5 Tips Memilih Skincare untuk Penghidap Ekzema

Donna

5-tips-memilih-skincare-untuk-penghidap-ekzema

Dalam banyak-banyak masalah kulit yang ada, satu yang agak sukar untuk diubati ialah ekzema. Ekzema adalah ruam dan kegatalan yang muncul akibat pendedahan kepada bahan kimia serta bakteria dan kulat. Selain itu, terdapat beberapa faktor yang mencetuskan kemunculan ekzema, bermula dari suhu, alergen, makanan seperti produk tenusu, kacang, biji, dan juga tekanan.

Bukan itu sahaja, ekzema juga boleh dicetuskan oleh penggunaan skincare atau produk skincare yang menyebabkan kerengsaan. Atas sebab ini, adalah penting bagi penghidap ekzema untuk memilih produk skincare yang betul.

Donna.com.my nak bagi tips-tips memilih produk skincare yang betul kepada anda terutamanya penghidap ekzema.

1. Buat ujian tampalan dahulu

Sebelum mula memilih skincare atau produk skincare, seeloknya anda mulakan dengan melakukan patch test terlebih dahulu. Ujian tampalan ini dilakukan untuk melihat reaksi kulit terhadap produk skincare yang anda gunakan.

Kemudian, bagaimana untuk menggunakan patch ujian? Sangat mudah! Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah sapukan sedikit produk ke kawasan belakang telinga, belakang tangan, dan lipatan siku.

Jika dalam tempoh tiga hingga tujuh hari tiada tanda-tanda yang menunjukkan kulit anda memberikan reaksi negatif, ini adalah tanda produk skincare tersebut selamat digunakan.

2. Pilih bahan yang boleh mengawal kegatalan

Gatal adalah masalah yang selalu dihadapi oleh penghidap ekzema. Apabila anda menggunakan produk skincare yang tidak betul, apa yang berlaku ialah gatal-gatal menjadi lebih teruk.

Oleh itu, pilih produk skincare yang mempunyai keupayaan untuk melegakan kegatalan. Selain itu, gunakan produk skincare yang mempunyai kesan penyejukan dan dilabel ‘hypoallergenic’.

3. Pilih bahan yang mampu melembapkan kulit

Selain daripada memilih bahan yang mampu mengawal kegatalan, anda juga boleh menggunakan produk skincare yang mampu melembapkan kulit. Seperti yang anda tahu, penghidap ekzema mempunyai kulit kering dan kulit kering mencetuskan kegatalan.

Apabila memilih pelembap, pilih pelembap yang mengandungi gliserin, asid hyaluronik, mentega shea dan seramida.

Berkaitan:

4. Elakkan bahan aktif yang berpotensi merengsakan kulit

Tidak semua bahan aktif selamat digunakan oleh penghidap ekzema. Panggil vitamin C, AHA, asid salisilik, kepada retinol. Bahan-bahan ini dikhuatiri akan memburukkan lagi ekzema yang anda alami.

Selain daripada bahan aktif, bahan lain dalam produk skincare seperti pewangi juga tidak digalakkan untuk digunakan oleh penghidap ekzema.

5. Teruskan memakai pelindung matahari

Penggunaan pelindung matahari adalah rutin yang tidak boleh dilepaskan oleh semua orang, termasuk penghidap ekzema. Untuk pelindung matahari, anda boleh menggunakan pelindung matahari mineral. Pelindung matahari mineral dipercayai tidak merengsakan kulit jadi ia selamat untuk penghidap ekzema.

Itulah lima tips memilih produk skincare untuk penghidap ekzema. Perlu diingat, sebelum mula menggunakan produk ini, jangan lupa buat patch test terlebih dahulu. Ini dilakukan untuk mengelakkan ekzema menjadi lebih teruk.

Tags

Related Post

Leave a Comment