Bukan sahaja untuk bibir, ini adalah kebaikan Peptide untuk kulit

Donna

bukan-sahaja-untuk-bibir-ini-adalah-kebaikan-peptide-untuk-kulit

Kandungan peptida menjadi topik perbualan akhir-akhir ini kerana ia menjadikan bibir kelihatan sihat dan lembap. Ia tidak berhenti di situ, peptida juga menggalakkan pembentukan kolagen pada bibir.

Dilancarkan daripada Healthline, peptida ialah asid amino yang membentuk pelbagai protein. Walaupun pada asasnya bahan ini sudah ada dalam kulit, kulit masih memerlukannya.

Bukan sahaja terdapat dalam balsem bibir, anda juga boleh mencari peptida dalam produk penjagaan kulit yang lain. Jadi, apakah faedah peptida untuk kesihatan kulit? Ayuh, lihat maklumat penuh di bawah!

1. Menguatkan penghalang kulit

Memandangkan industri kecantikan kini berkembang, tidak sukar untuk anda mencari bahan-bahan dalam produk penjagaan kulit yang berfungsi untuk menguatkan penghalang kulit. Bermula daripada seramida, squalene, niacinamide, gliserin, dan asid hyaluronik.

Selain bahan tersebut, terdapat bahan lain yang mempunyai fungsi yang sama iaitu peptida.

2. Mengurangkan kedutan pada kulit

Kemunculan kedutan pada kulit adalah salah satu tanda penuaan. Walaupun ia boleh dicegah dengan menggunakan produk anti penuaan semasa muda, tidak sedikit wanita yang mengalami masalah kulit ini.

Tetapi anda tidak perlu risau, kerana kedutan pada kulit boleh diatasi secara perlahan dengan menggunakan produk yang mengandungi peptida. Kandungan kolagen yang boleh dihasilkan dengan menggunakan peptida ini boleh membuatkan kulit kelihatan tegang dan garis-garis halus menjadi kurang jelas.

3. Melegakan keradangan

Keradangan berlaku akibat jangkitan, gangguan autoimun, kepada tindak balas alahan. Terdapat banyak cara yang boleh anda lakukan untuk menanganinya, salah satunya adalah dengan menggunakan peptida di kawasan yang terjejas.

Selain dapat melegakan keradangan, peptida diketahui dapat membaiki kulit yang rosak dan menyekatakan tona kulit.

Berkaitan:

4. Mengatasi jerawat

Seperti yang anda tahu bahawa terdapat banyak punca jerawat. Bermula dari ketidakserasian produk penjagaan kulit yang anda gunakan, gaya hidup yang tidak sihat, hinggalah kepada faktor hormon seseorang.

Tetapi anda tidak perlu risau, kerana peptida adalah antimikrob yang boleh membunuh bakteria penyebab jerawat, jadi tidak sedikit yang menggunakannya untuk merawat jerawat degil.

5. Melindungi kulit daripada bahaya pendedahan matahari

Bukan sahaja mempunyai pelbagai manfaat, pendedahan matahari juga diketahui boleh merosakkan kulit. Kulit cenderung mengalami keradangan, melasma, dan penuaan pramatang. Peptida yang mudah anda temui dalam produk penjagaan kulit boleh memberikan perlindungan maksimum.

Itulah lima manfaat peptida yang anda boleh dapatkan untuk kesihatan kulit.

Tags

Related Post

Leave a Comment