5 Cara Meningkatkan Pengeluaran Kolagen dalam Kulit

Donna

5-cara-meningkatkan-pengeluaran-kolagen-dalam-kulit

Kolagen adalah protein yang mempunyai tahap yang cukup tinggi dalam tubuh manusia. Anda boleh mencari kolagen bukan sahaja dalam kulit, tetapi juga dalam tulang, tisu penghubung, kornea mata, gigi, dan saluran darah.

Walau bagaimanapun, apabila seseorang meningkat usia, kolagen juga boleh berkurangan. Sebaliknya, penurunan kolagen juga boleh disebabkan oleh pendedahan kepada pencemaran udara, cahaya matahari, dan mengamalkan pelbagai tabiat tidak sihat, mulai dari merokok, kurang rehat, dan makan makanan yang tidak sihat.

Tapi, tak perlu risau, sebab Donna.com.my nak bagitahu macam mana nak tingkatkan penghasilan kolagen dalam kulit. Ayuh, dengar!

1. Ambil suplemen kolagen

Langkah pertama yang anda boleh cuba tingkatkan penghasilan kolagen adalah dengan mengambil suplemen yang mengandungi kolagen.

Melancarkan daripada Medical News Today, terdapat kajian yang menyimpulkan bahawa pengambilan suplemen kolagen selama 90 hari boleh mengurangkan penampilan kedutan dan menjadikan kulit kelihatan anjal dan lembap.

2. Ambil vitamin C

Vitamin C biasanya diambil untuk mengekalkan imuniti seseorang. Lebih daripada itu, vitamin C juga dikatakan berperanan dalam meningkatkan penghasilan kolagen dalam kulit.

Selain daripada mengambil makanan dan suplemen yang mengandungi vitamin C, anda juga boleh menggunakan produk penjagaan kulit yang mengandungi vitamin C, seperti serum, contohnya untuk mengekalkan keanjalan kulit.

3. Sapukan produk yang mengandungi asid hyaluronik

Mungkin anda sudah biasa dengan istilah asid hyaluronik. Bahan-bahan yang umumnya terdapat dalam pelembap kulit sebenarnya boleh meningkatkan pengeluaran kolagen dalam kulit.

Ia bukan sahaja mampu meningkatkan penghasilan kolagen pada kulit, ramuan yang satu ini juga dapat meredakan kemerahan, mempercepatkan proses penyembuhan luka, malah menyamarkan parut jerawat.

Berkaitan:

4. Sapukan produk penjagaan kulit yang mengandungi retinol

Retinol merupakan salah satu bahan yang popular di kalangan wanita ketika ini, kerana ia dapat mengatasi pelbagai masalah kulit. Selain itu, retinol juga boleh menghalang kerosakan kolagen dengan melindungi kulit daripada pendedahan matahari.

Selain daripada menggunakan produk yang mengandungi retinol, anda juga boleh makan makanan yang mengandungi vitamin A, memandangkan retinol adalah turunan vitamin A.

5. Makan ginseng

Ginseng dipercayai dapat meningkatkan pengeluaran kolagen dalam kulit. Kajian mendapati tumbuhan berkhasiat ini meningkatkan pengeluaran kolagen dalam aliran darah.

Ginseng juga bersifat anti-radang dan antioksidan yang boleh menghalang kulit daripada penuaan pramatang.

Tags

Related Post

Leave a Comment