Leave a Comment