Kesilapan Menyikat Rambut Anda Perlu Anda Elakkan

Donna

Menyikat rambut adalah rutin yang jarang dilepaskan oleh semua orang, baik wanita mahupun lelaki. Selain menjadikan rambut anda kelihatan begitu kemas, menyikat rambut anda juga boleh meningkatkan aliran darah di kawasan kepala dan menjadikan rambut anda kelihatan berkilat.

Namun, ramai yang tidak menyedari rutin yang sering dilakukan hampir setiap masa adalah antara pencetus kerosakan rambut jika tidak diaplikasikan dengan betul.

Jadi, apakah jenis kesilapan yang perlu anda elakkan semasa menyikat rambut?

1. Menyikat Rambut Dalam Keadaan Basah

Apabila anda selesai mencuci rambut anda tidak kelihatan kemas seperti biasa dan ini membuatkan anda ingin segera menyikat rambut walaupun dalam keadaan basah. Namun, tahukah anda bahawa menyikat rambut semasa rambut masih basah sebenarnya membuatkan rambut anda mudah patah?

Daripada menyikat rambut anda semasa ia basah, anda boleh menunggu sebentar untuk rambut anda kering terlebih dahulu. Sebaliknya, anda juga tidak perlu menggosok tuala pada rambut anda selepas mencucinya supaya rambut anda tidak kusut.

2. Terlalu kerap menyikat rambut

Bagi seseorang yang rambutnya mudah kusut, menyikat rambut adalah sesuatu yang tidak mungkin dia terlepas pandang. Namun, sebenarnya terlalu kerap menyikat rambut sebenarnya membuatkan rambut mudah rosak tau.

Daripada menyikatnya sepanjang masa, anda boleh mengelakkan rambut anda daripada mudah kusut dengan membasuhnya mengikut keperluan, menggunakan syampu yang mengandungi keratin, menyelesaikan penjagaan rambut dengan perapi dan menggunakan tuala yang diperbuat daripada mikrofiber.

Berkaitan:

3. Memilih sikat yang salah

Mungkin tidak sedikit yang berpendapat semua jenis sikat sesuai untuk semua jenis rambut. Sebenarnya setiap jenis sikat yang terdapat di pasaran mempunyai fungsi yang berbeza.

Jika anda mempunyai rambut yang halus maka pilihlah sikat yang bergigi lembut, manakala untuk rambut kerinting anda boleh menggunakan sikat yang bergigi besar.

4. Menggunakan sikat yang kotor

Selain alat solekan, sikat juga kena selalu dibersihkan tau Donnaes. Ini kerana rambut cenderung mudah kotor, terutamanya apabila anda melakukan banyak aktiviti di luar rumah hampir setiap hari, jadi anda terdedah kepada habuk.

Anda perlu tahu sikat yang tidak kerap dibersihkan boleh menyebabkan rambut anda kotor dan mudah berkelemumur. Ini sudah tentu mencetuskan kegatalan dan ketidakselesaan.

5. Menggunakan sikat yang tajam

Menggunakan sikat yang tajam juga ternyata bukan pilihan yang tepat untuk kesihatan rambut anda tau Donnaes. Menyikat rambut anda dengan sikat yang tajam dikatakan boleh merosakkan rambut anda.

Ya, sikat dengan gigi tajam boleh merosakkan kulit kepala dan batang rambut anda.

Itulah lima kesilapan dalam menyikat rambut yang perlu anda elakkan untuk rambut yang sihat. Semoga maklumat ini berguna untuk anda, ya!

Tags

Related Post

Leave a Comment