Kebaikan Asid Folik untuk Kesuburan Lelaki

Donna

kebaikan-asid-folik-untuk-kesuburan-lelaki

Asid folik digunakan dalam membantu badan menghasilkan dan mengekalkan sel-sel baru, terutamanya apabila sel-sel ini dipisahkan. Wanita hamil memerlukan asid folik untuk mengurangkan risiko kecacatan kelahiran pada bayi.

Tapi rupa-rupanya asid folik juga bermanfaat untuk lelaki terutama untuk meningkatkan kesuburan. Selain itu, pengambilan asid folik juga boleh mengurangkan risiko anemia, penyakit jantung, mengatasi kemurungan, dan mencegah kanser.

Ayuh, ketahui lebih lanjut tentang kebaikan asid folik untuk kesuburan lelaki dalam artikel Donna.com.my berikut!

Apakah Asid Folik?

Asid folik digunakan untuk mengurangkan risiko kecacatan tiub saraf pada bayi, seperti spina bifida. Pengambilan asid folik semasa mengandung sangat bermanfaat untuk tumbesaran dan perkembangan janin.

Juga dikenali sebagai vitamin B9, asid folik digunakan untuk membantu badan menghasilkan dan mengekalkan sel-sel baru, terutamanya apabila ia sedang dipisahkan. Tanpa kehadiran vitamin B9 atau asid folik, badan tidak dapat menghasilkan DNA dan sel darah merah.

Kebaikan Asid Folik untuk Kesuburan Lelaki

Asid folik diketahui sangat baik untuk ibu hamil untuk mencegah kecacatan kelahiran pada janin. Tapi rupa-rupanya, ini juga bermanfaat untuk lelaki terutama untuk meningkatkan kesuburan.

Paras asid folik dalam badan lelaki berguna untuk mengekalkan kesihatan sel sperma yang dihasilkan oleh lelaki. Memenuhi keperluan asid folik pada lelaki akan membantu meningkatkan bilangan sel sperma dalam badan.

Oleh itu, untuk mendapatkan kualiti sperma yang sihat, lelaki harus mengambil lebih banyak makanan yang mengandungi asid folik.

Pengeluaran sel sperma yang tidak normal (aneuploiditi) juga boleh dielakkan dengan memenuhi asid folik. Asid folik akan membantu membentuk sperma yang lebih sihat. Sperma yang tidak normal biasanya boleh menyebabkan masalah keabnormalan kromosom yang boleh menyebabkan masalah kesuburan.

Berkaitan:

Selain meningkatkan kesuburan, pengambilan asid folik juga memberi manfaat lain seperti:

 • Mencegah anemia.
 • mengurangkan risiko penyakit jantung.
 • mencegah kanser.
 • mengatasi kemurungan.
 • Makanan yang Mengandungi Asid Folik.

Keperluan asid folik bagi setiap lelaki adalah berbeza, bergantung pada umurnya. Kanak-kanak lelaki berumur 13 tahun ke atas memerlukan 400 mikrogram asid folik setiap hari.

Pemenuhan asid folik boleh didapati daripada makanan berikut:

 • Kacang.
 • Sayuran hijau, seperti asparagus, sayur sawi, bayam, kangkung dan brokoli.
 • Buah-buahan, seperti pisang, avokado, tembikai, pic, dan oren.
 • Hati lembu.
 • bit.
 • Makanan yang ditapai, seperti tempe

Adakah Perlu Mengambil Suplemen Asid Folik?

Selain daripada makanan, suplemen juga boleh membantu memenuhi keperluan asid folik harian. Walau bagaimanapun, ini perlu dilakukan di bawah nasihat doktor. Sebabnya, pengambilan asid folik secara berlebihan boleh menyebabkan badan kekurangan vitamin B12 yang akan memberi kesan kepada kesihatan.

Dos asid folik yang terlalu tinggi juga boleh merosakkan sintesis DNA dalam sperma. Jadi pastikan anda memenuhi keperluan anda untuk asid folik seperti yang diperlukan atau seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.

Pemenuhan asid folik daripada makanan tentunya lebih selamat kerana suplemen berpotensi untuk berinteraksi dengan ubat lain yang diambil.

Sebelum membuat keputusan untuk mengambilnya, bincang dengan doktor anda dahulu, OK?

Itulah kebaikan asid folik untuk kesuburan lelaki. Asid folik bukan sahaja baik untuk ibu hamil, malah bermanfaat untuk kesuburan lelaki terutama yang sedang dalam program untuk mendapatkan zuriat. Jadi, pastikan keperluan asid folik harian anda dipenuhi, OK!

Tags

Related Post

Leave a Comment