Suplemen Kesuburan untuk Kesihatan Reproduktif Wanita

Donna

suplemen-kesuburan-untuk-kesihatan-reproduktif-wanita

Apabila cuba hamil, wanita mesti mematuhi beberapa peraturan untuk meningkat kesihatan, terutamanya kesihatan reproduktif. Ini akan pastikan wanita akan mendapat kehamilan dan janin yang sihat.

Pakar mengesyorkan suplemen kesuburan dan vitamin untuk wanita untuk meningkatkan peluang konsepsi.

Jika anda tidak mengalami masalah kesuburan dan masih belum hamil, anda mungkin mengalami kekurangan vitamin. Tetapi apakah vitamin yang boleh membantu meningkatkan peluang anda untuk hamil?

Donna.com.my telah meringkaskan maklumat lengkap tentang kebaikan suplemen kesuburan untuk kesihatan reproduktif wanita. Jom dengar mak!

Mengapakah Suplemen Kesuburan Penting untuk Wanita?

Kesuburan wanita boleh dipengaruhi oleh beberapa keadaan, termasuk apa yang mereka makan. Berikut adalah beberapa kebaikan suplemen kesuburan untuk wanita:

Pemakanan boleh menjejaskan kualiti telur, implantasi, dan ovulasi. Suplemen kesuburan memastikan badan mendapat semua nutrien yang diperlukan untuk mengekalkan faktor-faktor ini.
Suplemen juga membantu mencegah kekurangan vitamin dan mineral dan meningkatkan peluang kehamilan.
Pengambilan vitamin dan suplemen membantu meningkatkan imuniti dan memperbaiki kitaran haid.
Tetapi sebelum mengambilnya, berbincang dengan doktor anda tentang potensi manfaat dan risiko. Doktor akan menilai sejarah perubatan anda dan keadaan lain sebelum mencadangkan sebarang suplemen.

Bagaimana Suplemen Kesuburan Mempengaruhi Kesuburan Wanita?

Suplemen kesuburan amat membantu dalam mengurangkan tekanan oksidatif dan mengawal selia beberapa fungsi penting seperti:

  • fungsi tiroid,
  • ovulasi dan haid,
  • fungsi imun,
  • pengeluaran tenaga,
  • pematangan telur dan peningkatan kualiti telur.

Suplemen kesuburan membantu mencapai kehamilan yang sihat. Beberapa kajian penyelidikan juga telah menunjukkan bahawa pengambilan nutrien dan vitamin yang baik boleh membantu mengurangkan sindrom ovari polikistik, penyebab utama ketidaksuburan pada kebanyakan wanita.

Bilakah Wanita Perlu Mengambil Suplemen Kesuburan?

Walaupun tiada masa yang ditetapkan untuk memulakan suplemen kesuburan, sesetengah pakar mengesyorkan memulakan suplemen kesuburan 2 hingga 3 bulan sebelum anda mula mencuba untuk hamil. 6 bulan sebelum program kehamilan adalah masa yang baik juga.

Sebagai alternatif, anda boleh berunding dengan doktor anda untuk mengetahui dos dan jenis suplemen kesuburan yang betul yang anda perlukan.

Vitamin dan Suplemen Kesuburan Terbaik untuk Wanita

Menurut pakar, ini adalah beberapa vitamin dan suplemen kesuburan terbaik untuk wanita yang cuba hamil:

1. Asid folik

Asid folik adalah derivatif vitamin B9. Vitamin pranatal ini boleh didapati dalam kacang ayam, lentil, asparagus dan sayur-sayuran berdaun hijau. Asid folik bertukar menjadi folat, yang berguna dalam mencegah keguguran dan kecacatan awal kehamilan seperti kecacatan tiub saraf. Selain itu, asid folik menggalakkan metabolisme selular, yang bermanfaat untuk ovari.

2. Vitamin E

Vitamin E dianggap sebagai oksidan yang membantu mengurangkan tekanan oksidatif. Pemenuhan pengambilan antioksidan yang betul boleh membantu meningkatkan kesuburan. Ia juga membantu membaiki sel ovari dan mempunyai ciri anti-penuaan. Jika anda cuba hamil, vitamin E boleh membantu menyokong kualiti telur yang baik.

3. Vitamin D

Vitamin D biasanya diperoleh daripada cahaya matahari dan terdapat dalam makanan yang kurang. Vitamin ini berfungsi dengan baik dengan kalsium untuk meningkatkan kekuatan tulang dan menguatkan tulang. Selain itu, vitamin D juga menyokong pertumbuhan sel dan mengawal keradangan dan fungsi imun.

