8 Petua Mudah Menyapu Minyak Zaitun untuk Muka dan Rambut

Donna

8-petua-mudah-menyapu-minyak-zaitun-untuk-muka-dan-rambut

Minyak zaitun atau minyak zaitun adalah bahan semulajadi yang mempunyai banyak kegunaan. Bukan sahaja sebagai pelengkap masakan di dapur, malah sebagai pelengkap penjagaan kulit harian.

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa minyak zaitun kaya dengan vitamin, antioksidan, jadi ia boleh melembapkan dan melawan bakteria. Oleh itu, tidak hairanlah bahan ini sering dijumpai sebagai bahan asas kosmetik.

Jika anda ingin menggunakannya secara terus, Donna.com.my akan memberitahu anda petua mudah untuk menyapu minyak zaitun. Jom, lihat petua berikut, Bela!

1. Gunakan minyak zaitun sebagai pelembap

Petua mudah pertama untuk menyapu minyak zaitun ialah menggunakannya sebagai losyen pelembap. Caranya sapukan minyak zaitun terus pada kulit yang masih lembap.

Supaya tidak terlalu berminyak, anda boleh menggunakan tuala atau kain untuk mengelap minyak yang berlebihan. Minyak zaitun ini akan membantu melembapkan kulit, terutamanya selepas terdedah kepada cahaya matahari.

Ia juga mengandungi antioksidan yang boleh melawan radikal bebas dan kandungan squalane yang melembapkan.

2. Manfaatkan minyak zaitun untuk memudarkan parut

Kandungan vitamin dan antioksidan dalam minyak zaitun juga boleh memudarkan parut dengan membantu pertumbuhan semula sel kulit. Caranya ialah dengan mengurut minyak zaitun tulen ke kawasan parut.

Selain itu, anda juga boleh mencampurkan minyak zaitun dengan jus lemon untuk merawat kawasan hiperpigmentasi. Bukan itu sahaja, minyak zaitun juga boleh digunakan untuk mencegah dan merawat kesan regangan pada kulit.

3. Gunakan minyak zaitun untuk topeng muka

Anda boleh merasakan manfaat lain minyak zaitun selepas menggunakannya untuk topeng muka. Caranya ialah dengan mencampurkannya dengan bahan lain, seperti telur, madu, atau oat dengan minyak zaitun.

Kemudian, sapukan pada muka anda dan biarkan selama beberapa minit sebelum membilasnya. Masker muka dengan minyak zaitun ini boleh melembutkan kulit dan menghidratkan wajah terutama bagi anda yang mempunyai kulit kering.

4. Gunakan minyak zaitun untuk mengurangkan kedutan

Anda juga boleh menggunakan kandungan antioksidan dalam minyak zaitun untuk merawat kedutan dan penuaan kulit. Petua mudah untuk menyapu minyak zaitun untuk merawat kedutan adalah dengan menggosoknya di kawasan sekitar kedutan.

Biasanya, banyak kedutan berlaku di kawasan mata. Oleh itu, sapukan minyak zaitun di kawasan sekitar mata pada waktu malam atau selepas terdedah kepada cahaya matahari. Jangan lupa gunakannya dengan kerap untuk menunjukkan hasil yang maksimum, OK?

Berkaitan:

5. Mengelupas dengan minyak zaitun

Bagi yang mempunyai masalah muka kering dan menggelupas, boleh gunakan minyak zaitun sebagai pengelupasan. Caranya ialah campurkan minyak zaitun dengan garam laut dan kemudian gunakan sebagai scrub pada bahagian muka atau badan.

Walau bagaimanapun, pastikan anda menggunakan garam yang mempunyai butiran halus di kawasan sensitif untuk memastikan ia selamat dan tidak menyebabkan kerengsaan.

6. Gunakan minyak zaitun untuk menanggalkan solekan

Tidak ramai yang tahu bahawa kandungan lemak dalam minyak zaitun boleh melekat pada solekan, menjadikannya lebih mudah untuk membersihkan solekan. Oleh itu, bahan ini boleh digunakan sebagai penanggal mekap terutamanya maskara dan celak.

Bahan ini juga boleh menjadi alternatif lain kerana pencuci biasa mungkin tidak cukup untuk menghilangkan molekul minyak dalam kandungan solekan. Tidak seperti kebanyakan pembersih lain, minyak zaitun boleh menanggalkan semua solek tanpa merengsakan kulit.

7. Gunakan minyak zaitun untuk menghilangkan keriting

Selepas seharian melakukan aktiviti, rambut selalunya mudah kusut. Itu kerana rambut kehilangan air kemudian kering dan mengembang. Jika dibiarkan, rambut anda boleh menjadi patah dan bercabang.

Penyelesaiannya, anda boleh merawatnya menggunakan minyak zaitun dengan menjadikannya sebagai serum. Sapukan minyak zaitun selepas mencuci ke hujung rambut anda supaya ia boleh melawan keriting. Minyak mengisi ruang antara sel kutikula pada rambut, menjadikannya lebih kuat dan sihat.

8. Sapukan minyak zaitun sebagai balm bibir

Petua mudah terakhir untuk menyapu minyak zaitun ialah sapu pada bibir anda. Ini adalah alternatif memandangkan balm bibir mudah kehilangan kandungan lembapannya.

Minyak zaitun boleh melembapkan dan melembutkan bibir supaya kelihatan lebih sihat. Ini kerana peranannya sebagai agen emolien dan oklusif yang boleh meresap ke dalam kulit bibir. Bibir tidak kering dan lembap sepanjang hari selepas menggunakan bahan semulajadi ini.

Itulah 8 tips mudah untuk sapuan minyak zaitun yang boleh anda ikuti untuk menjadikan kulit dan rambut anda lebih sihat. Mudah dan praktikal kan?

Related Post

Leave a Comment