5 Petua Rambut Untuk Menjadikan Ia Wangi Sepanjang Hari

Donna

Aktiviti di luar sepanjang hari kadangkala membuatkan anda perlu ekstra dalam memastikan badan anda wangi sepanjang hari. Tidak sedikit wanita yang sering membawa wangian dalam beg. Namun, bukan sahaja Wangi badan yang perlu diberi perhatian, Wangi rambut juga sama pentingnya.

Kerana, berada di luar rumah, terutama ketika anda banyak melakukan aktiviti di padang, membuatkan rambut anda mudah lembik akibat cuaca panas. Cuaca panas juga mencetuskan perubahan pada Wangi rambut.

Melancarkan daripada Byrdie, berikut adalah petua yang boleh anda amalkan supaya rambut anda berbau harum sepanjang hari. Ayuh, segera lihat maklumat di bawah!

1. Basuh rambut anda dengan kerap

Mencuci dengan kerap adalah salah satu kunci untuk menjadikan rambut anda berbau harum sepanjang hari. Seperti yang anda tahu, syampu ini boleh membersihkan rambut daripada minyak, bakteria, dan sisa-sisa produk penjagaan rambut yang masih melekat.

Namun, itu tidak bermakna anda dibenarkan mencuci rambut setiap hari, kerana mencuci setiap hari sebenarnya boleh mencetuskan kerosakan rambut. Oleh itu, lakukan dua hingga tiga kali seminggu.

2. Sapukan minyak pati

Minyak pati ini mempunyai banyak fungsi, salah satunya adalah untuk menjadikan rambut berbau harum untuk jangka masa yang lama. Anda boleh menggunakan produk penjagaan rambut seperti hair mist yang mengandungi essential oil ini.

Supaya rambut terhindar daripada pencemaran, tidak salah mencari produk penjagaan rambut yang mengandungi minyak pati yang turut dilengkapi dengan kandungan anti pencemaran. Anda boleh menggunakan produk penjagaan rambut ini ke kawasan kulit kepala dan rambut secara keseluruhan.

Berkaitan:

3. Elakkan asap rokok

Asap rokok bukan sahaja berbahaya untuk kesihatan, malah boleh meninggalkan Wangi yang kuat pada rambut. Ini berlaku kerana rambut boleh menyerap pelbagai aroma dengan mudah dan cepat.

Namun, apabila perkara ini sukar dielakkan, apabila pulang ke rumah, basuh rambut dengan segera dan sapukan perapi rambut ke seluruh rambut termasuk kawasan kulit kepala supaya bau asap rokok tidak lagi melekat.

4. Gunakan produk penggayaan rambut yang dilengkapi dengan pewangi

Anda juga boleh menggunakan produk penjagaan sokongan lain, seperti gel rambut atau perapi biarkan yang dilengkapi dengan wangian. Ini dilakukan supaya wangian rambut bertahan lebih lama sehingga anda membilasnya semula dengan syampu.

Pilih produk penjagaan tambahan dengan wangian yang anda suka.

5. Gunakan kabus wangian

Bukan sahaja badan, anda juga boleh menyapu fragrance mist pada rambut anda. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kabus wangian yang anda sapu mestilah untuk rambut anda, bukan untuk badan anda.

Perlu diingat, anda tidak boleh menggunakan fragrance mist setiap hari kerana bimbang ia boleh merengsakan kulit kepala anda. Sebaliknya, gunakannya apabila anda berasa tidak selesa dengan hanya Wangi rambut anda.

Tags

Related Post

Leave a Comment