Tanda-tanda Penting Kesuburan Wanita untuk Program Hamil

Donna

tanda-tanda-penting-kesuburan-wanita-untuk-program-hamil

Jika anda merancang untuk mempunyai bayi, anda mungkin tertanya-tanya sama ada badan anda sudah bersedia untuk pembuahan. Nasib baik, tanda-tanda kesuburan biasanya tidak sukar dikesan.

Kira-kira satu daripada lapan pasangan bergelut dengan ketidaksuburan, atau ketidakupayaan untuk hamil. Pasangan itu mungkin sudah kerap melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

Ini bermakna kebanyakan pasangan adalah subur, bermakna mereka boleh mempunyai bayi.

Jadi bagaimana anda tahu jika anda subur? Doktor anda boleh memberitahu anda, tetapi beberapa tanda boleh menjadi petunjuk yang baik bahawa anda subur.

Jadi, jika anda menjalankan program kehamilan, Popmama.com meringkaskan tanda-tanda kesuburan wanita yang penting untuk program hamil.

1. Mengetahui jadual haid

Wanita yang mendapat haid setiap 24 hingga 35 hari mungkin mengalami ovulasi secara normal, kata Lynn Westphal, M.D., ahli endokrinologi reproduktif dan profesor di Sekolah Perubatan Universiti Stanford.

“Kitaran tetap adalah salah satu tanda paling jelas bahawa hormon berfungsi dengan baik dan mengeluarkan telur setiap bulan,” katanya.

2. Boleh mengesan ovulasi

Selain panjang kitaran dan kebolehramalan, dapat mengesan ovulasi adalah tanda kesuburan yang menjanjikan. Di samping itu, mengetahui tempoh ovulasi yang tepat membantu menentukan masa seks untuk meningkatkan peluang kehamilan.

Kebanyakan wanita mengalami ovulasi 14 hari sebelum haid seterusnya. Dalam kitaran 28 hari, itu hari ke-14. Dalam kitaran 32 hari, itu hari ke-18. Tetapi melainkan kitaran anda teratur sempurna dari bulan ke bulan, sukar untuk mengetahui dengan pasti.

Kit peramal ovulasi boleh membantu anda mengetahui masa ovulasi anda. Alat ini berfungsi dengan mengesan tahap hormon luteinizing (LH) dalam air kencing.

Hormon ini meningkat satu hingga dua hari sebelum ovulasi. Memandangkan suhu badan meningkat sedikit semasa ovulasi, mencatatkan suhu badan basal pada waktu pagi adalah cara lain (walaupun kurang tepat) untuk menentukan ovulasi.

3. Mempunyai berat badan yang sihat

Berat badan berlebihan atau kurang berat badan boleh meningkatkan kemungkinan masalah kesuburan.

Bagi wanita yang berlebihan berat badan dan obes, lemak badan yang berlebihan boleh mengganggu keseimbangan hormon yang diperlukan untuk ovulasi dan membantu embrio baru berkembang menjadi kehamilan yang sihat.

Sebaliknya, wanita yang mempunyai lemak badan yang terlalu sedikit mungkin mengalami kesukaran untuk hamil. Kerana badan mereka menyimpan tenaga untuk memastikan sesuatu berfungsi dengan baik; ini boleh mematikan ovulasi.

Dalam kebanyakan kes, mempunyai kitaran haid yang normal adalah petunjuk paling penting bahawa anda subur, tanpa mengira berat badan anda.

Tetapi menurunkan atau menambah berat badan untuk mencapai indeks jisim badan yang sihat (idealnya 20-24) sebelum mencuba untuk hamil adalah langkah bijak apabila dilakukan dengan cara yang sihat.

Ia juga akan membantu anda mempunyai kehamilan yang lancar, bersalin, dan pemulihan selepas bersalin.

4. Tidak mempunyai fibroid atau endometriosis

Gejala seperti sakit pelvis dan haid yang sangat menyakitkan, berat atau lama selalunya merupakan tanda utama fibroid atau endometriosis. Biasanya ramai wanita tidak mengetahui keadaan ini sehingga mereka sukar hamil.

Walaupun fibroid atau endometriosis boleh meningkatkan risiko masalah kesuburan anda, mempunyainya tidak menjamin anda tidak akan dapat hamil akhirnya.

Fibroid adalah tumor jinak dalam rahim, dan saiz dan lokasinya mempunyai kesan yang paling besar terhadap kesuburan. Sebagai contoh, fibroid yang menonjol ke dalam rahim boleh menghalang embrio daripada menanam dan berkembang dengan baik.

Jika fibroid tidak selesa atau menjejaskan kesuburan anda, anda boleh menjalani pembedahan untuk membuang atau membuangnya.

Endometriosis adalah keadaan di mana lapisan rahim tumbuh pada organ di luar rahim, seperti tiub fallopio atau ovari.

Ini boleh menyebabkan tisu parut yang menghalang telur daripada dikeluarkan atau disenyawakan secara normal. Pengambilan pil perancang atau menjalani pembedahan pesakit luar boleh mengurangkan endometriosis.

Berkaitan:

 

5. Tidak mempunyai penyakit kelamin

Jangkitan bakteria tertentu, seperti klamidia dan gonorea, boleh merebak ke organ di seluruh saluran pembiakan, menyebabkan penyakit radang pelvis.

Jangkitan ini boleh merosakkan ovari, tiub fallopio, dan organ lain secara serius, dengan ketara meningkatkan risiko ketidaksuburan.

Penyakit radang pelvis mempunyai gejala seperti demam, keputihan, sakit semasa hubungan seks dan kencing, dan pendarahan haid yang tidak teratur. Jangkitan ini selalunya tidak disedari oleh wanita dan doktor mereka.

Jika anda belum pernah buat ujian penyakit kelamin, minta doktor buat pemeriksaan. Rawatan dan ubat boleh menyembuhkan penyakit ini supaya anda boleh hamil segera.

6. Anda dan pasangan anda tidak merokok

Anda sudah tahu bahawa merokok tidak baik untuk kesihatan. Ia juga boleh merosakkan telur dan menghalang ovulasi, memanjangkan masa yang diperlukan untuk hamil, dan meningkatkan risiko keguguran. Risiko meningkat jika pasangan anda juga merokok.

Jadi, itu tanda kesuburan wanita yang penting untuk program kehamilan. Adakah anda mempunyai semua tanda di atas?

Tags

Related Post

Leave a Comment