Mesti Tahu, Inilah Punca Parut Jerawat Susah Nak Hilang

Donna

kulit

Sesetengah orang mendakwa bahawa menghilangkan jerawat tidak sukar. Cukuplah dengan menggunakan spot treatment setiap malam dan rajin membersihkan muka, jerawat akan lebih cepat hilang. Tetapi ternyata sukar untuk kehilangan jejak! Walaupun jerawat dah hilang, ternyata parut tak hilang serta merta. Mengecewakan, adakah ini masalah kulit berjerawat?

Sila ambil perhatian, parut jerawat yang sukar dihilangkan di sini adalah post-inflammatory hyperpigmentation (PIH) bukan parut jerawat atau parut jerawat. Parut jerawat gelap ini, juga dikenali sebagai PIH, adalah antara parut jerawat yang paling mengecewakan kerana ia mengambil masa yang lama untuk hilang sepenuhnya.

1. Salah cara nak jaga kulit

Salah satu cara untuk menjaga kulit sebenarnya boleh menjadi salah satu sebab yang mengakibatkan parut jerawat mudah hilang. Menggunakan terlalu banyak produk penjagaan kulit tidak akan menyelesaikan masalah. Jeragat dan banyak parut jerawat? Hilangkan jerawat dulu, lepas kering barulah rawat parut jerawat.

Penggunaan produk yang terlalu banyak ternyata menjadi punca parut jerawat tidak cepat hilang. Ini kerana bahan-bahan khusus untuk menghilangkan parut jerawat tidak berfungsi secara optimum.

2. Tidak Menggunakan Pelindung Matahari Semasa Aktiviti Pada Siang Hari

Tidak menggunakan pelindung matahari juga boleh menjadi sebab mengapa parut jerawat sukar hilang. Pelindung matahari mengandungi bahan-bahan untuk menghalang penghasilan melanin pada kulit Asia supaya tidak reaktif seperti sebelum ini yang mencetuskan bintik-bintik hitam pada wajah. Oleh itu, jika anda merasakan bahawa anda mempunyai kulit yang parut jerawat tidak mudah hilang, adalah idea yang baik untuk mula rajin menggunakan pelindung matahari.

Oh ya selain itu, oleh kerana kandungan pelindung matahari juga agak kuat, anda wajib melakukan double cleansing selepas anda selesai melakukan aktiviti supaya ia tidak mendatangkan masalah baru pada kulit. Tidak melakukan pembersihan berganda akan menyebabkan pori tersumbat atau timbulnya jerawat baru yang juga merisaukan.

Berkaitan:

3. Jenis Kulit Asia Lebih Sensitif

Pernah rasa orang luar jarang ada masalah parut jerawat? Betul, untuk perwatakan kulit orang barat biasanya lebih mudah mengalami tanda-tanda penuaan pramatang, melecur dan terdedah kepada kanser kulit.

Berbeza dengan kulit Asia yang tidak mudah menimbulkan tanda-tanda penuaan pramatang, ternyata kulit Asia lebih terdedah kepada bintik-bintik hitam atau parut jerawat. Ternyata ini dipengaruhi oleh struktur lapisan kulit pada kebanyakan orang Asia, yang cenderung lebih nipis. Selain itu, bahan melanin dalam kulit Asia dikatakan lebih mudah menerima cahaya. Setiap kali anda mengalami keradangan, sama ada akibat jerawat atau pendedahan matahari, ia boleh menyebabkan bintik hitam (dark spot). Dan disebabkan bahan melanin yang lebih menerima dan lapisan kulit yang nipis menyebabkan parut jerawat tidak mudah hilang.

Cara Mengatasi Parut Jerawat

Sekarang, kerana anda sudah tahu sebab-sebab mengapa parut jerawat sukar untuk dihilangkan, anda boleh melakukan beberapa perkara untuk mengelakkan penampilan parut jerawat dengan warna yang sangat gelap. Salah satunya ialah jangan memicit jerawat ketika sedang aktif, kemudian rajin melakukan double cleansing, menggunakan sunscreen setiap hari dan juga menggunakan produk penjagaan khas untuk memudarkan parut jerawat.

Pada masa ini, terdapat banyak produk rawatan yang secara khusus memudarkan parut jerawat. Tetapi pilih yang paling sesuai dengan karakter kulit anda! Pastikan anda memilih produk penjagaan khas yang mengandungi gabungan bahan aktif dan semula jadi supaya tindak balas tidak terlalu keras pada kulit, seperti kulit mengelupas, kemerahan dan rasa sakit.

Tags

Related Post

Leave a Comment