9 Cara Cepat Hamil Selepas Haid Selesai Yang Mudah Dipakai

Donna

9-cara-cepat-hamil-selepas-haid-selesai-yang-mudah-dipakai

Sebelum banyak berniaga untuk mendapatkan zuriat, kena tahu dulu cara cepat hamil selepas habis haid yang sangat mudah untuk dilaksanakan.

Jika anda melakukan ini, ia mungkin meningkatkan peluang anda untuk hamil tidak lama lagi. Kerana, selepas haid adalah masa subur atau masa ovulasi di mana telur dikeluarkan dari ovari.

Jika anda dan suami berharap untuk hamil dengan cepat, eloklah anda mengikuti panduan untuk hamil dengan cepat selepas haid anda tamat.

Di sini Donna.com.my meringkaskan cara cepat hamil selepas haid selesai yang mudah untuk dilaksanakan:

1. Berhubung pada masa subur

Sebenarnya kita boleh kira, bila tiba masa subur kita. Anda boleh menandakan tempoh subur anda pada kalendar.

Manakala bagi anda yang haidnya tidak lancar, anda boleh menggunakan alat untuk mengesan ovulasi.

Dengan melakukan hubungan seks semasa dalam tempoh subur, peluang untuk hamil dengan cepat adalah lebih besar. Ini adalah cara paling penting untuk anda cepat hamil selepas haid.

2. Ambil asid folik dengan kerap

Asid folik sangat diperlukan pada awal kehamilan. Kebanyakan wanita hamil hanya menyedari bahawa mereka benar-benar hamil selepas minggu kelima.

Manakala asid folik ini diperlukan oleh janin sejak minggu pertama dalam kandungan.

Pengambilan asid folik dengan kerap memandangkan persediaan untuk hamil boleh menjadi salah satu cara untuk memenuhi keperluan janin seawal mungkin.

Dengan cara itu perkembangan janin dapat berkembang secara optimum.

3. Pengambilan protein dan vitamin E

Faedah utama protein dan vitamin E yang sihat untuk tubuh bakal ibu adalah untuk mengekalkan kestabilan hormon yang mengawal kesuburan.

Itulah sebabnya bahagian protein dan vitamin E penting sebagai cara untuk hamil dengan cepat.

4. Kekalkan berat badan anda supaya timbangan tidak terlalu berat atau kurus

Pakar Sakit Puan Profesor Biran Affandi berkata, berita mengenai orang gemuk sukar hamil adalah benar. Orang gemuk mempunyai berat badan berlebihan yang disebabkan oleh timbunan lemak dalam badan.

Keadaan ini menyukarkan wanita yang berlebihan berat badan untuk hamil.

Begitu juga, badan yang terlalu kurus, lemak badan yang sangat sedikit juga akan mengganggu pengaliran hormon dari otak anda ke kelenjar pituitari. Ini bermakna isyarat daripada kelenjar pituitari untuk memberitahu ovari untuk melepaskan telur (ovulasi) tidak akan berlaku.

Kawal berat badan untuk memudahkan anda hamil dengan cepat.

Berkaitan:

5. Bersenam dengan kerap

Aliran darah yang lancar boleh berlaku dengan senaman yang kerap. Selepas senaman, badan biasanya berehat dan terdapat rangsangan yang baik untuk metabolisme badan kita. Ia sangat baik untuk peredaran darah dan hormon wanita.

Anda tidak memerlukan senaman berat seperti ahli bina badan, hanya berjalan kaki yang sihat dan yoga biasa boleh memberi kesan yang besar kepada anda.

6. Elakkan tekanan

Stress adalah situasi yang rumit dan mengganggu kestabilan hormon seseorang. Elakkan tekanan jika anda cuba hamil.

Jalinkan hubungan baik dengan orang sekeliling. Berhenti mengeluh dan perbanyakkan bersyukur. Sentiasa berfikiran positif dalam apa jua keadaan.

Ini bagus untuk menenangkan jiwa anda yang akhirnya memberi impak positif kepada kesuburan anda tau.

7. Jauhi perkara yang memudaratkan kehamilan

Mengelakkan tekanan sahaja tidak mencukupi. Anda juga harus menjauhi perkara yang boleh memudaratkan kehamilan, terutamanya muda hamil.

Elakkan aktiviti yang membuat anda lebih letih atau makan terlalu banyak durian kerana terdapat kesan pedih pada perut.

Jika ada sesuatu yang berbahaya bagi fasa hamil muda, harus dielakkan.

8. Berhenti merokok

Jika anda seorang perokok, anda harus berhenti segera. Wanita yang merokok boleh memberi kesan kepada kesihatan mereka, termasuk janin dalam kandungan.

Untuk mendapatkan janin yang sihat dari awal kehamilan, anda perlu menjaga badan anda terlebih dahulu.

9. Lakukan aktiviti yang menggembirakan anda dan pasangan

Apa yang anda dan pasangan anda paling suka? Mungkin anda suka maraton filem, lawatan kulinari makanan yang menjadi trend di internet atau hanya mendengar muzik kegemaran anda?

Lakukan supaya hubungan suami isteri terasa lebih hangat. Ini penting untuk pasangan yang sedang membuat persediaan untuk hamil.

Begitulah cara cepat hamil selepas habis haid yang senang nak apply. Semoga segala persiapan dapat berjalan dengan baik.

Tags

Related Post

Leave a Comment