Diet Karbohidrat Boleh Meningkatkan Peluang Anda untuk Hamil

Donna

Pemakanan jenis ini dapat meningkatkan kualiti ovari dan kesuburan terutama bagi penghidap PCOS

Apabila anda ingin cepat hamil, anda akan berjumpa doktor. Satu cadangan ialah menukar diet anda atau berdiet.

Ternyata nasihat doktor itu sesuai dengan kajian terbaru. Dengan diet boleh membuatkan wanita cepat hamil.

Sebabnya, diet yang betul meningkatkan kualiti ovari, juga meningkatkan kesuburan. Donna.com.my akan menyemaknya untuk anda.

1. Diet karbohidrat adalah salah satu yang boleh meningkatkan kesihatan reproduktif

Terdapat banyak masalah kesihatan yang boleh mengganggu kesuburan. Masalah kesihatan seperti endometriosis, PCOS, masalah tiroid dan lain-lain boleh menjejaskan ovulasi, kualiti telur dan peluang untuk hamil. Dengan berdiet boleh hamil secara semulajadi.

Salah satu diet yang disyorkan ialah diet karbohidrat. Pelancaran dari Belybelly.com.au, pakar kesuburan, Dr Gillian Lockwood, dari Klinik Kesuburan IVI Midland, yang mendapati perubahan diet meningkatkan peluang kehamilan.

2. Cadangan daripada pakar kesuburan

  • Hilangkan roti putih, pasta, nasi dan bijirin
  • Mengehadkan semua karbohidrat lain kepada satu hidangan setiap hari
  • Satu hidangan setiap hari mungkin kelihatan seperti roti bakar bijirin penuh untuk sarapan pagi atau kentang panggang untuk makan tengah hari
  • Tingkatkan pengambilan protein.

“Hasilnya menarik. Kami sebenarnya boleh memberitahu pesakit bahawa jika mereka menukar diet mereka, mereka akan cepat hamil dan mempunyai bayi yang sihat,” kata Lockwood.

3. Ia juga disyorkan untuk pasangan yang melakukan IVF

Malah pada pesakit yang mendapat manfaat daripada IVF atau campur tangan perubatan lain, perubahan diet adalah penting untuk kualiti telur dan kesihatan keseluruhan untuk mengekalkan kehamilan.

“Telur yang dikumpul untuk IVF akan mula berkembang kira-kira tiga bulan lebih awal, jadi penting bagi orang ramai untuk menyesuaikan diet mereka secepat mungkin. Mereka harus makan banyak sayur-sayuran segar, protein, dan mengehadkan pengambilan karbohidrat mereka kepada hanya satu kelompok dan berkhidmat sehari. ,” menurut Lockwood.

4. Diet boleh mengurangkan kadar gula dalam badan

Sindrom ovari polikistik (PCOS) adalah penyebab utama ketidaksuburan, yang menjejaskan antara 8% dan 20% wanita Amerika. Majoriti (jika tidak semua, menurut beberapa sumber) wanita dengan PCOS adalah tahan insulin yang boleh menyebabkan hiperinsulinemia (gula darah tinggi).

Gula darah tinggi boleh menjejaskan tahap hormon badan kita, yang kemudian memberi kesan kepada ovulasi.

Dengan mencuba diet rendah karbohidrat, paras gula dalam darah dapat dikekalkan dengan lebih baik dan meningkatkan peluang ovulasi pada mereka yang mempunyai PCOS dan rintangan insulin.

Berkaitan:

5. Karbohidrat dan kesuburan wanita

Satu kajian yang diterbitkan dalam European Journal of Clinical Nutrition pada tahun 2009 menyimpulkan, “Jumlah dan kualiti karbohidrat dalam diet mungkin menjadi penentu penting ovulasi dan kesuburan pada wanita yang sihat.”

Kajian itu mendapati wanita yang makan lebih banyak karbohidrat mempunyai risiko 78% lebih besar untuk gagal ovulasi, yang menyebabkan mereka tidak subur. Wanita yang makan lebih banyak protein adalah 415% lebih berkemungkinan untuk mempunyai bayi.

Pada mesyuarat tahunan Persatuan Pembiakan Manusia dan Embriologi Eropah, telah diumumkan bahawa klinik IVF UK mula mendaftarkan pesakit dalam kelas pemakanan dan memasak. Nampaknya beberapa sumber dan kajian mendapati perubahan diet boleh memberi kesan positif kepada kesuburan.

Mengurangkan pengambilan karbohidrat dan meningkatkan pengambilan protein meningkatkan peluang untuk hamil. Rujuk juga dengan pakar pemakanan, okay, berapa banyak yang perlu anda kurangkan karbohidrat atau tidak mengambilnya sama sekali.

Perubahan makanan yang besar boleh mencabar. Namun, jika ia membuahkan hasil yang cantik, segala penat terasa hilang.

Tags

Related Post

Leave a Comment