10 Cara Hamil Cepat, Anda Perlu Cuba!

Donna

10-cara-hamil-cepat-anda-perlu-cuba

Anda dan pasangan anda kini mungkin benar-benar ingin mempunyai bayi. Saya tidak tahu kerana saya sudah lama menunggu, desakan keluarga, atau kerana saya baru berkahwin dan tidak mahu menangguhkan anak.

Anda mungkin pernah mendengar banyak petua dan petua tentang cara cepat hamil. Namun, tahukah anda bahawa terdapat banyak cara mudah yang boleh membuatkan anda cepat hamil?

Jadi, di sini Donna.com.my kongsikan tips cara cepat hamil. apa-apa?

1. Ucapkan selamat tinggal kepada kawalan kelahiran

Jika anda menggunakan kontraseptif, tidak kira jenisnya, anda mesti menghentikannya dengan serta-merta. Sebab, lagi cepat anda berhenti, lagi cepat kitaran haid akan kembali normal.

Kontraseptif hormon biasanya mengandungi estrogen dan progesteron, yang menghalang kehamilan dengan menyekat ovulasi atau menghalang implantasi. Disebabkan ini, ia akan mengambil masa beberapa bulan untuk hormon anda kembali normal.

2. Semak dengan pakar obstetrik anda

Anda boleh mula berunding dengan pakar obstetrik atau bidan anda untuk mengetahui ubat-ubatan yang perlu anda elakkan jika anda cuba hamil.

Ini penting, terutamanya bagi anda yang terpaksa mengambil ubat secara berkala setiap hari kerana masalah kesihatan tertentu.

Selain itu, anda dan pasangan boleh melakukan pemeriksaan kesihatan, untuk melihat sama ada keadaan anda cukup sihat untuk dapat melahirkan bayi tidak lama lagi.

Malah pemeriksaan menyeluruh boleh mengetahui sama ada terdapat keadaan kronik yang akan menghalang usaha anda dalam proses ini.

3. Bersenam dengan betul

Senaman memang sangat baik untuk kesihatan, kerana ia boleh menurunkan tekanan darah, melegakan tekanan, dan meningkatkan peredaran darah ke organ reproduktif, yang sangat penting ketika anda sedang berusaha untuk hamil. Namun, jangan berlebihan.

Satu kajian mengatakan bahawa senaman berlebihan boleh mengacaukan rancangan kehamilan, terutamanya apabila berat badan anda ideal.

Aerobik pantas seperti berlari atau berbasikal boleh mendatangkan malapetaka pada kitaran haid anda malah menghentikan ovulasi buat sementara waktu.

Jadi, untuk mengetahui cara senaman yang sesuai untuk anda sekarang, anda boleh mula berunding dengan doktor.

4. Jangan terlepas makanan yang boleh meningkatkan jumlah sperma

Terdapat beberapa makanan yang boleh dicuba oleh pasangan anda apabila anda merancang untuk mempunyai bayi:

  • tiram. Kandungan zink dalam tiram boleh meningkatkan pengeluaran sperma dan hormon testosteron. Tetapi jika pasangan anda tidak menyukainya, anda boleh memintanya makan daging lembu, ayam, produk tenusu, kacang atau telur tanpa lemak. Tetapi di antara semua jenis makanan ini, tiram mempunyai kepekatan zink yang paling banyak di dalamnya.
  • Buah-buahan dan sayur-sayuran. Buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan vitamin dan boleh melindungi sperma daripada kerosakan sel. Lelaki boleh mendapat folat daripada sayur-sayuran hijau, kerana jika vitamin B dalam badan mereka tidak dipenuhi mereka boleh mempunyai sperma dengan kromosom yang tidak normal. Buah-buahan berasid seperti tomato dan beri kaya dengan vitamin C, yang boleh meningkatkan kualiti sperma. Lobak merah, lada merah dan aprikot kaya dengan vitamin A, yang menghalang sperma daripada menjadi lembap. Sementara itu, ubi keledek kaya dengan folat, serta vitamin A dan C.
  • Jus delima. Jus delima boleh meningkatkan jumlah dan kualiti sperma. Walaupun penyelidikan hanya dilakukan ke atas haiwan, itu tidak bermakna ia tidak memberi kesan kepada manusia. Jadi, tak salah amalkan jus delima setiap pagi.

