Ini adalah perbezaan antara Folat dan Asid Folik

Donna

ini-adalah-perbezaan-antara-folat-dan-asid-folik

Mengandungi perkataan yang sama, tetapi sebenarnya kedua-duanya adalah cara kerja yang berbeza dalam badan kita

Bagi anda yang sedang hamil atau sedang hamil, tentu sudah biasa dengan istilah asid folik atau folat. Kedua-dua istilah ini berkaitan dengan pemakanan yang diperlukan oleh bakal ibu dan ibu hamil untuk persediaan pembentukan organ janin yang sihat.

Namun, ternyata setakat ini kami salah faham dengan mereka berdua. Walaupun folat dan asid folik berbeza tau Ma.

Kedua-duanya berasal daripada vitamin B9, tetapi dalam bentuk yang berbeza. Ayuh, mari kita mengenali mereka berdua dengan lebih mendalam.

Donna.com.my berikut meringkaskan maklumat tentang perbezaan antara folat dan asid folik, yang dilaporkan oleh Healthline:

1. Kenali vitamin B9

Vitamin B9 adalah nutrien penting yang secara semula jadi berlaku sebagai folat. Folat memainkan peranan penting dalam pelbagai fungsi badan. Sebagai contoh, ia memainkan peranan dalam pertumbuhan sel dan pembentukan DNA.

Tahap rendah vitamin B9 dikaitkan dengan peningkatan risiko beberapa keadaan kesihatan, termasuk kecacatan kelahiran, tahap homosistein tinggi yang dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan strok, kepada risiko kanser.

2. Apakah folat?

Folat adalah bentuk semula jadi vitamin B9. Berasal daripada bahasa Latin ‘folium’, yang bermaksud daun. Malah, sayur-sayuran sememangnya salah satu sumber folat terbaik.

Folat ialah nama generik untuk sekumpulan sebatian yang berkaitan dengan sifat pemakanan yang serupa. Bentuk aktif vitamin B9 ialah folat yang dikenali sebagai asid levomefolik atau 5-methyltetrahydrofolate (5-MTHF).

Dalam sistem penghadaman, kebanyakan folat yang berasal dari makanan ditukar kepada 5-MTHF sebelum ia memasuki aliran darah.

Asid folik berbeza daripada folat. Asid folik ialah bentuk sintetik vitamin B9, yang dikenali sebagai asid pteroylmonoglutamic. Asid folik digunakan dalam makanan tambahan dan ditambah kepada produk makanan yang diproses, seperti tepung dan bijirin sarapan pagi.

Berkaitan:

3. Asid folik tidak mudah diproses oleh badan

Berbeza dengan folat, tidak semua asid folik yang kita ambil dijadikan bentuk aktif vitamin B9, atau 5-MTHF, dalam sistem pencernaan. Sesetengah asid folik perlu ditukar dalam hati atau tisu lain. Proses ini memakan masa dan tidak cekap bagi sesetengah orang. Selepas mengambil asid folik, badan mengambil masa untuk menukarnya kepada 5-MTHF.

Walaupun dalam dos yang kecil, contohnya 200-400 mcg sehari, badan tidak dapat memetabolismekannya sepenuhnya. Jika asid folik terkumpul, masalah boleh menjadi lebih teruk apabila makanan yang diperkaya dengan asid folik diambil bersama dengan suplemen asid folik.

5. Adakah asid folik yang tidak dimetabolismekan berbahaya?

Tahap asid folik yang tinggi dalam badan dan tidak dimetabolismekan boleh menyebabkan pelbagai kesan buruk kesihatan. Meningkatkan risiko kanser, contohnya. Tahap asid folik yang tidak dimetabolisme dalam badan dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser. Tetapi tidak ada bukti langsung bahawa asid folik yang tidak dimetabolisme memainkan peranan langsung dalam kes ini.

Bahaya lain ialah kekurangan vitamin B12 yang tidak dapat dikesan. Di kalangan warga emas dan wanita, paras asid folik yang tinggi menutupi kekurangan vitamin B12. Kekurangan vitamin B12 yang tidak dirawat dengan segera akan meningkatkan risiko demensia dan merosakkan fungsi saraf.

6. Sumber folat terbaik

Bagi ibu-ibu yang sedang berusaha untuk hamil atau sedang hamil, adalah penting untuk memperbanyakkan pengambilan folat. Walau bagaimanapun, pilih sumber folat yang baik, dan ia datang dari makanan. Terdapat pelbagai makanan yang merupakan sumber folat yang baik, seperti alpukat, asparagus, dan pelbagai sayur-sayuran berdaun hijau.

Bagi wanita hamil, keperluan folat adalah lebih tinggi daripada biasa. Doktor biasanya akan menetapkan suplemen vitamin B9 untuk memenuhi keperluan folat harian semasa kehamilan. Rujuk doktor anda sebelum mengambil sebarang suplemen semasa hamil, Ma.

Semoga maklumat tentang perbezaan folat dan asid folik ini dapat menambah wawasan.

Tags

Related Post

Leave a Comment