Bolehkah Ibu Menyusu dengan Diet Rendah Karbohidrat?

Donna

Wanita cenderung untuk menumpukan perhatian untuk mengekalkan penampilan mereka dengan memakai solek dan melakukan diet. Wanita percaya diet dapat mengekalkan penampilan badan yang ideal supaya keyakinan diri meningkat.

Walau bagaimanapun, penampilan boleh menjadi kebimbangan utama bagi ibu menyusu kerana mereka cenderung mempunyai bentuk badan yang lebih besar selepas bersalin. Oleh itu, Mama sering berniat untuk berdiet bagi mengembalikan bentuk badan yang ideal seperti sebelum bersalin.

Salah satu cara yang sering dilakukan untuk mengembalikan bentuk badan yang ideal ialah diet rendah karbohidrat. Namun, bolehkah ibu menyusu menjalani diet rendah karbohidrat?

Sebenarnya, karbohidrat adalah salah satu nutrien yang diperlukan oleh bayi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka. Supaya anda tidak risau lagi, dalam donna.com.my berikut akan menerangkan tentang diet rendah karbohidrat untuk ibu menyusu.

1. Apakah diet rendah karbohidrat?

Diet rendah karbohidrat adalah mengehadkan penggunaan karbohidrat, terutamanya makanan yang mengandungi gula, pasta, nasi dan roti. Semasa diet rendah karbohidrat, anda mesti menggantikan pengambilan karbohidrat anda dengan makanan yang mengandungi protein, lemak dan vitamin semulajadi.

Diet rendah karbohidrat dipercayai mampu menurunkan berat badan dengan cepat sekaligus mencegah diabetes. Oleh itu, diet rendah karbo atau diet karbo sering digunakan sebagai pilihan diet ibu menyusu untuk memulihkan bentuk badan ideal.

2. Diet karbohidrat sesuai untuk ibu yang menyusukan bayi, tetapi perhatikan bahagiannya

Berdasarkan rekod La Leche League International, diet berkarbohidrat boleh dijalankan oleh ibu menyusu dengan beberapa syarat. Pertama, Mama mesti mengambil buah-buahan, sayur-sayuran, dan protein untuk menggantikan pengambilan karbohidrat supaya tidak menjejaskan kualiti susu ibu. Sebabnya, semasa diet berkarbohidrat, Mama akan hadkan pengambilan roti, pasta, junk food, dan makanan yang mengandungi gula.

Nota kedua, Mama mesti tahu keadaan baby dulu. Terdapat bayi yang memerlukan lebih banyak karbohidrat untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka, tetapi ada yang tidak. Jika si manja memerlukan lebih banyak karbohidrat, maka anda harus hentikan diet karbohidrat yang Mama lakukan.

Karbohidrat biasanya menyebabkan rasa lapar dan meningkatkan selera makan. Apabila anda menjalani diet rendah karbohidrat, selera makan anda berkurangan yang boleh menjejaskan pengambilan nutrisi anak anda. Mama kena rujuk doktor dulu sebelum amalkan diet rendah karbohidrat.

Berkaitan:

3. Keperluan kalori semasa penyusuan

Semasa menyusu, anda memerlukan sekurang-kurangnya 1,800 kalori setiap hari. Kalori diperlukan oleh badan untuk menghasilkan susu ibu. Oleh itu, anda perlu mengambil 50 gram karbohidrat setiap hari supaya ia boleh diproses menjadi kalori.

Perlu diingat bahawa keperluan kalori dan karbohidrat setiap ibu yang menyusu adalah berbeza. Ini disebabkan oleh keadaan badan dan sejarah penyakit yang dihidapi oleh setiap ibu menyusu. Apa yang perlu diketahui ialah kekurangan pengambilan karbohidrat semasa penyusuan boleh mendatangkan risiko negatif kepada kesihatan, seperti mudah lemah, sakit perut, kerap membuang air kecil, dan mudah dahaga.

4. Bilakah masa yang sesuai untuk diet rendah karbohidrat?

Liga La Leche Antarabangsa mengesyorkan ibu yang menyusukan bayi menjalani diet rendah karbohidrat pada minggu keenam hingga kelapan selepas bersalin. Jika anda bimbang diet rendah karbohidrat akan menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda, maka anda harus melakukannya selepas bayi anda berumur enam bulan.

Kerana, ketika berusia 6 bulan, bayi sudah mengambil MPASI untuk menampung keperluan nutrisi mereka. Supaya proses diet tidak memudaratkan Mama dan si manja, anda perlu berjumpa doktor atau pakar pemakanan terlebih dahulu.

Setiap ibu yang menyusu pastinya ingin menjaga penampilan mereka, tetapi kesihatan Mama dan si kecil adalah yang paling penting. Semoga maklumat tentang diet rendah karbohidrat semasa menyusukan bayi ini dapat berguna, Bu.

Tags

Related Post

Leave a Comment