5 Makanan Baik untuk Dimakan dalam Diet Selepas Bersalin

Donna

Tak salah kalau berdiet, Ma, tapi pastikan makanan yang dimakan kaya dengan khasiat!

Proses kehamilan dan bersalin sering menyebabkan berat badan bertambah. Mama risau ni, sebab akhirnya dikira boleh mengganggu penampilan. Atas sebab ini, tidak sedikit ibu yang mungkin memilih untuk berdiet selepas bersalin.

Namun, diet tidak boleh dilakukan secara sembarangan, Bu. Kerana pada saat selepas bersalin, badan masih memerlukan banyak nutrisi terutama untuk tempoh pemulihan. Sebaliknya, Mama juga memerlukan tambahan 500 kalori setiap hari, bagi menggantikan kalori yang hilang semasa proses penyusuan.

Jadi, Ibu kena betul-betul ambil berat tentang pengambilan nutrien utama yang akan dimasukkan dalam menu diet harian.

Di bawah, Donna akan memberikan maklumat tentang beberapa jenis makanan yang baik untuk dimakan semasa diet selepas bersalin, dilaporkan dari pelbagai sumber.

1. Oatmeal mengandungi serat dan zat besi yang tinggi

Oatmeal dikenali sebagai bahan makanan galactogogue untuk menambah bekalan susu ibu. Tetapi bukan itu sahaja, oatmeal juga tinggi serat dan zat besi yang boleh menghalang anda daripada mengalami anemia selepas bersalin, menurut The Bump.

Oatmeal boleh jadi pilihan makanan yang bagus untuk diet lepas bersalin tau. Mama boleh mengambil oat sebagai menu sarapan pagi atau untuk campuran bahan makanan lain. Tetapi anda harus mengelakkan jenis oatmeal yang dibungkus, kerana ia cenderung mengandungi banyak garam dan gula.

2. Kacang pea adalah sumber protein dan serat

Kacang pea diketahui kaya dengan serat, jadi ia dianggap baik untuk sistem pencernaan. Sebaliknya, kacang pea juga merupakan sumber protein dan zat besi yang baik untuk pemulihan badan selepas bersalin. Atas sebab ini, kekacang adalah salah satu makanan terbaik untuk dimakan semasa diet selepas bersalin.

Satu perkara yang perlu diperhatikan, anda harus mengelak daripada mengambil kacang pea secara berlebihan, Ma. Kerana ini boleh menyebabkan gas dalam sistem penghadaman, yang menyebabkan perut berasa kembung dan tidak selesa.

3. Kacang badam tinggi dengan antioksidan dan vitamin E

Dilancarkan daripada Healthline, badam kaya dengan antioksidan, vitamin E dan serat. Kacang yang satu ini kaya dengan nutrien, jadi ia sihat dan boleh menjadi makanan tambahan yang baik untuk semua jenis diet.

Anda boleh mengambil badam secara langsung atau memprosesnya sebagai makanan dan minuman. Tetapi sebelum mengambilnya, pastikan anda dan bayi anda yang menyusukan bayi tidak mempunyai sejarah alahan!

4. Salmon tinggi dengan protein dan asid lemak omega-3

Makanan yang elok dimakan semasa diet selepas bersalin ialah ikan salmon. Salmon adalah salah satu makanan terbaik, kerana ia tinggi dengan protein dan asid lemak omega-3.

Malah menurut Healthline, hidangan 100 gram (3.5 auns) salmon mengandungi kalori yang agak rendah, iaitu 206 kalori.

Makan salmon semasa diet boleh membantu anda menurunkan berat badan, mengurangkan selera makan berlebihan, meningkatkan metabolisme badan, dan mengurangkan lemak di kawasan perut. Jadi, jangan ragu untuk mencubanya!

Berkaitan:

5. Bayam adalah makanan rendah kalori yang mengenyangkan

Bayam adalah salah satu sayuran hijau yang boleh dimakan untuk diet. Ini kerana bayam diklasifikasikan sebagai rendah kalori dan cukup menyeronokkan, jadi ia boleh mengurangkan selera makan. Selain itu, kandungan serat di dalamnya juga dapat memperbaiki sistem penghadaman, mengawal gula darah rendah, dan mengelakkan sembelit selepas bersalin.

Jadi bukan sahaja bagus untuk diet, bayam juga boleh menyokong proses pemulihan badan Mama selepas bersalin. Anda boleh memakannya sebagai sayuran atau membuat jus dengan campuran bahan makanan lain.

Itu adalah 5 makanan yang baik untuk dimakan semasa diet selepas bersalin.

Tak salah diet lepas bersalin Bu. Tetapi pastikan bahan makanan yang diambil semasa diet dapat memenuhi keperluan nutrisi badan. Kerana dalam fasa ini, anda masih perlu menyusu dan melalui tempoh pemulihan.

Tags

Related Post

Leave a Comment