Hamil Tanpa Loya, Adakah Perkembangan Janin Normal dalam Rahim?

Donna

Antara tanda awal kehamilan yang sering dialami oleh kebanyakan wanita ialah mual, malah disertai muntah atau dipanggil morning sickness. Bagi kebanyakan ibu mengandung, loya yang teruk kadangkala tiada had masa.

Salah satu cara untuk kekal “waras” apabila berhadapan dengan loya terutama pada waktu pagi adalah dengan mengharapkan ketidakselesaan ini bermakna bayi itu memang sedang membesar dengan sihat. Tetapi, bagaimana jika anda tidak merasakan perut anda berkeroncong semasa hamil?

Adakah janin dalam kandungan masih membesar dan sihat? Adakah morning sickness berkaitan dengan kehamilan yang sihat?

Hamil tanpa loya

Anda benar-benar tidak perlu risau jika anda tidak mengalami morning sickness pada usia kandungan 6 minggu atau lebih. Walaupun kita cenderung untuk menyamakan masalah loya dan perut dengan tanda-tanda awal kehamilan, tidak semua orang mengalami gejala ini, Ibu.

“Malah, hampir 30 peratus orang hamil tidak mengalami mual pagi sama sekali,” kata pakar perbidanan dan sakit puan di Beverly Hills dan pengarang Expecting 411, Michele Hakakha, M.D., FACOG, dipetik daripada Ibu Bapa.

Ia bukan sekadar keturunan, malah sesiapa sahaja boleh hamil tanpa mengalami loya.

“Sesetengah wanita mungkin mengalami morning sickness, dan sesetengah wanita mungkin tidak. Sesetengah wanita mengalaminya dalam satu kehamilan tetapi tidak seterusnya,” kata Marra Francis, M.D., pakar obstetrik dan ginekologi di Helotes, Texas, dan penulis penyumbang kepada Mommy MD.

“Tidak semua orang mengalami morning sickness, sama seperti tidak semua orang mengalami mabuk perjalanan,” sambungnya.

Punca hamil tanpa loya

Punca utama loya dan muntah pada awal kehamilan adalah peningkatan hormon, human chorionic gonadotropin (hCG), estrogen, dan hormon lain. Jika anda tidak mengalami morning sickness, maka badan anda mungkin lebih mampu mengendalikan peningkatan tahap hormon ini semasa trimester pertama.

Pada awal kehamilan, paras hCG biasanya meningkat dua kali ganda setiap 48 jam pada minggu pertama kehamilan. Jadi seperti menaiki roller coaster yang pantas, kenaikan ini boleh menyebabkan perut sakit. Sebaik sahaja anda memasuki trimester kedua, walaupun tahap hormon masih meningkat, mereka boleh menurun kepada tahap yang lebih terurus.

Selain itu, punca tidak loya semasa hamil juga boleh disebabkan oleh tahap hormon yang jauh lebih rendah daripada biasa. Ini mungkin menunjukkan peningkatan risiko keguguran.

Walaupun begitu, anda tidak perlu risau sekiranya anda tidak berasa loya pada waktu pagi asalkan tidak mengalami tanda-tanda keguguran. Lebih-lebih lagi, jika pakar perbidanan berpendapat tahap hormon kelihatan baik.

“Saya mempunyai wanita (pesakit) yang ketakutan kerana mereka tidak mengalami morning sickness kerana mereka fikir mereka berisiko lebih tinggi untuk mengalami keguguran,” kata Francis.

“Tetapi jika anda tidak mengalami morning sickness, ia tidak bermakna anda mempunyai tahap hormon yang tidak normal, ia hanya bermakna anda bertolak ansur (kehamilan) dengan lebih baik.”

Kehamilan tanpa loya tidak selalu menjadi tanda keguguran
Keguguran adalah kebimbangan yang sangat nyata bagi kebanyakan pasangan suami isteri. Terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa loya dan muntah mungkin menunjukkan pengurangan risiko keguguran.

Satu ialah kajian 2016 yang menjalankan penyelidikan tentang kehamilan yang disahkan hCG, dan membandingkannya dengan kehamilan yang disahkan ultrasound. Kajian ini membolehkan penyelidik memulakan ujian dan mengenal pasti keguguran lebih awal. Kajian itu juga membenarkan penyelidik untuk mengesan loya dengan lebih tepat semasa trimester pertama.

Tetapi perlu diingat, tiada kajian yang sempurna, Ibu. Kajian ini agak homogen, jadi sukar untuk membuat generalisasi keputusan. Walau bagaimanapun, kajian ini adalah langkah utama dalam penyelidikan mengenai kaitan antara mual pagi dan keguguran.

Adakah benar kehamilan tanpa loya boleh meramalkan seks?

Ibu mungkin pernah mendengar bahawa loya semasa hamil boleh membantu meramalkan jantina janin. Mereka yang kurang morning sickness dikatakan mempunyai anak lelaki. Ini berdasarkan kepercayaan bahawa tahap hormon yang lebih tinggi hanya berlaku apabila wanita hamil sedang mengandung bayi perempuan.

Anggapan ini juga timbul kerana paras hormon yang lebih tinggi boleh menyebabkan peningkatan loya. Mereka yang mengalami morning sickness yang teruk diramalkan akan melahirkan bayi perempuan, manakala mereka yang mengandung anak lelaki tidak mengalami morning sickness.

Berkaitan:

Kemudian adakah itu fakta atau mitos, Ibu?

Ternyata andaian ini hanyalah mitos. Setakat ini, teori yang menyokong andaian ini adalah terhad.

Kajian dari 2019 mendapati bahawa mereka yang membawa janin atau kembar perempuan lebih berkemungkinan mengalami loya dan muntah semasa hamil berbanding mereka yang membawa janin lelaki tunggal. Walau bagaimanapun, para penyelidik menyatakan bahawa faktor lain, termasuk umur ibu, sama ada dia merokok atau tidak, dan Indeks Jisim Badan (BMI) sebelum hamil juga boleh mempengaruhinya.

Jadi pada akhirnya, anda tidak boleh menentukan jantina bayi anda hanya dengan melihat ada atau tidaknya morning sickness. Satu-satunya cara untuk benar-benar mengetahui jantina anak kecil anda adalah melalui ujian kromosom atau ultrasound.

Related Post

Leave a Comment