Risiko Diet Rendah Karbohidrat semasa Kehamilan

Donna

Berhati-hati, berdiet semasa hamil boleh membahayakan janin dan kesihatan ibu.

Semasa mengandung, Mama mesti memenuhi keperluan nutrisi. Bukan sahaja untuk kesihatan semasa hamil, pemakanan juga diperlukan untuk menyokong tumbesaran dan perkembangan janin.

Jadi jangan terkejut jika ibu hamil mengalami kenaikan berat badan. Pertambahan berat badan, selagi ia berada dalam had biasa, bukanlah risiko bagi wanita hamil. Tetapi ada kalanya anda mempunyai berat badan berlebihan.

Mungkin salah satu cara untuk mengurangkan berat badan berlebihan adalah diet karbohidrat. Setakat ini, karbohidrat sering dianggap sebagai punca berat badan berlebihan.

Tetapi adakah mengurangkan karbohidrat semasa kehamilan selamat? Sebelum membuat keputusan tentang diet karbohidrat, ayuh, pertimbangkan dahulu ulasan Popmama.com berikut mengenai risiko diet rendah karbohidrat semasa mengandung, Ma.

Apakah Diet Rendah Karbohidrat?

Diet rendah karbohidrat ialah cara pemakanan yang mengehadkan pengambilan karbohidrat. Diet ini berguna untuk mengekalkan berat badan dan mencegah obesiti.

Merujuk kepada saranan Kementerian Kesihatan Republik Indonesia, wanita hamil dinasihatkan mendapatkan 300-350 gram karbohidrat sehari.

Umumnya, pengambilan karbohidrat harian untuk orang dewasa adalah sekitar 300-400 gram. Apabila menjalani diet rendah karbohidrat, karbohidrat dikurangkan separuh.

Bolehkah Wanita Hamil Mengambil Diet Rendah Karbohidrat?

Wanita hamil tidak boleh menjalani diet rendah karbohidrat atau mengikuti sebarang diet ketat atau penurunan berat badan. Diet tidak dapat dipastikan sama ada ia selamat untuk janin dan kehamilan.

Melakukan diet rendah karbohidrat semasa hamil boleh menjejaskan berat badan dan perkembangan janin. Ia juga boleh menghalang ibu dan janin daripada mendapat nutrien yang diperlukan untuk kekal sihat.

Diet rendah karbohidrat cenderung tinggi lemak dan mungkin juga mengehadkan jumlah buah-buahan, sayur-sayuran dan serat yang perlu anda makan. Mama mungkin kehilangan vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh wanita hamil dan janin, seperti asid folik dan kalsium.

Risiko Diet Rendah Karbohidrat untuk Kehamilan

Diet rendah karbohidrat semasa kehamilan boleh meningkatkan risiko berikut:

  1. Meningkatkan risiko bayi yang mengalami kecacatan kelahiran yang serius seperti spina bifida dan anencephaly.
  2. Kekurangan karbohidrat boleh menyebabkan ketosis, iaitu keadaan apabila badan menggunakan lemak sebagai sumber tenaga. Gejala ketosis termasuk sakit kepala, lemah, dehidrasi, loya, pening, dan mudah marah.
  3. Wanita hamil mengalami kekurangan nutrisi yang seterusnya memberi kesan buruk kepada janin.
  4. Kerosakan saluran darah.
  5. Pengurangan berat.
  6. Kebaikan Karbohidrat untuk Kehamilan

Karbohidrat mempunyai beberapa manfaat untuk anda semasa kehamilan, termasuk:

Sumber tenaga

Semasa mengandung, anda mudah letih kerana perubahan dalam badan dan hormon anda. Supaya anda tidak mudah letih dan masih boleh menjalankan aktiviti, ambil makanan yang mengandungi karbohidrat untuk meningkatkan stamina.

Berkaitan:

Mencegah dan merawat sembelit

Sembelit merupakan keluhan yang sering dialami oleh ibu hamil. Untuk mengatasinya, ambillah karbohidrat kompleks iaitu karbohidrat yang berasal dari sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, dan biji-bijian.

Karbohidrat kompleks mengandungi serat yang boleh mempercepatkan kerja sistem penghadaman dan menjadikan najis lebih lembut.

Menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin

Karbohidrat diketahui memainkan peranan penting dalam meningkatkan berat janin dan menyokong pertumbuhan dan perkembangannya di dalam rahim.

Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran

Satu kajian menunjukkan bahawa wanita hamil yang mengikuti diet rendah karbohidrat mempunyai risiko 30 peratus lebih tinggi untuk melahirkan bayi dengan gangguan saraf, seperti spina bifida dan anencephaly.

Oleh itu, Mama tidak dinasihatkan untuk berdiet untuk mengurangkan berat badan tanpa nasihat doktor.

Itulah risiko diet rendah karbohidrat semasa hamil. Memenuhi pengambilan nutrisi sangat penting untuk mengekalkan kesihatan semasa hamil dan juga menyokong perkembangan janin. Jadi, sebelum mengehadkan pengambilan makanan, bincangkan dengan doktor anda dahulu, OK?

Related Post

Leave a Comment