Makanan Yang Boleh Menggugurkan Kandungan, Elakkan Semasa Hamil Muda, Mak

Donna

Semasa mengandung, amat penting untuk Ibu mengekalkan pertambahan berat badan semasa mengandung agar dapat memenuhi khasiat Ibu dan Si Kecil.

Tetapi anda perlu tahu, tidak semua makanan selamat untuk dimakan semasa mengandung. Terdapat makanan yang boleh menyebabkan keguguran, Ibu, terutama semasa trimester pertama kehamilan.

Makanan yang boleh menggugurkan kandungan
Semasa kehamilan muda, janin masih terdedah, jadi Ibu mesti lebih berhati-hati dalam melindunginya. Ia bukan sahaja tekanan atau tekanan yang berat, ia juga penting untuk Ibu memahami kemungkinan yang tidak dijangka yang boleh menyebabkan keguguran. Salah satunya ialah makanan.

Sesetengah makanan seperti betik, nanas, ketam dan telur boleh mengancam si manja anda dalam kandungan. Oleh itu, penting bagi Ibu untuk mengelakkan makanan tertentu untuk mengelakkan keguguran.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang makanan yang boleh menyebabkan keguguran, Bubun telah menyusun senarai di bawah. Dengar dan catat, Ibu!

Berikut adalah beberapa makanan yang boleh menyebabkan keguguran, diringkaskan daripada Firstcry Parenting:

1. Nanas

Nanas mengandungi bromelain, sebatian yang boleh melembutkan serviks dan memulakan kontraksi bersalin lebih awal, mengakibatkan keguguran. Wanita hamil boleh mengambil nanas secara sederhana semasa peringkat awal kehamilan.

Berhati-hati ya Ibu, nenas yang diambil dalam kuantiti yang banyak (7 hingga 10 biji keseluruhan) boleh menyebabkan pendarahan. Untuk pencegahan, elakkan buah nenas semasa mengandung terutama pada trimester pertama, Mak.

2. Ketam dan makanan laut lain

Walaupun ketam kaya dengan kalsium, dagingnya juga mengandungi paras kolesterol yang tinggi. Kesan sampingan boleh menyebabkan rahim mengecut, menyebabkan pendarahan dalaman, keguguran. Oleh itu, masuk akal untuk tidak memakannya semasa mengandung.

Kebanyakan makanan laut seperti kerang, tiram, sashimi, sushi dan udang boleh tercemar dengan listeria yang boleh menyebabkan masalah kehamilan seperti kelahiran pramatang atau keguguran. Adalah dinasihatkan untuk mengambil hanya makanan laut yang dimasak dengan baik. Jika makan di restoran Jepun, berhati-hatilah kerana makanan lautnya mungkin masih mentah, Mak.

3. Hati haiwan

Sebenarnya hati haiwan adalah protein yang baik kerana ia kaya dengan vitamin A. Pengambilan dalam jumlah yang sedikit seperti dua kali sebulan tidak terlalu berbahaya dan tidak menyebabkan keguguran.

Namun, jika diambil dalam kuantiti yang banyak, hati ayam secara beransur-ansur boleh meningkatkan pengumpulan retinol yang boleh memudaratkan kesihatan bayi.

4. Betik

Betik yang belum masak dan betik hijau mempunyai komponen yang bertindak sebagai julap dan menyebabkan kelahiran pramatang. Biji betik juga kaya dengan enzim yang menyebabkan pengecutan rahim yang mengakibatkan keguguran.

5. Kafein

Walaupun menurut penyelidikan, jumlah kafein yang sederhana adalah mencukupi, selamat semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, ibu-ibu masih dinasihatkan untuk menahan diri, kerana peningkatan tahap kafein semasa mengandung boleh menyebabkan keguguran atau bayi kurang berat badan. Kafein bukan sahaja terdapat dalam kopi, tetapi juga dalam teh, coklat dan beberapa minuman tenaga.

6. Daging yang diproses

Mengambil daging yang diproses seperti sosej, daging yang disumbat, daging cincang, daging kornet dan sebagainya semasa mengandung dianggap tidak selamat. Ini kerana daging mengandungi bakteria seperti toxoplasma gondii, listeria atau salmonella, yang boleh menyebabkan keracunan makanan.

Wanita hamil harus mengelakkan makan daging yang kurang masak atau mentah kerana bakteria yang ada boleh menyebabkan masalah yang teruk seperti keguguran, kelahiran pramatang, dan juga kelahiran mati. Oleh itu, adalah penting anda memasak daging dengan betul dan memanaskannya semula sebelum memakannya.

Berkaitan:

7. Telur mentah atau kurang masak

Telur mengandungi bakteria salmonella yang boleh menyebabkan masalah seperti keracunan makanan, cirit-birit, demam, sakit usus dan juga keguguran. Masak telur sehingga putih dan kuning pejal.

Proses memasak yang mendalam membunuh bakteria dan menjadikannya selamat untuk dimakan. Ibu juga harus mengelakkan eggnog, mayonis buatan sendiri, mousses, soufflés dan smoothie yang menggunakan telur mentah, termasuk herba dengan telur mentah, Ibu.

8. Sayur-sayuran yang belum dibasuh dan dikupas

Sayuran berdaun hijau bermanfaat untuk ibu hamil. Tetapi sayur-sayuran mentah atau tidak dibasuh mempunyai toxoplasma gondii, parasit biasa yang menyebabkan toksoplasmosis.

Wanita hamil yang dijangkiti boleh menularkannya kepada janin yang belum lahir. Oleh itu, adalah sangat penting untuk merendam sayur-sayuran dalam air garam yang bersih dan mencucinya di bawah air yang mengalir sebelum memakannya. Anda perlu bilas, kupas dan masak sayur dengan baik. Selain itu, pastikan kutleri terpakai telah dicuci dan dibersihkan.

9. Makanan segera

Makanan ringan tidak memberikan apa-apa nutrisi kepada badan anda. Justru dalam junk food terdapat kalori, lemak, dan gula dalam jumlah yang tinggi. Mengambil terlalu banyak gula semasa hamil dikaitkan dengan diabetes semasa mengandung, penambahan berat badan dan penyakit jantung.

Tanpa nutrisi dan pengambilan yang sihat, si kecil anda tidak akan membesar dengan sempurna dalam kandungan anda. Selain meningkatkan risiko keguguran, ibu yang kerap makan junk food semasa mengandung juga berpotensi melahirkan bayi yang berisiko mendapat obesiti awal.

10. Alkohol

Wanita yang minum alkohol mungkin perlu berhenti sebaik sahaja mereka hamil. Alkohol memberi kesan negatif kepada perkembangan otak janin; pada masa yang sama, ia meningkatkan peluang keguguran dan kelahiran mati. Walaupun jumlah yang kecil boleh menyebabkan bayi dilahirkan dengan kecacatan muka, kecacatan jantung, dan kecacatan intelek.

Itulah beberapa makanan yang berpotensi menyebabkan keguguran. Mengekalkan diet yang sihat dan seimbang adalah sangat penting untuk anda semasa kehamilan.

Apa-apa yang dimakan secara berlebihan boleh membahayakan kehamilan anda. Jika Ibu mempunyai pertanyaan lanjut atau aduan kehamilan akibat makanan, segera dapatkan nasihat doktor, Ibu. Semoga maklumat itu berguna!

Tags

Related Post

Leave a Comment