10 Manfaat Wardah Gel Aloevera Untuk Kulit & Rambut Yang Lebat!

Donna

Wardah Gel Aloevera merupakan produk kecantikan untuk kulit dan rambut yang sangat berguna dengan banyak manfaatnya
Wardah Gel Aloevera merupakan produk kecantikan untuk kulit dan rambut yang sangat berguna dengan banyak manfaatnya

Aloevera, atau lebih dikenali sebagai lidah buaya, ialah tumbuhan yang agak popular di Asia tenggara. Tumbuhan dengan daun tebal berduri ini mempunyai banyak manfaat, salah satunya untuk kecantikan. Oleh itu, tidak hairan sekiranya terdapat banyak produk kecantikan menggunakan bahan utama Aloevera.

Pada mulanya, gel aloevera hanya boleh didapati di label produk dari negara Korea. Walau bagaimanapun tidak ketinggalan jua brand tempatan Indonesia turut bersaing mengeluarkan produk dengan menggunakan bahan utama Aloevera.

Mengenal lebih rapat Wardah Aloevera Gel

Dengan harga murah, produk yang mudah didapati, dan embalaj beraupa tiub yang lebih higienik daripada embalaj bekas, Wardah Aloevera Gel ialah salah satu produk kecantikan dengan bahan utama aloevera yang paling popular di kalangan peminat kecantikan Malaysia.

Produk Wardah Aloevera Gel sendiri sudah pernah mengalami pembaharuan embalaj, dari yang dahulunya berwarna biru kehijauan menjadi berwarna hijau muda. Nama produknya pun berubah dari Wardah Hydrating Aloe Vera Gel ke Wardah Nature Daily Aloe Hydramild Multifunction Gel.

Produk ini pun menjadi sebahagian daripada rentetan barisan Nature Daily milik Wardah yang terdiri daripada beberapa variasi. Untuk siri Nature Daily Aloevera sendiri, terdapat beberapa produk lain yang boleh digunakan bersama-sama dengan Wardah Aloevera Gel ini, iaitu Facial Wash, Moisturizer Cream, Serum, dan Sheet Mask.

Wardah Aloevera Gel hadir dengan tekstur gel yang ringan, produk ini memerlukan masa sekitar dua hingga tiga minit selepas diaplikasikan pada kulit agar diserap dengan sempurna. Sayangnya, Wardah Aloevera Gel tidak mengandung SPF, oleh itu jangan lupa untuk menggunakan sunscreen agar kulit terhindar daripada bahaya sinar UV selepas menggunakan produk ini,ya.

Manfaat wardah Aloevera Gel
Sesuai dengan namanya iaitu Multifunction Gel, Wardah Aloevera Gel sendiri ternyata mempunyai banyak manfaat untuk kecantikan. Apakah manfaat Wardah Aloevera Gel? Mari kita lihat 10 manfaat Wardah Aloevera Gel berikut ini!

1. Memperlembap Kulit

Kulit yang lembap ialah awal kepada kulit yang sihat. Bukan sahaja kulit kering, kulit berminyak pun perlu menggunakan pelembap. Salah satu manfaat Wardah Aloevera Gel adalah untuk memperlembap kulit.

Wardah Aloevera Gel dirumuskan dengan Triple Hydrating Complex iaitu gabungan bahan pelembap pilihan yang membantu menghidrati kulit dan mengekalkannya agar kekal lembab. Wardah Aloevera Gel juga boleh digunakan sebagai ganti moisturizer.

2. Pertolongan pertama pada Sunburn

Sekiranya tinggal di negara dengan iklim Tropika di mana matahari bersinar sepanjang tahun, kulit mudah rosak akibat sinaran matahari atau sunburn. Biasanya kulit akan nampak merah dan terasa ketat membuatkan rasa tidak selesa.

Dengan menggunakan Wardah Aloevera Gel, kemerahan tersebut akan berkurang. Ia jauh lebih baik jika Wardah Aloevera Gel disimpan terlebih dahulu di dalam peti sejuk untuk memaksimumkan sensasi sejuknya.

