7 Manfaat Luar Biasa Kafein untuk Kesihatan, Tetapi Ingat Batasannya!

Donna

7 Manfaat Luar Biasa Kafein untuk Kesihatan
manfaat luar biasa kafein untuk kesihatan tubuh, termasuk meningkatkan ingatan, menurunkan berat badan, dan meningkatkan ketajaman mental. Namun, jangan lupa untuk mengambilnya dalam batasan yang wajar kerana kafein juga mempunyai kesan samping yang perlu diwaspadai.

Setiap hari, berjuta-juta orang mengambil masukan kafein, tidak hanya dari kopi tetapi dari pelbagai sumber kafein yang lain seperti teh, minuman susu dan gas, malah coklat.Kafein dapat memberi pelbagai manfaat kepada tubuh,bermula dari meningkatkan tumpuan dan fokus minda, hingga menghilangkan perasaan mengantuk. Walaupun begitu jika ia dikonsumsi berlebihan, kafein juga boleh membahayakan kesihatan tubuh.

Manfaat kafein untuk kesihatan

Teh merupakan sumber kafein yang lain

Badan Kawal Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat,Makanan dan Dadah Pentadbiran (FDA) telah menyatakan kafein sebagai ubat, selain bahan makanan tambahan).

Jika kafein benar-benar dianggap sebagai ubat, apakah manfaat kafein bagi kesihatan, yang sangat digemari oleh masyarakat dunia?

1. Meningkatkan ingatan

Satu kajian meminta responden mengambil 200 miligram (mg) kafein, selepas mempelajari dan memerhatikan beberapa imej. Keesokan harinya, mereka ditanya tentang gambar-gambar itu, dan rupanya dapat mengingatinya.

Ini menjadi bukti bahawa manfaat kafein boleh meningkatkan ingatan jangka panjang. Selain itu, satu kajian dari Universiti Johns Hopkins, Amerika Syarikat, juga mengesyorkan pengambilan kafein selepas belajar. Ini dilakukan untuk meningkatkan ingatan jangka panjang.

2. Menurunkan berat badan

Manfaat kafein yang lain adalah mampu menurunkan berat badan, kerana kafein memang boleh meredakan nafsu makan serta mengurangkan hasrat untuk makan, walaupun bersifat sementara.

Selain itu, kafein juga dipercayai mampu merangsang timbulnya proses penghasilan haba , yang berpotensi meredakan nafsu makan, membakar lemak sehingga meningkatkan metabolisme. Walau bagaimanapun, kajian lanjut perlu diadakan untuk membuktikan mekanisme ini.

Manfaat ini boleh didapati jika anda mengambil kopi hitam tanpa gula. Jika anda mengambil kopi yang mengandung banyak susu dan gula, ia boleh menyebabkan peningkatan berat badan sebaliknya.

3. Meningkatkan prestasi sukan

Adakah anda pernah melihat orang-orang menyeruput kopi atau teh, sebelum mengangkat beban di dewan sukan? Bukan tanpa sebab mereka minum kopi sebelum bersenam.

Badan Keselamatan Makanan Eropah mengakui bahawa kafein boleh meningkatkan prestasi dan kapasiti ketahanan. Prestasi fizikal sewaktu bersukan pun meningkat. Inilah sebabnya ramai orang gemar minum kopi sebelum bersenam

Walau bagaimanapun, kajian yang membuktikan manfaat kafein untuk meningkatkan prestasi sukan, hanya terhad kepada atlet atau profesional dalam bidang terkait. Kajian terhadap golongan umum, masih perlu dilakukan.

4. Menurunkan risiko penyakit Parkinson dan Alzheimer

Manfaat kafein untuk kesihatan otak telah dibuktikan dalam satu kajian yang mendapati mengambil kafein secara tetap, dalam tempoh masa panjang, boleh mengurangkan risiko penyakit Alzheimer. Bukan sahaja itu, beberapa kajian juga melaporkan orang-orang yang mengambil kafein dalam jumlah yang lebih banyak, tidak berisiko terkena penyakit parkinson.

5. Mencegah kanser kulit

Kajian pada haiwan membuktikan, kafein yang dioleskan ke kulit, boleh mencegah sinar ultra ungu (UV) penyebab kanser kulit.

Kajian lain juga mendakwa, mengambil 3 gelas kopi berkafein setiap hari, boleh menurunkan risiko karsinoma sel basal (salah satu jenis kanser kulit) sebanyak 21% pada wanita, dan 10% pada lelaki.

6. Menangani depresi

Manfaat kafein juga boleh dirasakan oleh kesihatan minda kita. Dalam satu kajian, para penyelidik mempelajari gaya hidup sekitar 50 ribu wanita, yang tidak menghidap gangguan mental berkesemutan. Para penyelidik ini kemudiannya mengkaji puluhan ribu wanita itu, selama 10 tahun.

Para responden yang meminum 2-3 cawan kopi berkafein, mengalami penurunan risiko terkena gangguan mental berkesemutan, sebanyak 15%, berbanding dengan peserta yang hanya mengambil satu cawan kopi berkafein, dalam satu minggu.

Sebab, kesan menggerakkan kafein boleh melepaskan dopamin dan serotonin, yang membuat seseorang berasa gembira serta bahagia.

7. Meningkatkan ketajaman minda

Sekitar 75 mg kafein, dipercaya mampu meningkatkan ketajaman minda dan perhatian Anda terhadap alam sekitar. Selain itu, 160-600 mg kafein, dipercaya mampu meningkatkan ketajaman mental dan keupayaan ingatan.

