5 kesilapan ini boleh menyebabkan rambut lebat mudah rosak

Donna

Setiap wanita pasti ingin memiliki rambut yang lebat. Selain kelihatan lebat, rambut tebal menjadikan penampilan seseorang kelihatan begitu sempurna. Sebaliknya, rambut yang lebat juga cenderung menjadi lebih kuat kerana terdapat banyak protein dalam korteks rambut dan ini sudah tentu membuatkan anda tidak perlu risau tentang keguguran rambut.

Untuk mengekalkan kesihatan dan kekuatan rambut anda, anda perlu menjaganya dengan baik. Anda bukan sahaja memberikan nutrisi yang mencukupi dan menjaganya dengan pelbagai rejimen penjagaan rambut, anda juga perlu mengelakkan kesilapan ini yang boleh merosakkan rambut tebal anda secara perlahan-lahan.

Jadi, apakah kesilapan yang boleh menyebabkan rambut tebal mudah rosak? Ayuh, ketahui maklumat lengkap di bawah!

1. Menggunakan terlalu banyak produk penjagaan rambut

Rambut yang sihat dan cantik tidak ditentukan oleh bilangan produk penjagaan rambut yang anda gunakan. Melancarkan daripada Bustle, menggunakan terlalu banyak produk penjagaan rambut sebenarnya mencetuskan kerosakan rambut.

Ini kerana terdapat penumpukan sisa di sekitar kulit kepala dan ini juga mencetuskan rambut kering. Namun, anda tidak perlu risau, kerana timbunan sisa pada kulit kepala boleh diatasi dengan menggunakan syampu clarifying.

Daripada menggunakan banyak produk penjagaan rambut, hanya gunakan apa yang anda perlukan.

2. Membiarkan kawasan rambut kering

Salah satu masalah rambut yang sering menghantui seseorang yang berambut lebat ialah rambut kering di kawasan tertentu. Namun, tidak sedikit daripada mereka yang tidak ambil peduli dengan masalah ini kerana nampaknya tidak begitu membimbangkan.

Inilah yang kemudiannya mencetuskan kerosakan rambut. Namun, anda tidak perlu risau. Kerana, dengan mengambil suplemen yang bertujuan untuk kesihatan rambut, rambut anda akan perlahan-lahan kembali seperti dulu.

3. Tidak kerap memotong rambut

Memotong rambut bukanlah rutin yang perlu anda lakukan setiap masa. Namun, bagi anda yang dilahirkan dengan rambut lebat, memotong rambut setiap enam bulan adalah perkara yang tidak boleh anda lupakan.

Ini dilakukan supaya ketebalan rambut dikekalkan, mencegah keriting, dan mengelakkan kerosakan rambut.

4. Terlalu kerap terdedah kepada alatan penggayaan

Walaupun rambut tebal cenderung kurang terdedah kepada kerosakan apabila terdedah kepada alat penggayaan, menggunakannya sekerap mungkin masih boleh merosakkan rambut anda. Oleh itu, hanya gunakan alat penggayaan apabila anda benar-benar memerlukannya.

Adalah penting untuk diingat bahawa sebelum menggunakan alat penggayaan adalah lebih baik untuk menggunakan pelindung haba.

Berkaitan:

5. Menggunakan sikat yang tidak betul

Walaupun ia kelihatan remeh, memilih sikat mengikut jenis rambut anda adalah sama penting. Jika rambut anda cenderung tebal, gunakan berus bulu sintetik. Sisir jenis ini bukan sahaja sesuai untuk anda yang berambut lebat tau, tetapi juga untuk anda yang berambut lurus.

Selain daripada mengelakkan rambut kusut, berus bulu sintetik juga menjadikannya kelihatan begitu licin.

Tags

Related Post

Leave a Comment