3. Menyembuhkan jerawat

Manfaat lain Wardah Aloevera Gel ialah menyembuhkan jerawat. Aloevera yang terkandung dalam Wardah Aloevera Gel mengandung zat Auksin dan Gibberlin yang mengandung anti-radang, antibakteria dan juga antioksida. Zat-zat tersebut boleh membantu mempercepatkan penyembuhan jerawat pada kulit muka.

4. Mencahaya kulit

Jika diaplikasikan secara berkala, Wardah Aloevera Gel boleh membantu mencahaya kulit. Zat Aloesin yang terkandung dalam ekstrak Aloevera boleh membantu menjaga kulit agar tidak menghasilkan melanin, iaitu pigmen yang memberikan warna pada kulit,secara berlebihan.

5. Mencegah penuaan awal

Penggunaan Wardah Aloevera Gel boleh membantu mencegah penuaan awal dengan antioksida, beta karoten, vitamin E, dan vitamin C yang terkandung dalam bahan utamanya iaitu Aloevera. Kulit akan nampak lebih licin dan juga lebih kenyal.

6. Menangani Sebarang Kesan Berunkah

Kulit yang gatal, rasa kering, dan kelihatan merah merupakan tindak balas kerengsaan. Kerengsaan boleh berlaku kerana cuaca yang panas atau berubah-ubah, ketidakserasian dengan produk isi rumah seperti sabun atau pencuci, sehingga alahan makanan.

Wardah Gel Aloe Vera mengandung Allantoin dan Beta Glucan dengan sifat-sifat meredakan susut yang boleh berfungsi untuk mengatasi tindak balas kerengsaan itu. Selain digunakan pada kulit muka, Wardah Gel Aloe Vera juga boleh meredakan tindak balas kerengsaan yang timbul pada kulit badan.

7. Merawat Rambut

Gel Aloe Vera boleh membersihkan folikel rambut dengan cekap. Minyak atau sebum yang terdapat dalam folikel rambut boleh dibersihkan dengan sempurna. Cukup oleskan Wardah Gel Aloe Vera pada rambut, biarkan beberapa minit, kemudian lanjut keramas atau bilas dengan menggunakan air.

Selain membersihkan folikel rambut, ekstrak Aloe Vera yang terkandung dalam Wardah Gel Aloe Vera juga mengandung vitamin C, A, dan E yang boleh membantu proses penjanaan semula sel dan merangsang pertumbuhan rambut baru. Vitamin B-12 dan Asid Folinik yang terkandung di dalamnya juga boleh mengurangkan rambut gugur.

8. Mengatasi Bengkak pada Mata

Wardah Gel Aloe Vera memiliki sensasi sejuk atau cooling sensation apabila diaplikasikan. Kita juga boleh mengubati mata yang kelihatan bengkak dengan menggunakan Wardah Gel Aloe Vera sebagai kompres mata.

Caranya mudah, cukup oleskan Gel Aloe Vera pada kapas kecil dan tempelkan pada kawasan mata yang mengalami pembengkakan atau tutupi seluruh bahagian mata dengan menggunakan kapas tersebut.

Biarkan seketika kemudian lepaskan dan tepuk-tepuk kawasan mata tersebut dengan lembut supaya produk diserap dengan sempurna. Lakukan setiap hari sehingga bengkak pada mata secara beransur-ansur mengecil dan akhirnya hilang.

9. Membuat Foundation Lebih Mudah Diblend

Dengan mencampurkan Wardah Gel Aloe Vera dengan asas sebelum diaplikasikan, asas akan lebih mudah untuk diblend. Untuk jenis asas krim atau padat, trik ini akan sangat membantu untuk mempermudah proses aplikasi asas pada muka.

10. Membuat Make Up Lebih Fresh dan Tahan Lama

Manfaat Wardah Gel Aloe Vera yang lain adalah membuat make up kelihatan lebih fresh dan tahan lama. Gunakan Wardah Gel Aloe Vera sebagai primer atau asas make up sebelum menggunakan produk complexion.

Hasilnya riasan akan kelihatan menyatu dengan sempurna dan kulit muka juga kelihatan lebih segar dengan dewy finish. Selain itu, dengan menggunakan Wardah Gel Aloe Vera pori-pori yang besar akan kelihatan mengecil dan penampilan complexion anda akan kelihatan lebih halus dan licin.

Tags

Related Post

Leave a Comment