Cadangan pengambilan kafein setiap hari

Kopi, sumber kafein yang disukai ramai

Menurut Makanan dan Dadah Pentadbiran (FDA), orang dewasa sihat boleh mengambil sehingga 400 miligram kafein setiap hari sebagai jumlah yang masih selamat untuk diambil. Ini setanding dengan kira-kira empat atau lima cawan kopi saiz 240 ml.

Walaupun begitu, kepekaan setiap individu terhadap kesan kafein dan kelajuan metabolismnya agak berbeza-beza. Seseorang dengan keadaan tertentu mungkin mempunyai kecenderungan lebih sensitif terhadap kesan kafein.

Oleh itu, jika anda sedang mengandung atau mempunyai masalah kesihatan yang lain, ada baiknya anda berbincang dengan doktor mengenai had pengambilan kafein yang selamat yang sesuai.

FDA belum menetapkan tahap yang selamat untuk kanak-kanak, tetapi Akademi Perubatan Amerika Syarikat telah melarang pengambilan kafein dan jenis stimulan yang lain bagi kanak-kanak dan remaja.

Kesan sampingan dan risiko mengambil kafein

Salah satu kesan sampingan kafein adalah insomnia

Walaupun mempunyai banyak manfaat, terdapat beberapa risiko kesan sampingan kafein yang perlu Anda waspadai, terutama jika diambil dalam jumlah berlebihan, seperti berikut ini:

1. Menyebabkan insomnia

Mengambil kafein terlalu hampir dengan waktu tidur (dalam 6 jam sebelum tidur) boleh memicu gangguan tidur dan mengurangkan jumlah masa tidur melebihi 1 jam.

Kurang tidur bersifat kumulatif, dan penurunan kecil setiap malam dapat bertambah dan mengganggu ketajaman minda dan prestasi hari.

Gangguan tidur juga boleh dialami bayi jika ibu menyusu mengambil kafein dalam jumlah besar kerana kafein tersebut boleh diserap ke ASI.

Ini boleh menyebabkan bayi menjadi gelisah dan sukar tidur apabila menerima kafein dalam jumlah besar.

2. Memerparah gejala depresi

Mengambil terlalu banyak kafein dianggap boleh memerparah gejala gangguan kebimbangan dan depresi. Walaupun begitu, sehingga kini masih tidak diketahui sama ada kafein menyebabkan depresi atau sebaliknya depresi menyebabkan seseorang meminum kafein yang lebih banyak.

3. Peningkatan gula darah

Terdapat beberapa bukti bahawa kafein boleh menganggu kerja insulin dan menyebabkan peningkatan sedikit gula darah, terutama selepas makan.

4. Menurunkan kesuburan

Kajian menunjukkan bahawa pengambilan kafein boleh mengurangkan aktiviti otot di saluran fallopian yang dilalui sel telur dari ovari ke rahim. Ini boleh mengurangkan peluang wanita untuk hamil sekitar 27%.

5. Meningkatkan risiko gangguan kehamilan

Kesan minum kopi bagi wanita yang satu ini perlu diwaspadai. Mengambil lebih daripada 300 mg kafein sehari atau setanding dengan tiga cawan kopi boleh memberikan kesan sampingan bagi kehamilan, termasuk keguguran, pertumbuhan janin terhambat, dan irama jantung janin tidak normal.

Selain itu, jika kedua ibu bapa mengambil lebih daripada dua cawan minuman berkafein sehari dalam beberapa minggu sebelum kehamilan berlaku, maka kemungkinan keguguran menjadi lebih besar.

Lebih baik wanita hamil mengehadkan pengambilan kafein mereka kepada tidak melebihi 200 mg setiap hari semasa kehamilan.

6. Meningkatkan serangan batu urat

Menguat semang kafein dalam jumlah besar dalam sehari telah dikaitkan dengan peningkatan risiko serangan batu urat berulang. Adalah baik jika mengelakkan minuman berkafein jika anda berisiko terkena serangan batu urat.

7. Tidak mampu untuk memastikan buang air kejap

Penggunaan 329 mg kafein atau serupa tiga cangkir kopi atau lebih, boleh menjadikan anda 70% lebih berisiko untuk mengalami masalah organ pemyalut dan tidak mampu untuk memastikan buang air kejap.

8.Kesan samping lain

Mengambil lebih dari 400 mg kafein setiap hari boleh menyebabkan pelbagai kesan samping lain termasuk:

 • Gelisah dan gemetaran
 • denyutan jantung laju atau tidak teratur
 • Tekanan arterial tinggi
 • Sakit kepala
 • Gugup atau cemas
 • Pening
 • Ketergantungan
 • Kekurangan air badan
 • Gampang marah
 • Asid dalam perut
 • Mual

Manfaat kafein memang pelbagai, tetapi ini hanya berlaku jika anda mengambilnya dalam batasan wajar. Jika anda minum kopi setiap hari bahkan lebih daripada 400 mg setiap hari, maka kesan sampingan seperti gelisah, gangguan tidur, denyutan jantung tidak normal, tekanan darah tinggi, sakit kepala, sehingga getaran otot boleh terjadi. Jika anda mengalami kesan sampingan tersebut, adalah baik jika anda berunding dengan doktor.

Tags

Related Post

Leave a Comment