Organ pembiakan wanita mempunyai reseptor vitamin D dan banyak enzim. Menurunkan tahap vitamin D boleh menyebabkan ketidaksuburan pada wanita dan lelaki. Pada wanita, tahap rendah meningkatkan risiko masalah ovulasi dan endometriosis.

4. Minyak Ikan

Minyak ikan adalah sumber asid lemak Omega 3 yang baik yang membantu meningkatkan kepadatan tulang dan kesuburan wanita. Vitamin pranatal ini bermanfaat untuk perkembangan otak janin. Di samping itu, ia meningkatkan kualiti telur, yang penting untuk kesuburan.

5.CoQ 10

Ia juga dikenali sebagai Coenzyme 10, komponen semula jadi. Coq10 membantu meningkatkan kesuburan dan meningkatkan ketebalan dinding endometrium. Kajian semakan oleh Perpustakaan Perubatan Negara menunjukkan bahawa CoQ10, digabungkan dengan Clomid, membantu meningkatkan kesuburan, terutamanya pada wanita yang mengalami gangguan ovari polikistik.

Berkaitan:

6. Selenium

Selenium membantu menghasilkan glutathione yang berguna dalam melindungi membran sel. Selain itu, selenium juga dikenali sebagai vitamin super untuk wanita yang telah lama mencuba untuk hamil. Ia mempunyai antioksidan yang membantu menyokong kehamilan dan mengurangkan komplikasi kehamilan seperti berat lahir rendah dan keguguran.

7. Acetyl L-Carnitine

Pelbagai asid amino ini berguna dalam pengoksidaan asid lemak rantai panjang dalam mitokondria. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa Acetyl L-Carnitine bermanfaat untuk wanita dengan sindrom ovari polikistik.

8. Besi

Zat besi membantu membaiki sel darah dan fungsinya. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ketidaksuburan pada wanita dan lelaki. Besi adalah mineral yang secara semula jadi ditemui dalam lentil, kekacang, bijirin yang diperkaya dan bayam.

9. Vitamin B6

Wanita yang mempunyai tahap vitamin B6 yang lebih tinggi dalam darah mereka cenderung mempunyai peluang yang lebih baik untuk hamil. Walau bagaimanapun, tiada penyelidikan untuk menyokong kenyataan ini. Tetapi satu sebab yang menarik mengapa vitamin B6 telah dikaitkan dengan kehamilan adalah homocysteine. Ia adalah salah satu asid amino biasa dalam aliran darah.

Tahap asid amino yang lebih tinggi ini secara langsung berkaitan dengan masalah ovulasi. Itulah sebabnya wanita harus meningkatkan pengambilan vitamin B6 untuk menurunkan tahap homocysteine ​​​​dalam darah untuk menyokong kehamilan.

10. Vitamin B12

Vitamin B12 membantu mengurangkan tahap homocysteine. Di samping itu, vitamin B12 biasa membantu meningkatkan keseimbangan hormon dan mengawal kitaran ovulasi. Oleh itu, ia membantu dalam meningkatkan peluang kehamilan.

Journal of Reproductive Toxicology menunjukkan bahawa vitamin B12, B6, dan suplemen folat membantu menurunkan tahap homosistein.

11. Vitamin C

Vitamin C boleh didapati secara semulajadi dalam sayur-sayuran dan buah-buahan sitrus seperti beri dan lada benggala. Ia membantu mengekalkan tisu penghubung dan meningkatkan imuniti. Vitamin C adalah antioksidan kuat yang sangat mempengaruhi kesuburan wanita. Pengambilan yang kerap juga membantu mengurangkan kesan radikal bebas dan meningkatkan fungsi sel.

12. Asid lemak omega

Asid lemak omega-3 bertindak sebagai antioksidan dan DHA (asid docosahexaenoic). Ia penting untuk kesihatan otak dan kesihatan jantung. Ia biasanya terdapat dalam ikan dan minyak ikan. Seorang wanita yang mengambil asid lemak omega-3 membantu menguatkan badan dan menyokong kehamilan yang sihat. Asid lemak omega-3 meningkatkan aliran darah ke rahim dan mengawal hormon seterusnya meningkatkan ovulasi.

Sentiasa ingat untuk berunding dengan pakar obstetrik anda untuk mendapatkan panduan tentang suplemen, dos dan tempoh yang betul, Ma.

Itulah penjelasan tentang kebaikan suplemen kesuburan untuk kesihatan reproduktif wanita. Adakah anda juga mengambil suplemen kesuburan semasa program kehamilan?

Tags

Related Post

Leave a Comment