5. Jangan hanya memilih ketika mengambil lemak

Apa yang anda makan akan menjejaskan perniagaan semasa anda. Makanan yang sihat akan membantu kesuburan dan menghasilkan bayi yang sihat. Nah, anda dan pasangan anda harus mula memberi perhatian kepada apa yang perlu dimakan.

Lemak sihat seperti omega-3 boleh meningkatkan bilangan sperma dan pergerakan. Juga kurangkan penggunaan kerepek dan makanan segera.

Ya, kerana ia boleh merosakkan saiz dan bentuk sperma. Jadi, anda boleh mula makan salmon, sayur-sayuran hijau, dan kacang.

6. Pengambilan vitamin untuk ibu hamil

Vitamin untuk ibu hamil boleh menjadi jaminan untuk kesihatan anda dan janin pada masa hadapan. Penyelidikan mengatakan bahawa pengambilan suplemen harian boleh mengelakkan anda daripada risiko kelahiran pramatang dan membantu perkembangan janin.

Kajian lain juga menyatakan bahawa wanita yang mengambil vitamin juga boleh hamil dengan lebih cepat. Dapatkan nasihat doktor tentang vitamin yang sesuai untuk anda.

7. Meningkatkan penggunaan produk daging lembu yang diproses dan zat besi

Selain daripada makan makanan yang dinyatakan di atas dan mengambil vitamin untuk ibu hamil, anda perlu makan banyak daging lembu yang diproses untuk mendapatkan banyak pengambilan kalsium.

Penyelidikan mengatakan bahawa mengambil satu hidangan susu atau keju boleh menjadikan rahim anda menghasilkan telur yang sihat.

Jangan lupa makan dua hidangan makanan tinggi zat besi setiap hari, seperti sayur-sayuran hijau, kacang, dan daging tanpa lemak supaya anda tidak kekurangan darah. Anemia akan mengacaukan kitaran haid anda, dan ia akan menjejaskan peluang anda untuk hamil.

Berkaitan:

8. Kurangkan kafein, hentikan nikotin dan alkohol

Terdapat banyak kajian menunjukkan bahawa kafein dan alkohol boleh menghalang usaha anda untuk hamil.

Jadi jika anda ingin hamil tidak lama lagi, anda harus mengehadkan pengambilan kafein anda kepada 200 mg sehari, atau kira-kira dua cawan.

Bagi alkohol, anda dan pasangan harus mengelakkannya. Begitu juga jika anda suka merokok, kerana nikotin boleh menjadi pemusnah utama sel telur dan meningkatkan risiko keguguran jika anda hamil nanti.

9. Elakkan tekanan yang berlebihan

Kajian menunjukkan bahawa tekanan yang berlebihan boleh mengurangkan peluang anda untuk hamil.

Untuk mengatasi kebimbangan, anda boleh mulakan dengan tidak bekerja secara berlebihan, mencuba kelas yoga atau Zumba, mendengar muzik, dan banyak berkomunikasi dengan pasangan anda.

Nikmati masa anda dan gunakan masa ‘saya’ sebaik mungkin. Sebab, bila dah bersalin nanti, memang susah nak ada masa untuk diri sendiri.

10. Tidur Cukup

Jika anda cuba hamil, anda perlu tidur tujuh hingga lapan jam setiap malam. Waktu tidur yang tidak teratur boleh menjejaskan kitaran haid anda dan boleh menghalang anda daripada cepat hamil.

Nah, itulah cara untuk hamil dengan cepat. Semoga 10 tips di atas dapat membantu anda dan pasangan mencapai matlamat anda untuk menimang cahaya mata tidak lama lagi. Semoga berjaya!

Tags

Related Post

Leave a Comment