6 Buah Mengandungi Asid Folik untuk Program Hamil

Donna

6-buah-mengandungi-asid-folik-untuk-program-hamil

Asid folik ialah sejenis vitamin B larut air. Asid folik sangat diperlukan oleh badan, terutamanya bagi wanita hamil atau mereka yang merancang untuk hamil. Nutrien yang satu ini berfungsi untuk membantu tubuh menghasilkan sel-sel baru yang sihat.

Mengambil asid folik meminimumkan keguguran dan kecacatan kelahiran, serta meningkatkan jumlah darah tambahan yang diperlukan oleh badan anda semasa kehamilan. CDC mengesyorkan agar semua wanita mengambil sekurang-kurangnya 400 mcg asid folik setiap hari, sama ada mereka hamil atau tidak.

Asid folik tidak sukar didapati dalam makanan seharian sebenarnya. Donna.com.my berikut meringkaskan beberapa jenis buah-buahan yang mengandungi asid folik untuk menyokong program kehamilan:

1. Oren

Jeruk dan buah sitrus lain terkenal dengan kandungan vitamin Cnya. Tapi bukan sahaja kaya dengan vitamin C tau Ma. Buah sitrus juga mengandungi jumlah asid folik yang mencukupi. Satu oren segar kecil boleh membekalkan kira-kira 39 mcg asid folik.

2. Pisang

Pisang merupakan salah satu buah yang mempunyai kandungan kalium yang tinggi. Buah yang kaya serat ini tinggi karbohidrat dan mudah dihadam. Selain itu, pisang, yang mudah dimakan pada bila-bila masa dan di mana-mana sahaja, mengandungi kira-kira 24 mcg asid folik untuk saiz sederhana.

3. Avokado

Adakah anda suka jus alpukat? Jika ya, adalah sangat sesuai untuk kerap mengambil buah yang berdaging lembut ini. Sebabnya, satu setengah avokado mengandungi kira-kira 82 mcg folat atau kira-kira 21 peratus daripada keperluan harian asid folik. Bukan sahaja asid folik, buah hijau ini kaya dengan potassium, vitamin K, C dan B6.

Berkaitan:

4. Betik

Betik adalah buah padat nutrien yang berasal dari selatan Mexico dan Amerika Tengah. Selain lazat dan kaya dengan rasa, betik juga mengandungi asid folik yang tinggi. Satu cawan betik segar atau kira-kira 140 gram mengandungi lebih kurang 53 mcg asid folik yang bersamaan dengan 13 peratus keperluan asid folik harian.

5. Mangga

Mangga segar pada sebelah petang. Wah, siapa yang tidak suka? Bukan sahaja rasanya manis dan membusukkan lidah, mangga juga kaya dengan sumber asid folik tau. Dalam 100 gram mangga potong segar, mengandungi kira-kira 43 mcg asid folik atau 11 peratus daripada keperluan harian asid folik.

6. Jambu batu

Penggemar salad jambu batu pasti gembira kerana buah kegemaran anda ternyata merupakan sumber asid folik yang tinggi. Satu cawan jambu batu mengandungi kira-kira 81 mcg asid folik, atau setara dengan memenuhi 20 peratus keperluan asid folik harian wanita.

Ternyata sebenarnya tidak sukar untuk memenuhi keperluan harian asid folik daripada buah-buahan yang mudah didapati setiap hari. Ayuh, lengkapkan keperluan nutrisi anda semasa program kehamilan sehingga kehamilan dengan pengambilan nutrisi buah-buahan yang kaya dengan folat dari senarai di atas. Semoga maklumat berkenaan senarai buah-buahan yang mengandungi asid folik untuk program kehamilan berguna, OK!

Tags

Related Post

Leave a Comment