8 Cara Mencerahkan Kulit Wajah Secara Semulajadi untuk Cantik Kecantikan Abadi

Donna

Cara kerap mencerahkan kulit wajah secara semula jadi tanpa kimia
Cara kerap mencerahkan kulit wajah secara semula jadi tanpa kimia

Untuk mencerahkan muka wajah, kebanyakan dari wanita pasti menggunakan krim yang segera bertindak atau rawatan di klinik kecantikan. Tetapi, untuk kamu yang ragu tentang kandungan kimia yang terkandung dalam krim istimewa, kamu boleh mencuba cara semula jadi untuk mencerahkan kulitmu.

Mari kita lihat, cara apa sahaja yang dapat mencerahkan kulit wajah secara semulajadi dan kekal?

1.Mengkonsumsi Air Mineral

Cara semula jadi paling mudah untuk mencerahkan kulit adalah dengan mengkonsumsi air mineral. Vogue.com melaporkan, pengambilan air mineral tidak cuma mengelakkan dehidrasi, tetapi dengan cara mengkonsumsi air mineral yang mencukupi akan menjaga kelembapan dan kolagen kulit untuk kekal lembut dan cerah.

2. Menggunakan Minyak zaitun

Cara semula jadi seterusnya ialah kerap menggunakan minyak zaitun. Minyak zaitun berupaya mengangkat sel kulit mati dan melembapkan. Jadi kulitnya tidak kelihatan kusam dan rasa kasar. Minyak zaitun pun sihat untuk badan dan boleh mencerahkan kulit wajah.

3. Mengkonsumsi Vitamin C

Mengambil vitamin C adalah cara semula jadi untuk mendapatkan kulit cerah. Ini kerana vitamin C berupaya mencegah kerosakan kulit, mengurangkan kerutan, meningkatkan pengeluaran kolagen, dan menunda penuaan awal.

Wanita boleh mengambil vitamin C dari buah-buahan seperti, jeruk, mangga, jambu air, stroberi, dan pepaya.

4. Hindari Merokok

Merokok boleh membuat kulit kelihatan lebih tua dan kerut. Mayoclinic melaporkan, merokok berupaya merenggangkan pembuluh darah yang menyebabkan kulit kekurangan oksigen. Bahan kimia yang terkandung dalam rokok boleh menurunkan pengeluaran kolagen, elastin, dan vitamin A pada kulit.

5. Elak Sinar Matahari

Cara semula jadi seterusnya supaya kulit kelihatan cerah, elakkan kulit dari pendedahan sinar matahari, kerana sinar matahari mengandung radiasi ultraungu, yang boleh membuat kulit kelihatan kusam.

Jika memang terpaksa berada di luar bangunan, jangan lupa untuk menggunakan topi atau sunscreen, supaya kulitmu sentiasa dilindungi dari sinar ultraungu.

6. Waktu Tidur Yang Mencukupi

Siapa ni Donnaes yang gemar sekali begadang? Jika, kamu orangnya, ayuh ubah pola tidurmu. Kerana, dengan memiliki waktu tidur tujuh jam setiap hari, akan membentuk semula kolagen kulitmu. Tidur yang mencukupi, juga mampu melancarkan aliran darah sehingga kulit akan mendapatkan nutrisi yang baik.

7. Tetap Bersenaman Secara Berkala

Hidup rajin bersenaman akan mendapatkan kulit yang cerah dan licin. Kerana senaman dapat mendorong jantung dalam memompa darah, sehingga jaringan kulit akan menerima oksigen dan nutrisi yang baik. Kamu boleh bersenaman ringan seperti, joging atau berenang.

8. Hindari Stres

Akhir sekali, cara mencerahkan kulit secara semula jadi dan kekal ialah hindari stress berlebihan. Bila Cantik-cantik mengalami stress yang tinggi, maka kulit akan sensitif, dan mudah berjerawat. Agar terhindar dari stress, kurangkan pemikiran negatif, dedahkan tugasmu, berehatlah yang mencukupi, dan sediakan masa me time.

Berkaitan:

Inilah cara semula jadi agar kulit terlihat cerah secara semula jadi. Tidak sukar kan Cantik-cantik cara melaksanakannya? Permula dari sekarang, kamu boleh mencobanya, lho.

Related Post

Leave a Comment